Latvijas izlase pārliecinoši uzvar jaunzēlandiešus, kuriem nepalīdz pat haka. VIDEO
Jānis Blūms Latvijas izlases labā guva 12 punktus.
Basketbols
2016. gada 27. jūnijs, 22:11

Latvijas izlase pārliecinoši uzvar jaunzēlandiešus, kuriem nepalīdz pat haka. VIDEO

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase, turpinot gatavoties Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, pirmdien savā laukumā ar 84:55 (26:21, 21:10, 18:15, 19:9) pārliecinoši pārspēja Jaunzēlandes izlasi.

Rezultatīvākie Latvijas izlasē bija Jānis Blūms un Jānis Strēlnieks, kuri guva pa 12 punktiem. Traumu izdziedējušajam Strēlniekam arī piecas atlēkušās bumbas un pieci izprovocēti pārkāpumi.

Tikmēr ar 11 punktiem izcēlās Dairis Bertāns, deviņi punkti Jānim Timmam, bet astoņus iemeta Ojārs Siliņš.

Savukārt "Tall Blacks" rindās rezultatīvākais ar 11 punktiem bija Īzaks Fotu.

Mačs iesākās līdzīgi, bet pirmās ceturtdaļas vidū latvieši iemeta 12 bezatbildes punktus, kas ļāva panākt rezultātu 19:10 mājinieku labā. Pusi no komandas punktiem šajā izrāvienā iemeta Dairis Bertāns. Turpinājumā pretinieki spēles gaitu izlīdzināja, bet pirmo ceturksni ar 26:21 uzvarēja laukuma saimnieki.

Otrās ceturtdaļas sākumā jaunzēlandieši pietuvojās līdz mīnus vienam punktam (25:26), taču nākamās četras minūtes nespēja gūt punktus, kas Latvijai ļāva iekrāt 12 punktu handikapu (37:25). Uz nākamajiem diviem pretinieku punktiem Latvija atbildēja ar septiņiem, bet pirmo puslaiku mājinieki noslēdza ar 47:31.

Trešajā ceturksnī tālie viesi uzsāka pakaļdzīšanos, četrās minūtēs atgūstot astoņus punktus (43:51). Tiesa, pēc tam sekoja desmit bezatbildes punkti no latviešu basketbolistiem, kuri spēles nogriežņa beigās iekrāja jau 20 punktu pārsvaru (65:45). Arī ceturtajā ceturksnī laukumā dominēja Latvijas basketbolisti, kuri svinēja uzvaru ar 84:55.

Jaunzēlandes basketbolisti izpilda haku - video:

No 14 ierindā esošajiem kandidātiem šajā spēlē malā palika Aigars Šķēle un Rolands Šmits.

Latvijas basketbolisti aizvadījuši piecas pārbaudes spēles. Pirmie divi dueļi notika Francijā, kad pret vietējo valstsvienību vispirms treniņspēles režīmā bez skatītājiem Latvijas basketbolisti guva uzvaru ar 76:75, bet otrajā cīņā Ainara Bagatska trenētā komanda zaudēja ar 72:89. Savukārt pagājušajā nedēļā Latvija divreiz Liepājā tikās ar Tunisiju - uzvarēja ar 99:79 un aiz slēgtām durvīm bija pārāka ar 83:72.

Visi Latvijas komandas pretinieki arī gatavojas olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, taču spēlēs citās grupās.

Pēc iepriekšējās spēles no Latvijas izlases tika atskaitīti Rolands Freimanis un Kaspars Vecvagars.

Olimpiskais kvalifikācijas turnīrs Latvijai no 4. līdz 9.jūlijam notiks Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Tikmēr Jaunzēlande Rīgā ieradās pēc turnīra Ķīnā. Svētdien viņi Olimpiskajā sporta centrā ar 72:75 piekāpās Irānai, bet pēc spēles ar Latviju to sagaidīs cīņa arī ar Lietuvu, kam sekos ceļš uz Filipīnās gaidāmo olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Jaunzēlande līdz šim piedalījusies divās olimpiskajās spēlēs, 2000. un 2004.gadā izcīnot attiecīgi 11. un 10.vietu starp 12 komandām.

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Japānu un Čehiju. Savukārt otrā apakšgrupā būs mājiniece Serbija, Puertoriko un Angola. Katras grupas divas labākās vienības kvalificēsies pusfinālam, bet pie ceļazīmes uz Olimpiādi tiks tikai šī turnīra uzvarētāja.

Latvijas izlasei šajā vasarā nepalīdzēs Dāvis Bertāns, kurš šosezon ar Vitorijas "Laboral Kutxa" komandu sasniedza Spānijas čempionāta pusfinālu un ULEB Eirolīgas finālturnīru. Tāpat savainojumu dēļ Latvijas izlasei nevarēs palīdzēt Kristaps Janičenoks un Ronalds Zaķis, valstsvienībā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošā Kristapa Porziņģa un Iļjas Gromova, kā arī nebūs Armanda Šķēles, kurš reāli novērtēja savu fizisko kondīciju un nesaskatīja iespējas palīdzēt izlasei. Tāpat no sākotnēji nosauktajiem 25 izlases kandidātiem uz vietu sastāvā nepretendēja Kristaps Gludītis, kurš nevarēja ierasties uz pirmo treniņnometni Valmierā.

Pērn Eiropas meistarsacīkstēs Latvija pirmoreiz kopš 2001.gada spēja kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet nākamajos trijos mačos piedzīvoja zaudējumu, ieņemot astoto vietu turnīrā. Tomēr Latvija ieguva tiesības piedalīties olimpiskajā kvalifikācijā, jo pie šo turnīru rīkošanas tika Itālija un Serbija, kuras jau iepriekš bija nodrošinājušas sev tiesības startēt olimpiskajā kvalifikācijā.

Latvijas vīriešu basketbola izlase līdz šim olimpiskajās spēlēs piedalījusies vienu reizi - 1936.gadā Berlīnē. Gadu pirms tam Latvija bija kļuvusi par pirmo Eiropas čempioni, un tā bija viena no 21 valsts, kas izgāja laukumā olimpiskajās sacensībās nacistiskajā Vācijā. Riharda Dekšenieka vadībā Latvija vispirms ar 20:17 pārspēja Urugvaju, turpinājumā ar 23:34 piekāpās Kanādai un ar 23:28 zaudēja arī Polijai, kas noslēgumā deva dalītu 15.-18.vietu.

Latvijas basketbolam ir arī vairāki olimpiskie medaļnieki PSRS izlases sastāvā - dāmu sacensībās divreiz par olimpisko čempioni kļuvusi Uļjana Semjonova, bet reizi Tamāra Dauniene, bet vīriem zeltu ieguvis Igors Miglinieks. Tāpat Jānis Krūmiņš un Valdis Muižnieks ir trīskārtēji olimpiskā sudraba laureāti, Maigonis Valdmanis olimpisko sudrabu ieguva divas reizes, bet Cēzars Ozers - vienu.

Latvijas basketbola izlases kandidāti olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Ingus Jakovičs, Jānis Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Mareks Mejeris (visi - "VEF Rīga), Žanis Peiners ("Ventspils"), Aigars Šķēle ("Valmiera"/ORDO), Dairis Bertāns (Bilbao "Dominion", Spānija), Jānis Blūms (Avelīno "Sidigas", Itālija), Ojārs Siliņš (Redžio di Emīlija "Grissin Bon", Itālija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Jānis Timma, Kaspars Bērziņš (abi - Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Anžejs Pasečniks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija).

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA