Portugāles treneris Santušs: Ronaldu palīdzēja motivēt komandas biedrus
"Mūsu kapteinis ar milzu pūlēm divas reizes centās atgriezties laukumā, tomēr nespēja turpināt maču. Viņa klātbūtne ģērbtuvēs un uz rezervistu soliņa bija ļoti svarīga, jo viņš motivēja komandas biedrus," uzsvēra treneris Santušs.
Futbols
2016. gada 11. jūlijs, 11:25

Portugāles treneris Santušs: Ronaldu palīdzēja motivēt komandas biedrus

Jauns.lv

Portugāles futbola izlases līderis Krištianu Ronaldu, kuram traumas dēļ svētdien Eiropas čempionāta finālmačs noslēdzas priekšlaicīgi, motivēja komandas biedrus un bija liels palīgs uzvarā pār turnīra mājinieci Franciju, uzskata valstsvienības galvenais treneris Fernandu Santušs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizvadītajā mačā Portugāle pagarinājumā ar rezultātu 1:0 uzvarēja Franciju, vienīgos vārtus gūstot 109.minūtē, kad izcēlās Eders. Zīmīgi, ka visa turnīra laikā Portugāle guva tikai vienu uzvaru pamatlaikā.

Jau astotajā minūtē pēc neveiksmīgas sadursmes Ronaldu guva ceļgala traumu. Kaut Portugāles izlases kapteinis vēl centās atgriezties mačā, 25.minūtē viņš laukumu atstāja uz nestuvēm un tika nomainīts.

"Mūsu kapteinis ar milzu pūlēm divas reizes centās atgriezties laukumā, tomēr nespēja turpināt maču. Viņa klātbūtne ģērbtuvēs un uz rezervistu soliņa bija ļoti svarīga, jo viņš motivēja komandas biedrus," uzsvēra Santušs.

 

Trīskārtējs pasaules gada labākā futbolista balvas ieguvējs Ronaldu atzina, ka viņš pēc finālmača vienlaikus jūt gan bēdas, gan prieku. Kaut arī traumas dēļ viņam mačs bija jānoslēdz priekšlaicīgi, pozitīvās sajūtas par izcīnīto panākumu ņēma virsroku.

"Ko gan varu teikt? Šis ir viens no priecīgākajiem brīžiem manā mūžā. Es raudāju prieka asaras," sacīja Ronaldu, kurš, par spīti savainojumam, kopā ar komandas biedriem līksmi dejoja.

Par mača varoni kļuva Francijas kluba "Lille" uzbrucējs Eders, kurš laukumā nāca uz maiņu 79.minūtē un vēlāk pagarinājumā guva uzvaras vārtus.

"Es jutu, ka viņš izšķirs spēli pagarinājumā. Neesmu burvis vai gaišreģis, bet vienmēr vados pēc savām sajūtām," atzina Ronaldu.

Portugāles komandas kapteinis iedrošinājis Ederu pirms došanās laukumā atbildīgajā mačā. "Viņš man teica, ka gūšu uzvaras vārtus. Viņš deva man spēku un pozitīvu enerģiju."

  Francijas valstsvienības galvenais treneris Didjē Dešāns pēc zaudējuma atzina milzīgu vilšanos. "Mēs palaidām lielu izdevību kļūt par čempioniem. Nav vārdu, ar kuriem raksturot sajūtas. Vajadzīgs laiks, lai šo zaudējumu sagremotu."

"Tas būtu lieliski, ja mēs mājās saviem līdzjutējiem pasniegtu trofeju. Tomēr šoreiz šāds scenārijs nepiepildījās," piebilda Francijas izlases treneris.

Eiropas čempionātā bija arī divi Latvijas pārstāvji - Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis pildīja mača delegāta pienākumus, bet astoņgadīgais Krists Komorovskis bija viens no 22 bērniem, kurš pirms finālmača ieveda stadionā futbolistus, turoties pie rokas Francijas izlases pussargam Musam Sisoko.

Portugāle tika pie sava lielākā panākuma vēsturē - tā savā laukumā sacentās 2004.gada Eiropas čempionāta finālā, tomēr toreiz titula mačā ar 0:1 piekāpās Grieķijai.

Portugāles izlase nebija spējusi uzvarēt Franciju kopš 1975.gada, zaudējot iepriekšējās desmit savstarpējās tikšanās reizēs. Zīmīgi, ka Francija uzveica Portugāli pusfinālā gan 1984., gan 2000.gada Eiropas čempionātu pusfinālos, abas reizes vēlāk triumfējot sacensībās. Tāpat Francija pusfinālā apspēlēja Portugāli 2006.gada Pasaules kausā, tomēr toreiz finālā piekāpās Itālijai.

Francūži bija uzvarējuši iepriekšējos divos lielajos turnīros, ko uzņēmuši - gan 1984.gada Eiropas meistarsacīkstēs, gan arī 1998.gada Pasaules kausā.

Portugāles izlase turnīru iesāka samērā pieticīgi un apakšgrupu kārtā visus trīs mačus nospēlēja neizšķirti - 1:1 ar Islandi, 0:0 ar Austriju un 3:3 ar Ungāriju, piedevām pret ungāriem nācās trīs reizes atspēlēties. F apakšgrupas noslēgumā Portugāle ieņēma trešo vietu, taču tika izslēgšanas spēlēs kā viena no četrām labākajām trešo vietu ieguvējām.

Astotdaļfinālā Portugāle ar 1:0 pagarinājumā uzvarēja Horvātiju, bet ceturtdaļfinālā viņi tikai pēcspēles sitienos pārspēja Poliju. Spēles pamatlaiks un papildlaiks noslēdzās neizšķirti 1:1, bet "pendelēs" portugāļi uzvarēja ar 5:3. Savukārt pusfinālā Portugāle beidzot guva pirmo uzvaru pamatlaikā, ar 2:0 pārspējot Velsu.

Portugāle būs viena no Latvijas izlases pretiniecēm 2018.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā.

Tikmēr Francija apakšgrupu turnīrā ar 2:1 uzvarēja Rumāniju, ar 2:0 uzveica Albāniju, kā arī nospēlēja neizšķirti 0:0 ar Šveici. Astotdaļfinālā turnīra saimnieki ar 2:1 pārspēja Īriju, ceturtdaļfinālā ar 5:2 sagrāva sensacionālo debitanti Islandi, bet grandu cīņā ar 2:0 uzvarēja pašreizējo pasaules čempioni Vāciju.


LETA, AFP/ Foto: AFP/SCANPIX/LETA, Reuters/Scanpix/LETA, Spuntik/Scanpix/LETA