Ideāls augums – kā pie tāda tikt? Stāsta 25 gadus vecā fitnesa trenere Līga
“Daudzas sievietes baidās cilāt svarus, jo domā, ka augums kļūs tik muskuļains kā vīriešiem. Tas ir mīts,” atklāj Līga.
Fitness
2016. gada 29. jūnijs, 08:59

Ideāls augums – kā pie tāda tikt? Stāsta 25 gadus vecā fitnesa trenere Līga

Jauns.lv

Fitnesa trenere Līga Leite (25) ir ieguvusi augumu, par kādu sapņoja, un nesen izcīnījusi starptautiskā fitnesa un bodibildinga konkursa Ms. Universe 2015 čempiones titulu kategorijā Bikini Shape. Izrādās – viss ir iespējams!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar fitnesu nodarbojos septiņus gadus, pēdējos trīs no tiem trenēju arī citus. Man vienmēr paticis sportot. Skolas laikā nodarbojos ar vieglatlētiku, studiju gados sāku apmeklēt sporta zāli. Sākumā nolīgu treneri, bet vēlāk, saprotot, kādi treniņi un uzturs man ir piemērots vislabāk, sāku veidot sev treniņa programmu pati. Man nav bijis problēmu ar lieko svaru, tāpēc pirmā motivācija bija nostiprināt muskuļus un izmainīt ķermeņa proporcijas tā, lai, raugoties spogulī, patiktu pati sev. Daudzas sievietes baidās cilāt svarus, jo domā, ka augums kļūs tik muskuļains kā vīriešiem. Tas ir mīts. Ja sieviete nodarbojas ar fitnesu, viņas ķermenis izskatās daudz labāk, sievišķīgāk un seksīgāk. Milzīgos muskuļus var iegūt, lietojot attiecīgus preparātus, bet ar parastu uzturu un treniņiem tas nav iespējams.

Pirmos rezultātus ātri ierauga tie, kam ir liekais svars, jo intensīvu treniņu un sabalansēta uztura ietekmē svars lēnām sarūk. Mans uzdevums bija pretējs – iegūt ķermenim formu, uzaudzējot muskuļu masu, un tas prasīja aptuveni pusotru gadu. Dienā nācās uzņemt vairāk kaloriju, nekā patērēju, un trenēties, cilājot smagus svarus. Tolaik svēru 48 kilogramus, bet pēc muskuļu masas pieauguma – 55 kilogramus. Manam 1,65 metrus garajam augumam tas varētu šķist ļoti daudz, taču tā nav, jo augums ir trenēts un svaru vairāk veido muskuļi, nevis tauki. Patlaban mans svars ir 53 kilogrami. To ieguvu, gatavojoties sacensībām, kad svarīgi, lai ķermenim būtu pēc iespējas mazāks tauku procents un auguma proporcijas izteiksmīgākas.

Kad sasniedzu pirmos rezultātus – formīgākas ķermeņa aprises, daudzi izteica komplimentus, taču pie sasniegtā neapstājos, jo gribas izskatīties vēl labāk. Rudenī biju lieliskā formā, tāpēc nolēmu piedalīties sacensībās. Gatavojoties ievēroju stingru režīmu. Samazināju ogļhidrātu daudzumu uzturā un lietoju pārsvarā olbaltumvielas. Enerģijas bija mazāk, bet treniņu grafiks vēl stingrāks – sešas reizes nedēļā. Mācījos arī, kā bodibildinga konkursos pareizi pozēt un defilēt augstpapēžu kurpēs. NAC International federācijas (starptautiska fitnesa un bodibildinga federācija – Red.) rīkotajā konkursā Ms. Universe Hamburgā startēju sievišķīgākajā kategorijā Bikini shape un cerēju iekļūt pirmajā desmitniekā. Pirms vairākiem gadiem likās, ka iegūt fitnesa modeles augumu nav reāli, tāpēc negaidīju, ka sacensībās saņemšu augstāko novērtējumu. Vai piedalīšos vēl kādās sacensībās, nezinu. Pašlaik mans mērķis ir turpināt uzturēt sevi formā, iedvesmot un palīdzēt arī citām sievietēm iegūt tādu augumu, par kādu viņas sapņo. Ja ir pacietība un apņēmība, tas ir iespējams. Pirmām kārtām jābūt gatavai izkāpt no savas komforta zonas, atteikties no sēdēšanas dīvānā un sākt kustēties un mainīt ēdienkarti, jo uzturs ir 80 procenti no panākumiem. Esmu izmēģinājusi veselības studijas Kombucha piedāvāto vitalitātes programmu. Tā lieliski noder, ja nav laika gatavot vai nezini, kā pagatavot sabalansētu un sev piemērotu maltīti. Man ne vienmēr ir laiks gatavot, taču izlaist ēdienreizes nedrīkstu, tāpēc šāds pakalpojums ir ļoti ērts – paciņa ar maltīti visām ēdienreizēm katru rītu tiek piegādāta tev ērtākajā vietā, turklāt ēdiens ir veselīgs un garšīgs.

