"Jelgavas" futbolistiem lielākais panākums kluba vēsturē; "Ventspils" zaudē arī savā laukumā
FK "Jelgava" pirmo reizi kluba vēsturē sasniegusi UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešo kārtu.
Futbols
2016. gada 21. jūlijs, 20:47

"Jelgavas" futbolistiem lielākais panākums kluba vēsturē; "Ventspils" zaudē arī savā laukumā

Jauns.lv

Latvijas futbola klubs "Jelgava" UEFA Eiropas līgas otrās kvalifikācijas kārtas atbildes spēlē ceturtdien ar rezultātu 3:0 (1:0) savā laukumā uzvarēja Slovākijas vicečempioni Bratislavas "Slovan", pirmoreiz vēsturē sasniedzot sacensību trešo kārtu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Spēles rezultātu 27.minūtē atklāja Gļebs Kļuškins, kurš realizēja 11 metru soda sitienu. Pašā otrā puslaika sākumā 2:0 panāca Boriss Bogdaškins, bet neilgi pirms spēles beigām punktu mačam pielika Oļegs Malašenoks.

Abu komandu pirmajā spēlē "Jelgava" pirms nedēļas viesos nospēlēja neizšķirti 0:0, līdz ar to divu spēļu summā triumfēja ar rezultātu 2:0. Nākamajā kārtā "Jelgava" tiksies ar Izraēlas vienību Jeruzalemes "Beitar" vai Kipras komandu Nikosijas "Omonia". Šo komandu pirmajā duelī mājās ar 1:0 (0:0) uzvarēja Izraēlas klubs.

"Jelgava" savā jaunāko laiku vēsturē Eirokausos spēlē ceturto reizi un pērn pirmoreiz pārvarēja UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmo kārtu, kad pārspēja finansiāli krietni turīgāko bulgāru vienību Lovečas "Litex", bet otrajā kārtā zaudēja Maķedonijas komandai Skopjes "Rabotnički". Savukārt tagad Zemgales vienība pirmoreiz tikusi līdz pat trešajai kārtai.

Kaut ceturtdienas spēles sākumā pārsvars piederēja "Slovan" komandai, pirmo labo iespēju izveidoja mājinieki, 12.minūtē Mindauga Grigaraviča sitienam lidojot vārtiem garām. Puslaika vidū jelgavnieki sāka darboties arvien pārliecinošāk un 25.minūtē arī nopelnīja 11 metru soda sitienu, kad soda laukumā tika pagrūsts senegāliešu aizsargs Abdulajs Dialo. "Pendeli" izpildīja Gļebs Kļuškins, kurš sita pašā vārtu stūrī un atklāja rezultātu. Jau nākamajā uzbrukumā "Slovan" bija iespēja panākt izlīdzinājumu, un viesiem pārsvars piederēja līdz pat puslaika beigām. 35.minūtē ļoti laba iespēja gūt otros vārtus bija Kļuškinam, bet atlikušajā puslaika daļā "Slovan" futbolisti divreiz aizraidīja bumbu garām pašam vārtu stūrim, to paveicot gan Nīderlandes spēlētājam Jori de Kampam, gan Františekam Kubīkam.

No ģērbtuvēm jelgavnieki iznāca ļoti apņēmīgi un jau trešajā minūtē panāca 2:0 - Bogdaškins uzņēma ar krūtīm piespēli un ieraidīja bumbu zem vārtu pārliktņa. Pēc šāda notikumu pavērsiena "Slovan" ieguva ļoti izteiktu pārsvaru, tomēr "Jelgava" pašaizliedzīgi darbojās aizsardzībā, un sekmīgs bija arī vārtsargs Kaspars Ikstens. Puslaika vidusdaļā "Jelgava" atkal spēja izlīdzināt spēli, un 66.minūtē Oļegs Malašenoks ar galvu raidīja bumbu vien nedaudz virs pārliktņa, turklāt brīdi vēlāk tika radītas vēl divas iespējas. Puslaika otrajā pusē cīņa kļuva arvien asāka, un 78.minūtē pēc pārkāpuma pret Artjomu Osipovu laukumā izraisījās pat neliela grūstīšanās. Kaut "Slovan" kontrolēja bumbu, "Jelgava" ne tikai neielaida vārtus, bet pati spēja iesist trešos, kad pretuzbrukumā pēc Osipova piespēles gar vārtiem Malašenoks ieraidīja bumbu vārtos. Atlikušajās piecās minūtēs "Jelgava" noturēja rezultātu un izcīnīja vēsturisku uzvaru. Tiesa, pamatlaika beigās ļoti nevajadzīgu sarkano kartīti nopelnīja Dialo, kurš līdz ar to nevarēs piedalīties trešās kārtas pirmajā spēlē.

Latvijas komanda UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešajā kārtā iekļuvusi pirmoreiz kopš 2013.gada, kad to paveica "Ventspils" komanda.

Pēc spēles Bratislavā jelgavnieki svētdien, sākot aizstāvēt šogad izcīnīto Latvijas kausu, astotdaļfināla cīņā grūtā mačā papildlaikā ar 2:0 uzvarēja titulēto Rīgas "Skonto", kas šosezon spēlē Latvijas pirmajā līgā. Savukārt "Slovan" svētdien ar grūtu uzvaru sāka jauno Slovākijas čempionāta sezonu, viesos vien mača beigu daļā ar 1:0 pārspējot "Senica" vienību.

UEFA Eiropas līgas pirmajā kārtā "Jelgava" divu spēļu summā ar 5:4 pārspēja Islandes vienību Koubavogiras "Breidablik". Pirmajā spēlē jelgavnieki izbraukumā nenosargāja divu vārtu pārsvaru, taču uzvarēja ar 3:2, bet atbildes mačā savā laukumā izdevās atspēlēties un cīnīties neizšķirti 2:2. "Slovan" otrajā kārtā izdevās iekļūt bez atbildes spēles. Viņi kvalifikācijas pirmās kārtas pirmajā mačā cīnījās neizšķirti 0:0 pret Albānijas komandu Tirānas "Partizani", taču šī vienība tika pārcelta uz UEFA Čempionu līgu, jo par spēļu sarunāšanu no šī turnīra tika diskvalificēta Albānijas čempionvienība Korčas "Skenderbeu", tāpēc otrais mačs netika aizvadīts. Zīmīgi, ka "Partizani" trešdien jau iekļuva Čempionu līgas trešajā kvalifikācijas kārtā.

Jelgavnieki pirms Eirokausiem sastāvu papildināja ar ilgstoši Latvijā dzīvojošo lietuvieti Mindaugu Grigaraviču, kurš kļuvis par vienu no Zemgales vienības līderiem un gan pats guvis vārtus, gan arī izveidojis vairākus vārtus. Tāpat "Jelgava" vienību nulle papildinājis cits lietuviešu futbolists Karols Laukžems, kurš iepriekš spēlēja dzimtenē Marijampoles "Sūduva" rindās. Tikmēr no Zemgales komandas aizgājuši igaunis Kevins Kaubers, kurš karjeru turpinās Tallinas "Levadia", kā arī baltkrievs Vladislavs Klimovičs, kuram beidzies īres termiņš, tāpēc viņš atgriezies Barisavas BATE rīcībā. Ne Kaubers, ne Klimovičs pirmajā spēlē Bratislavā nepiedalījās. Šajās dienās jelgavniekiem pievienojies arī Latvijas pilsonis Andrejs Perepļotkins.

"Slovan" aizvadītajā sezonā kļuva par savas valsts vicečempioniem, kā arī zaudēja Slovākijas kausa izcīņas finālā. Komanda septiņus gadus pēc kārtas spēlējusi Eirokausos, pērn Eiropas līgā aizkļūstot līdz trešajai kvalifikācijas kārtai, bet 2014./15.gada sezonā iekļūstot Eiropas līgas grupu turnīrā, pirms tam aizcīnoties līdz izšķirošajai kvalifikācijas kārtai Čempionu līgā.

Šī gada "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas čempionāta kopvērtējumā jelgavnieki ar 19 punktiem 13 mačos ieņem ceturto vietu, no līderiem Jūrmalas "Spartaka" atpaliekot par 12 punktiem, bet trešajā pozīcijā esošajai "Ventspilij" zaudējot piecus punktus.

UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā zaudējumu piedzīvoja Latvijas virslīgas līdervienība Jūrmalas "Spartaks", kas divu maču summā ar 1:4 atzina Baltkrievijas kluba Minskas "Dinamo" pārākumu. Otro kārtu sasniedza arī Latvijas vicečempione "Ventspils", kas pirmajā mačā izbraukumā ar 0:3 zaudēja Skotijas vicečempionei "Aberdeen", bet atbildes spēlē ceturtdien piedzīvoja neveiksmi ar 0:1, kas divu spēļu summā lika zaudēt ar 0:4, noslēdzot Eirokausu sezonu.

Latvijas vicečempione futbolā "Ventspils" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otrās kārtas atbildes spēlē ceturtdien savā laukumā ar rezultātu 0:1 (0:0) piekāpās Skotijas otrajai spēcīgākajai komandai "Aberdeen", noslēdzot dalību sacensībās. Vienīgos vārtus ventspilnieki ielaida 79.minūtē, kad precīzs bija Edams Rūnijs.

"Ventspils" izredzes iekļūt nākamajā kārtā bija niecīgas jau pirms šī mača, jo pirmajā cīņā tā pirms nedēļas viesos Aberdīnā cieta zaudējumu ar 0:3. Līdz ar to divu spēļu summā Kurzemes klubs kapitulēja ar 0:4.

Spēli abas komandas sāka aktīvi, bet bīstamāk darbojās ventspilnieki, un sestajā minūtē Ritvara Rugina sistā bumba no soda laukuma robežas uzlidoja tieši virsū pretinieku vārtsargam. Vēlāk laba iespēja bija arī Aleksejam Aleksejevam, tomēr pie bumbas ātrāk tika vārtsargs Džo Lūiss. Arī turpinājumā aktīvs bija Aleksejevs, kurš netālu no soda laukuma nopelnīja soda sitienu, tomēr pēc centrējuma Ģirts Karlsons raidīja bumbu pāri vārtiem. Vēl 25.minūtē ātrajā uzbrukumā Rugins raidīja bumbu garām vārtu tuvajam stūrim. Ventspilniekiem piederēja pārsvars, tomēr 32.minūtē pirmie vārtus iesita "Aberdeen" spēlētāji, kas gan netika ieskaitīti, jo vienam no viesu līderiem Edamam Rūnijam tika fiksēts aizmugures stāvoklis - pirmais Skotijas komandas sitiens trāpīja pa pārliktni un pie atlēkušās bumbas pirmais bija Rūnijs. Savukārt puslaika beigās ventspilnieki ieguva iespēju izpildīt 11 metru soda sitienu, tomēr Antona Jemeļina sitienu Lūiss atvairīja, un pēc tam bumbu vārtos ieraidīt nespēja arī Alans Siņeļņikovs. Līdz ar to vārti pirmajās 45 minūtēs tā arī netika gūti.

Otrajā puslaikā jau pirmajā minūtē "Aberdeen" futbolists Rūnijs no metra attāluma raidīja bumbu pāri vārtiem, un arī turpinājumā viesi darbojās ļoti aktīvi, izveidojot vēl vairākus bīstamus momentus. Vēl 60.minūtē pēc soda sitiena ventspilnieku vārtsargs Maksims Uvarenko izsita bumbu no vārtu augšējā stūra. Tomēr turpinājumā spēles gaitu spēja saasināt arī "Ventspils" - puslaika vidū pēc Ritvara Rugina piespēles lielisku iespēju ieguva Simons Pauļus, tomēr atkal pārliecinošs bija Lūiss, bet vēl brīdi vēlāk Aleksejevs bumbu raidīja nedaudz garām vārtiem. Pēdējais vārds šajā mačā gan piederēja "Aberdeen" komandai, kas 79.minūtē atklāja rezultātu - pēc lieliskas Džonatana Heiza individuālās darbības viņš piespēlēja Rūnijam, kurš nekļūdījās. Iesitot vārtus, "Aberdeen" pilnībā pārņēma iniciatīvu un droši noveda maču līdz uzvarai.

Eiropas līgas trešajā kvalifikācijas kārtā "Aberdeen" tiksies ar Slovēnijas vienības "Maribor" un Bulgārijas kluba Sofijas "Levski" pāra uzvarētājiem. Pirmajā cīņā Slovēnijā vārti netika gūti, un spēle noslēdzās neizšķirti 0:0.

Skotijas klubs ceļā uz Ventspili devās trešdien, taču komandas plānus iespaidoja tehniskas ķibeles, kas radās lidmašīnai, ar kuru futbolistiem vajadzēja lidot. Čārterreisam nolīgtā lidaparāta dzinējā ielidoja putns, radot problēmas ar hidraulisko sistēmu, tāpēc izlidošana uz Latviju aizkavējās un komanda šeit ieradās mazāk nekā 24 stundas pirms spēles sākuma.

Kopš pagājušajā nedēļā Aberdīnā aizvadītās spēles abas komandas vairs nebija spēlējušas. Skotijas premjerlīgas sezona sāksies 6.augustā.

"Ventspils" futbolisti UEFA Eiropas līgas pirmajā kārtā divu spēļu summā pārliecinoši ar 4:0 pārspēja Fēru salu komandu Leirvīkas "Vikingur Gota". Trīs no četriem vārtiem guva Ģirts Karlsons, kurš ar desmit precīziem sitieniem ir šīs sezonas "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas čempionāta labākais "snaiperis". Tikmēr "Aberdeen" pirmajā kārtā grūtā cīņā divu spēļu summā ar 3:2 pieveica Ešas "Fola" komandu no Luksemburgas.

"Aberdeen" iepriekšējās divās sezonās kļuva par Skotijas vicečempioni, abas reizes atzīstot vienīgi titulētās Glāzgovas "Celtic" pārākumu. Pērn "Aberdeen" sasniedza UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešo kārtu, kur divu spēļu summā ar 2:3 tika piedzīvots zaudējums Kazahstānas komandai Almati "Kairat". Savukārt pirms diviem gadiem UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā "Aberdeen" divu spēļu summā ar 8:0 sagrāva Rīgas "Daugava" vienību.

"Ventspils" Eirokausos spēlējusi allaž kopš 2000.gada. Iepriekšējās divās sezonās tā nepārvarēja UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas otro kārtu, bet vēl sezonu pirms tam UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā aizkļuva līdz trešajai kārtai.

Lai sasniegtu UEFA Eiropas līgas grupu turnīru, jāpārvar ne tikai trīs kvalifikācijas kārtas, bet arī vēlāk sekojošā "play-off" kārta.

LETA/Foto: Nora Krevneva, synottipvirsliga.lv