Ronaldu pilda solījumu un raud. Portugāle pirmoreiz kļūst par Eiropas čempioni
Ronaldu traumas dēļ maču pameta 25. minūtē, bet pagarinājumā viņiem uzvaru atnesa Edera tālsitiens.
2016. gada 11. jūlijs, 00:49

Ronaldu pilda solījumu un raud. Portugāle pirmoreiz kļūst par Eiropas čempioni

Jauns.lv

Portugāles futbola izlase svētdien tika pie pirmā lielā titula, triumfējot Eiropas čempionāta finālmačā, turklāt komandai lielāko daļu cīņas nācās aizvadīt bez sava kapteiņa un lielākās zvaigznes Krištianu Ronaldu, kurš guva traumu.

Aizvadītajā mačā Portugāle pagarinājumā ar rezultātu 1:0 uzvarēja sacensību saimnieci Franciju, vienīgos vārtus gūstot 109.minūtē, kad izcēlās Eders.

Visa turnīra laikā Portugāle guva tikai vienu uzvaru pamatlaikā.

Portugāle tika pie sava lielākā panākuma vēsturē - tā savā laukumā sacentās 2004.gada Eiropas čempionāta finālā, tomēr toreiz titula mačā ar 0:1 piekāpās Grieķijai.

Portugāles izlase nebija spējusi uzvarēt Franciju kopš 1975.gada, zaudējot iepriekšējās desmit savstarpējās tikšanās reizēs. Zīmīgi, ka Francija uzveica Portugāli pusfinālā gan 1984., gan 2000.gada Eiropas čempionātu pusfinālos, abas reizes vēlāk triumfējot sacensībās. Tāpat Francija pusfinālā apspēlēja Portugāli 2006.gada Pasaules kausā, tomēr toreiz finālā piekāpās Itālijai.

Spēles pirmā puslaika pirmā puse pagāja Ronaldu zīmē, turklāt negatīvā nozīmē - jau astotajā minūtē pēc neveiksmīgas sadursmes viņš guva ceļgala traumu. Kaut Portugāles izlases kapteinis vēl centās atgriezties mačā, 25.minūtē viņš laukumu atstāja uz nestuvēm un tika nomainīts.

Kopumā pārsvars mačā piederēja mājiniekiem un spēlē vairākkārt nācās iesaistīties Portugāles vārtsargam Ruī Patrīsiu - jau mača ievadā viņš atsita Antuāna Grīzmana raidījumu, bet 34.minūtē glāba arī pēc Musas Sisoko sitiena. Puslaika beigu daļā arvien vairāk uzbrukumus centās veidot arī Portugāle, tomēr jaunus bīstamus momentus nevienai no komandām neizdevās izveidot.

Otrā puslaika sākumā Francijai piederēja liels pārsvars, bet bīstamus momentus ilgstoši neizdevās izveidot. Pirmā labā iespēja radās 66.minūtē, kad Grīzmans pēc centrējuma ar galvu raidīja bumbu nedaudz pāri vārtiem. Turpinājumā Francijai bija vēl vairāki labi centrējumi, bet 75.minūtē bīstamu Olivjē Žirū sitienu atkal atvairīja Ruī Patrīsiu.

Turpmākajās minūtēs abas izlases sāka uzbrukt arvien aktīvāk un labāk spēlējot arī Portugāle, kas 80.minūtē pat divreiz īsā laikā spēlē nācās iesaistīties Igo Lorī - vispirms Nani centrējums bīstami lidoja zem vārtu pārliktņa, bet uzreiz pēc tam sitienu kritienā izpildīja Rikardu Kvarežma. Pāris minūšu vēlāk vēlreiz tālsitienu izpildīja Sisoko, tomēr pamatlaika izskaņā spēle atkal nedaudz nomierinājās. Tiesa, viss varēja mainīties pamatlaika otrajā minūtē, bet francūža Andrē Pjēra Žiņaka raidījums no tuvas distances lidoja pret vārtu stabu, rezultātam pēc 90 minūtēm saglabājoties 0:0.

Šis turnīrs jau iepriekš bija kļuvis par mazrezultatīvāko vēsturē, turklāt pirmoreiz vēsturē Eiropas čempionāta finālmača pamatlaiks noslēdzās bez gūtajiem vārtiem.

