19 valstu antidopinga aģentūras aicina diskvalificēt Krieviju. Latvijas to skaitā neesot
19 NADO biedres aicinājušas diskvalificēt Krieviju no visām ar sportu saistītajām aktivitātēm.
Citi sporta veidi
2017. gada 11. janvāris, 16:10

19 valstu antidopinga aģentūras aicina diskvalificēt Krieviju. Latvijas to skaitā neesot

Jauns.lv

Deviņpadsmit Nacionālo Antidopiga aģentūru organizācijas (NADO) biedres aicinājušas diskvalificēt Krieviju no visām ar sportu saistītajām aktivitātēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat NADO aicināja Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) pārņemt lietas izmeklēšanu, kurā pēc Ričarda Maklarena ziņojuma nāca klajā, ka laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam vairāk nekā 1000 Krievijas sportisti 30 sporta veidos piedalījušies valsts izveidotā un atbalstītā dopinga sistēmā.

NADO arī uzskata, ka WADA organizācijai vajadzētu piešķirt lielāku varu, izmeklējot šo lietu.

Kā raksta Īrijas mediji, lēmumu diskvalificēt Krieviju aicinājušas Igaunijas, Austrijas, Beļģijas, Kanādas, Horvātijas, Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Īrijas, Japānas, Nīderlandes, Polijas, Slovēnijas, Spānija, Dienvidāfrikas Republikas, Zviedrijas, Šveices un ASV antidopinga aģentūras.

Maklarena ziņojumā tika norādīts uz Krievijas atbalstītu dopinga sistēmu, kuras pamatā bija pozitīvu dopinga analīžu nomainīšana pret negatīvām. Šīs sistēma darbojusies arī 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs, kā arī 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Pēc faktu nākšanas gaismā WADA apturēja RUSADA darbību un aicināja atbildīgās organizācijas aizliegt Krievijas sportistiem startēt starptautiskajās sacensībās, tostarp Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Starptautiskā Olimpiskās komiteja (SOK) šo aicinājumu neatbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist krievu atlētus startiem. Dažas federācijas, piemēram, vieglatlētikā un svarcelšanā, šo iespēju izmantoja. Tiesa, pretēju lēmumu pieņēma Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja, tāpēc Krievijas sportisti nestartēja Riodežaneiro paraolimpiskajās spēlēs.

Saistībā ar Maklarena ziņojumu otro daļu, kas bija saistīts ar ziemas sporta veidiem, pagaidu diskvalifikācija tika piešķirta arī 2014.gada Soču olimpisko spēļu čempionam skeletonā Aleksandram Tretjakovam, kurš cīņā par zeltu apsteidza latvieti Martinu Dukuru. Tiesa, nedēļas nogalē diskvalifikācija tika atcelta.

LETA/Foto: Vida Press