Nieka 17 gados jau pašā spicē. Mūsu burātāja Ketija stāsta, kā jūtas pirms starta olimpiskajās spēlēs
„Ceru uz labiem startiem un vēl labākiem finišiem. Vēlos parādīt visiem, ka arī Latvijā ir burātāji,” par savām gaidām olimpiskajās spēlēs stāsta Ketija.
Sporta zvaigznes
2016. gada 5. jūlijs, 07:47

Nieka 17 gados jau pašā spicē. Mūsu burātāja Ketija stāsta, kā jūtas pirms starta olimpiskajās spēlēs

Jauns.lv

Tikai 17 gadu vecā Latvijas burātāja Ketija Birzule nupat kvalificējusies un startēs 2016. gada vasaras olimpiskajās spēlēs, kas norisināsies augustā Riodežaneiro. Meitene cer uz labu startu un vēlas, lai par Latviju pasaules burāšanas saimē runātu kā par burāšanas lielvalsti.

Ketija Birzule ir rīdziniece un ar vindsērfingu nodarbojas jau kopš deviņu gadu vecuma. Šo gadu laikā viņa guvusi iespaidīgu pieredzi vindsērfinga sacensībās Latvijā un ārzemēs. Starptautiskās sacensībās Ketija piedalās kopš 2013.gada. Līdz šim viņas augstākie sasniegumi ir uzvara Latvijas jaunatnes vasaras Olimpiādē 2013.gadā, uzvaras starptautiskās sacensībās Polijā un Lietuvā 2014.gadā, kā arī triumfs Latvijas un Baltijas čempionātos sieviešu konkurencē 2015.gadā un starpvalstu sacensībās „Rīgas Kauss” 2016.gadā.

„Vēlos darīt, nevis sēdēt krastā!”

„Sāku nodarboties ar vindsērfingu tāpēc, ka mans tētis un vecmāmiņa to darīja. Pirmo reizi uz dēļa uzkāpu tepat Ķīšezerā "Burāšanas klubā 360",” atklāj jaunā meitene. Pavisam drīz Ketijai šis sports ļoti iepaticies. „Visgrūtākais šajā visā ir smagais inventārs,” smej meitene, „ir arī ļoti grūti, ja nav neviena, ar ko kopā varētu trenēties – treniņi prasa milzīgu motivāciju un daudz gribasspēka. Gribasspēks ir īpašība, bez kuras te neiztikt. Protams, nekādā gadījumā nedrīkst ļauties slinkumam!”

Cer uz labiem startiem un vēl labākiem finišiem

Lai arī kvalificēšanās olimpiskajām spēlēm 17 gadu vecumā pats par sevi ir gana iespaidīgs sasniegums, meitene nebūt negrasās apstāties un gluži skaidri zina, ko vēlas savā tālākā nākotnē: „Mans mērķis ir attīstīt burāšanu kopumā. Gribu, lai mēs būtu liela, spēcīga flote!”

Par savām izredzēm Rio pati Ketija teic, ka tas esot sarežģīts jautājums: „Ir grūti pašam sevi novērtēt optimālā līmenī. Ceru uz labiem startiem un vēl labākiem finišiem. Papildu tam vēlos parādīt visiem, ka arī Latvijā ir burātāji!”

Veiksmi un labus vējus gados jaunajai censonei novēl arī pieredzējušais latviešu burātājs Jānis Preiss. Sportists neslēpj, ka burātāju kopai meitenes paveiktais jau tagad sagādā lielu prieku: „Ketija savā vecumā jau nokļuvusi līdz pašam augšgalam – iespējai sacensties Olimpiskajās spēlēs. Par rezultātiem spekulēt gan nevēlos, taču novēlu viņai visu to labāko!”

Ketija Birzule. Rio 2016 Olimpisko spēļu dalībniece. from BURUSPORTS on Vimeo.

Burāšanas popularitāte būtiski augusi

Ņemot vērā ievērojamo jauno burātāju skaita pieaugumu pēdējos 10 gados „Burāšanas klubā 360”, jāsecina, ka Ketijas vēlmes jau šobrīd sāk pamazām piepildīties. Kā informē kluba pārstāvis Ansis Egle, pirms desmit gadiem - 2006.gadā - klubā bijis tikai 20 jauniešu burātāju, taču visu šo laiku jauno sportistu skaits audzis un šobrīd jau var runāt par nopietnu kustību ar 82 jaunajiem burātājiem.

„Ketijas teiktajam ir nopietns pamats. Burāšanas tradīcijas atdzimst jaunā kvalitātē un aizrauj arvien vairāk jauniešu. Latvijas Zēģelētāju savienība, Latvijas vindsērfinga asociācija un mūsu klubs veicina vindsērfinga attīstību Latvijā un pievērš jauniešus veselīgam un sportiskam dzīvesveidam, tādējādi audzinot stipras un daudzpusīgas personības, kuras nākotnē nesīs Latvijas vārdu pasaulē,” saka kluba pārstāvis.

Kasjauns.lv/Foto: Burāšanas klubs 360 personīgais arhīvs, ekrānšāviņš no video