Pirms papildlaika arī Ronaldu ieradās uzmundrināt savus komandas biedrus, turklāt pirmajās 15 minūtēs bīstamāko momentu pēc Edera sitiena ar galvu izveidoja Portugāle, bet otrā papildlaika puslaika ievadā pēc Rafaela Gerreiras izpildīta soda sitiena bumba lidoja pret Francijas izlases vārtu pārliktni.

Rezultātu Portugāle beidzot atklāja 109.minūtē, kad pēc lieliskas individuālās darbības ar tālsitienu atzīmējās Eders. Turpinājumā Francija izmisīgi centās izraut neizšķirtu, tomēr ļoti bīstamus momentus tai izveidot tā arī neizdevās, bet Portugāle atbildēja ar vairākiem pretuzbrukumiem. Līdz ar to Portugāle triumfēja turnīrā.

 

Eiropas čempionātā bija arī divi Latvijas pārstāvji - Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis pildīja mača delegāta pienākumus, bet astoņgadīgais Krists Komorovskis bija viens no 22 bērniem, kurš pirms mača ieveda stadionā futbolistus.

Francūži bija uzvarējuši iepriekšējos divos lielajos turnīros, ko uzņēmuši - gan 1984.gada Eiropas meistarsacīkstēs, gan arī 1998.gada Pasaules kausā.

Maijā Ronaldu pret Francijas izlases šī turnīra uzbrukuma līderi Grīzmanu spēlēja UEFA Čempionu līgas finālā - toreiz francūzis spēles laikā nerealizēja 11 metru soda sitienu un viņa pārstāvētā Madrides "Atletico" komanda piekāpās Madrides "Real", ko pārstāv portugālis.

Portugāles izlase turnīru turnīru iesāka samērā pieticīgi un apakšgrupu kārtā visus trīs mačus nospēlēja neizšķirti - 1:1 ar Islandi, 0:0 ar Austriju un 3:3 ar Ungāriju, piedevām pret ungāriem nācās trīs reizes atspēlēties. F apakšgrupas noslēgumā Portugāle ieņēma trešo vietu, taču tika izslēgšanas spēlēs kā viena no četrām labākajām trešo vietu ieguvējām.

Astotdaļfinālā Portugāle ar 1:0 pagarinājumā uzvarēja Horvātiju, bet ceturtdaļfinālā viņi tikai pēcspēles sitienos pārspēja Poliju. Spēles pamatlaiks un papildlaiks noslēdzās neizšķirti 1:1, bet "pendelēs" portugāļi uzvarēja ar 5:3. Savukārt pusfinālā Portugāle beidzot guva pirmo uzvaru pamatlaikā, ar 2:0 pārspējot Velsu.

Tikmēr Francija apakšgrupu turnīrā ar 2:1 uzvarēja Rumāniju, ar 2:0 uzveica Albāniju, kā arī nospēlēja neizšķirti 0:0 ar Šveici. Astotdaļfinālā turnīra saimnieki ar 2:1 pārspēja Īriju, ceturtdaļfinālā ar 5:2 sagrāva sensacionālo debitanti Islandi, bet grandu cīņā ar 2:0 uzvarēja pašreizējo pasaules čempioni Vāciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tika aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā vēl piedalījās 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinājās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 cilvēku bija spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Portugāles izlases sastāvs:

Ruī Patrīsiu, Sedriks Suarešs, Žuzē Fonte, Rafaels Gerreiru, Pepe, Viljams Karvaļu, Žuāu Māriu, Renatu Sanšešs (Eders, 79.min.), Adrjēns Silva (Žuāu Moutiņu, 67.min.), Krištianu Ronaldu (Rikardu Kvarežma, 25.min.), Nani.

Francijas izlases sastāvs:

Igo Lorī, Bakarī Saņā, Patriss Evrā, Lorāns Kosjeļni, Samuelu Umtitī, Blaiss Matuidi, Antuāns Grīzmans, Musa Sisoko (Antonī Marsiāls, 110.min.), Pols Pogbā, Dimitrī Pajē (Kingslijs Komans, 58.min.), Olivjē Žirū (Andrē Pjērs Žiņaks, 78.min.).

LETA/Foto: EPA/LETA, Reuters/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA, AP/Scanpix/LETA