Valmieras basketbolistus - valsts čempionus - turpmāk trenēs Uvis Helmanis
Helmanis kļuvis par Latvijas čempionu "Valmiera"/ORDO galveno treneri.
Basketbols
2016. gada 29. jūnijs, 21:04

Valmieras basketbolistus - valsts čempionus - turpmāk trenēs Uvis Helmanis

Jauns.lv

Par Latvijas čempionvienības basketbolā "Valmiera"/ORDO galveno treneri trešdien apstiprināts Uvis Helmanis, kurš noslēdzis līgumu uz diviem gadiem.

Helmanis iepriekšējās trīs sezonas trenēja "Liepāja"/"Triobet" komandu, tomēr šovasar izlēma nepagarināt vienošanos, izsakot vēlmi būt tuvāk ģimenei. Viņa palīgs Valmierā būs Gatis Melderis.

Tikmēr valmieriešus kopš šī gada janvāra vadīja Roberts Štelmahers, palīdzot vienībai pirmoreiz vēsturē triumfēt valsts meistarsacīkstēs. Jau pagājušajā nedēļas nogalē izskanēja informācija, ka Štelmahers, visticamāk, pievienosies Turcijas komandas Bandirmas "Banvit" treneru kolektīvam.

Pirmo pieredzi trenera arodā Helmanis ieguva "Barons" vienībā 2010./2011.gada sezonā, bet gadumijā amatu zaudēja. Pēc tam viņš pārcēlās uz Poliju, kur Slupskas "Energa Czarni" komandas otrā trenera statusā izcīnīja trešo vietu Polijas čempionātā. Savukārt turpinājumā speciālists divas sezonas "VEF Rīga" komandā darbojās kā galvenā trenera Ramūna Butauta asistents.

Par "Liepāja"/"Triobet" komandas galveno treneri Helmanis kļuva 2013.gada vasarā.

Spēlētāja karjeras laikā spēka uzbrucējs Helmanis bijis viens no vadošajiem Latvijas basketbolistiem. Latvijas izlasē viņš vēl joprojām ir pārliecinošs rekordists aizvadīto spēļu (184) skaita ziņā un ir otrais visu laiku rezultatīvākais izlases spēlētājs ar 1585 gūtiem punktiem. Profesionālajā karjerā Helmanis pārstāvējis dažādas Latvijas komandas, kā arī vairākus gadus spēlējis Polijas un Vācijas čempionātos. Spēlētāja karjeras panākumu sarakstā ir gan Polijas (2001), gan Vācijas (2005) čempionu tituli, kā arī divi Latvijas čempionu tituli (1999 un 2010).

Helmanis un Jānis Blūms ir vienīgie basketbolisti valsts vēsturē, kuri izlases rindās startējuši sešos Eiropas čempionātos.

"Līgums ar aizvadītās sezonas galveno treneri Robertu Štelmaheru beidzās līdz ar sezonas beigām, un, protams, mēs bijām ieinteresēti sadarbību turpināt, tomēr, saprotot reālo situāciju gan attiecībā uz kluba mērķiem, kas neparedzēja startu Eirokausos, gan finansiālās iespējas un Roberta vēlmi izmēģināt spēkus trenera darbā ārpus Latvijas, pie vienošanās nonākt nebija iespēju," izteicies valmieriešu ģenerālmenedžeris Mārtiņš Bērziņš. "Tomēr esmu gandarīts, ka varējām dod trenerim Štelmaheram iespēju un šobrīd, pēc tik lieliska sezonas noslēguma, viņš savas trenera akcijas ir pacēlis citā līmenī. Viņš ir izcila personība, un vēlu veiksmi viņam turpmākajā darbā ārpus Latvijas."

"Pēc Roberta Štelmahera treneris Uvis Helmanis bija mūsu prioritāte numur viens, lai arī kandidātu lokā bija vēl vairāki Latvijas basketbola speciālisti. Par visiem jautājumiem mūsu viedoklis ar Uvi sakrita un salīdzinoši ātri spējām vienoties par sadarbību uz divām sezonām," atklāja ģenerālmenedžeris. "Ļoti augsti vērtēju viņu gan kā personību, gan kā treneri, kurš pēdējās trīs sezonās ar visai ierobežotām iespējām spēja sasniegt labus rezultātus Liepājā un, kas nav mazsvarīgi, labā līmenī strādā arī ar jaunajiem spēlētājiem, dodot tiem iespēju lielajā basketbolā."

Tikmēr Helmanis izteicās, ka lēmums par pievienošanos Valmieras komandai nebija sarežģīts.

"Pievienojos iepriekšējās sezonas čempioniem, turklāt komandai un klubam ar izteiktām ambīcijām un augstiem mērķiem, kas mani ļoti apmierina un saskan ar maniem profesionālajiem mērķiem. Pievienojoties Valmierai, es arī savas ambīcijas paceļu citā līmenī," izteicies speciālists. ‘"Mans mērķis ir censties noturēt komandas uzsākto ceļu un, protams, atkārtot iepriekšējās sezonas iznākumu un tiekties pēc cīņas par zelta medaļām, bet konkrētākus mērķus izvirzīsim vēlāk, kad redzēsim gan savu, gan pretinieku komandu komplektāciju un varēsim novērtēt mūsu spēkus."

"Valmiera"/ORDO koptreniņus, gatavojoties sezonai, sāks augusta sākumā. Helmaņa vadītajai komandai šobrīd ir līgumi ar Jāni Kaufmani, Raimondu Gabrānu, Haraldu Kārli, Ervīnu Jonātu, LBL finālsērijas vērtīgāko spēlētāju Artūru Bērziņu, kā arī ar Edgaru Kaufmani un citiem jaunajiem spēlētājiem.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA