Tūlīt Rio olimpiskās spēles. Kā mūsu sportisti sargājas no šausmīgā Zikas vīrusa?
Speciālistu atzinumā teikts, ka risks inficēties ar Zikas vīrusu esot minimāls, taču neizslēdzams. Papildus tam pastāv draudi inficēties arī ar zarnu slimībām.
2016. gada 23. jūlijs, 07:01

Tūlīt Rio olimpiskās spēles. Kā mūsu sportisti sargājas no šausmīgā Zikas vīrusa?

Jauns.lv

Līdz Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, Brazīlijā, atlikušas mazāk nekā divas nedēļas. Šogad Latviju vispasaules sporta arēnā pārstāvēs 33 atlēti 13 sporta veidu disciplīnās, taču, koncentrējoties labākam sniegumam, papildus būs jādomā par savas veselības nosargāšanu, jo, kā zināms, olimpiešus uzņemošajā valstī plaši izplatītas ir vairākas slimības, tostarp šobrīd aktuālais un bīstamais Zikas vīruss.

Iebraucēju inficēšanās Brazīlijā ir diezgan reāla – kaimiņvalsts Krievija par pirmo savas pilsones saslimšanu ar Zikas vīrusu pasaulei pavēstīja jau gada sākumā, februārī. Kā ziņo aģentūra Reuters, tiek uzskatīts, ka 36 gadus vecā sieviete inficējās ar odu pārnēsāto slimību viesojoties Dominikānas republikā – valstī, kura ir salīdzinoši tālu no epidēmijas izcelšanās zemes, Brazīlijas.

LOK – draudi Latvijas sportistiem ir minimāli

Neskatoties uz Brazīlijas satraucošo situāciju, Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) apgalvo, ka visi Latvijas Olimpiskās komandas „Rio 2016” dalībnieki, kā arī apkalpojošais personāls ir informēts par drošības pasākumiem. „Sportistiem ir zināms par pasākumiem, kuri ir jāievēro Zikas vīrusa dēļ, kā arī ieteicamo potēšanos pret A un B hepatītu. Tāpat Starptautiskā Olimpiskā komiteja un spēļu orgkomiteja, sadarbībā ar Pasaules veselības organizāciju (World Health Organisation) nepārtraukti uzmana situāciju Riodežaneiro un dara visu iespējamo, lai risku, inficēties ar Zikas vīrusu, mazinātu,” stāsta LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Komitejas pārstāvis tieši neskaidro vai pēc Olimpiskajām spēlēm mājup atbraukušajiem sportistiem ir paredzētas speciālas veselības pārbaudes, taču uzsver, ka organizācijas, kuras uzrauga stāvokli Brazīlijā, draudus sportistu veselībai, uz konkrēto brīdi vērtē kā minimālus. LOK arī neatbild vai sportisti ir pauduši bažas par došanos uz Dienvidamerikas valsti.

Ceļotājiem jāapsver apdrošināšanās medicīniskajai evakuācijai

Ar risku izvērtējumu un ieteikumiem tiem, kuri grasās doties uz Brazīliju, klajā nācis arī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Epidemiologa Juria Perevoščikova vadītās nodaļas publiskotā informācija norāda, ka Rio Olimpisko spēļu, kā arī Paraolimpisko spēļu apmeklētāji kopumā visvairāk varētu būt apdraudēti no zarnu infekcijas slimībām un pārnēsātāju izraisītām infekcijām.

„Ceļotājiem jāpievērš uzmanība standarta higiēnas pasākumiem, lai samazinātu zarnu infekcijas slimību risku. Pasargāt sevi no odu un citu kukaiņu kodumiem iespējams, izmantojot repelentus un valkājot kreklus ar garām piedurknēm un bikses reģionos, kur pārnēsātāju izraisītās slimības ir regulāras. Pastāv arī risks inficēties ar zarnu baktērijām, kuras ir izturīgas pret antibiotikām un izplatītas gan veselības aprūpes iestādēs, gan ārpus tām. Šāds inficēšanās risks jāapsver trīs mēnešu laikā arī pēc atgriešanās no Brazīlijas,” ziņojumā brīdina SPKC. Tiem, kuri dosies uz Olimpiskajām spēlēm ieteikts iegādāties visaptverošu ceļojuma apdrošināšanu un apsvērt apdrošināšanu medicīniskajai evakuācijai. Līdzi ieteicams ņemt arī „veselības komplektu”, kurā jābūt veselības apdrošināšanas dokumentiem, kukaiņus atbaidošiem līdzekļiem, antibakteriālajām salvetēm, ūdens apstrādei izmantojamām tabletēm, kā arī dezinfekcijas šķīdumiem.

SPKC neizslēdz inficētu personu atgriešanos ES

Attiecībā pret Zikas vīrusi SPKC mierina, ka spēles Riodežaneiro notiks ziemas sezonā – laikā, kad ir vēsāks un sausāks, un samazinās odu populācijas, kas ievērojami pazemina arī riskus inficēties ar Zikas un citiem vīrusiem. Lai arī iespējamība tikt sakostam un saslimt esot ļoti zema, SPKC neizslēdz, ka ceļotāji tomēr var inficēties un šādā stāvoklī atgriezties Eiropas Savienībā. SPKC brīdina, ka pēc atgriešanās no Brazīlijas, sliktas pašsajūtas gadījumā nekavējoties jāuzmeklē ārsts, un jāinformē par ceļojumu, tā maršrutu un atgadījumiem ceļā, īpaši atzīmējot dzīvnieku kodumus vai skrāpējumus.

No Brazīlijas pārbraukušajiem jāuzmanās ar dzimumattiecībām

Ņemot vērā Zikas vīrusslimības risku grūtniecībai, un iespēju pārnest šo infekciju seksuālā kontakta ceļā, lai pasargātu ģimenes no nedzimušu bērnu mikrocefālijas (galvaskausa izmēru neatbilstība normām) riska jāpievērš uzmanība vairākām vadlīnijām. SPKC norāda, ka vīriešiem, kuri atgriezušies no Brazīlijas vai citām Zikas vīrusu skartajām teritorijām, neraugoties uz to, vai viņiem ir bijusi saslimšana, ieteicams atturēties no dzimumakta ar grūtnieci, vai pareizi lietot prezervatīvu līdz grūtniecības beigām, lai pasargātu bērnu no iespējamas infekcijas.

Padziļināti ar SPKC izstrādātajiem norādījumiem var iepazīties centra tīmekļa vietnē, (www.spkc.gov.lv) aktualitāšu sadaļā.

 

Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/Edijs Pālens/LETA / AFP/EPA/Scanpix/LETA