Kopš nodarbojos ar fitnesu, sasniedzu izvirzītos mērķus un redzu, kā mainījies mans ķermenis, esmu guvusi lielāku pārliecību par sevi. Zinu – ja kaut ko vēlos, spēju to īstenot, par spīti jebkurām grūtībām.

LĪGAS ĒDIENKARTE VIENAI DIENAI

Brokastis

Proteīnu pankūkas, kas pagatavotas no auzu miltiem, olu baltuma, grieķu jogurta un proteīnu pulvera (var aizvietot ar biezpienu). Šādās pankūkās ir maz ogļhidrātu, bet daudz olbaltumvielu, turklāt tās ir ļoti garšīgas. Līga izdzer arī tasi kafijas.

Uzkoda

Kāds auglis vai rieksti, citreiz proteīnu batoniņš.

Pusdienas

Tītara vai vistas fileja, citreiz tuncis, pasniegts ar svaigiem dārzeņu salātiem un nedaudz griķu vai kvinojas.

Uzkoda

Treniņa dienā var atļauties apēst kalorijām bagātīgāku našķi, piemēram, griķu galetes ar zemesriekstu sviestu. Atpūtas dienā – svaigs dārzenis, piemēram, burkāns vai auglis. Tase kafijas.

Pēc treniņa

Proteīnu kokteilis ar ledu, citreiz arī ar ogām vai spinātiem.

Vakariņas

Tās ir bez ogļhidrātiem. Biezpiens vai omlete, kas pagatavota no viena olas dzeltenuma un vairākiem baltumiem. Piedevās – dārzeņi.

Cik daudz ūdens?

Dienā Līga izdzer vismaz divus litrus ūdens, treniņa dienās vēl vairāk. Kafija atūdeņo organismu, tādēļ pēc vienas tasītes ir jāizdzer divas glāzes ūdens.

Līga neēd

Kviešu miltu izstrādājumus, kā arī produktus, kas satur gan ogļhidrātus, gan taukus, jo šāda kombinācija ātri nogulsnējas zemādas tauku šūnās, īpaši uz vēdera, un ar šiem tauciņiem ir grūti cīnīties. “No maizes izvēlos tikai pilngraudu rudzu maizi, bet vislabāk – rīsu vai griķu galetes. Ja sakārojas kāds našķis, pati cepu kēksiņus un cepumus un kviešu miltu vietā izmantoju proteīnu pulveri un nedaudz auzu miltus.”

TRENIŅU GRAFIKS

•    Nedēļā Līgai ir trīs stundas ilgi spēka treniņi, pēc kuriem arī neliels kardio treniņš, lai vēl efektīvāk sadedzinātu taukus un trenētu sirds un asinsvadu sistēmu.

•    Katrā spēka treniņā tiek trenētas atsevišķas muskuļu grupas. Vienu dienu kājas, sēžas muskulatūru un vēdera prese, nākamajā – mugura un pleci, trešajā – rokas un krūtis. Dažkārt Līga aiziet arī uz ceturto spēka treniņu un papildus trenē sēžas muskuļus, lai tie būtu formīgāki.

•    Mājās Līgai ir divi trenažieri – eliptiskais un velotrenažieris, uz kuriem vismaz reizi nedēļā viņa veic stundu ilgu kardio treniņu.

•    Vasaras sezonā lielāka uzmanība tiek veltīta dziļo muskuļu trenēšanai, vingrojot uz paklājiņa un veicot TRX vingrojumus ar siksnām.

•    Divas dienas nedēļā Līga atpūšas, nedarot neko. Ķermenim vajadzīga arī atpūta.

Padoms! Visefektīvāk taukus var sadedzināt, ja kardio treniņu veic no rīta tukšā dūšā. Miega laikā organisms iztukšo cukura krājumus, tāpēc galvenais enerģijas avots šāda treniņa laikā ir zemādas tauki.


Guna Puisāne, žurnāls “OK!” / Foto: Toms Norde un no personīgā arhīva