LOK prezidents Vrubļevskis: lēmums attaisnot Krievijas sportistus ir loģisks un pozitīvs
LOK prezidents Aldons Vrubļeskis tic, ka Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm pielaistie Krievijas sportisti būs tīri.
2016. gada 25. jūlijs, 15:14

LOK prezidents Vrubļevskis: lēmums attaisnot Krievijas sportistus ir loģisks un pozitīvs

Jauns.lv

Lēmums ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs vērtējams kā ļoti loģisks un pozitīvs un novērš jebkādus iespējamos riskus olimpiskās kustības apdraudējumam un olimpisko spēļu nākotnei, šodien Saeimas Sporta lietu apakškomisijas sēdē sacīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties Krievijas "tīrie" sportisti, par ko pierādījumi tiks gūti, analīžu paraugus ņemot un pārbaudes veicot ārpus Krievijas. Pēc tam akcepts būs nepieciešams no attiecīgā sporta veida federācijas.

Ņemot vērā šos nosacījumus, lēmums ir atbilstošs godīgas cīņas principiem, jo ļaus sacensties "tīrajiem" atlētiem, norādīja LOK prezidents.

"Ņemot vērā godīgas spēles principus pret tiem sportistiem, kuri nekad nav lietojuši dopingu un par kuriem ir pierādījumi, ka viņi ir "tīri", pieņemtais lēmums ir pilnīgi pareizs un taisnīgs. Tas ir taisnīgs arī pret citu valstu sportistiem, jo šobrīd "tīrajiem" sportistiem ir iespēja godīgā ceļā izcīnīt olimpiskās medaļas," aģentūrai LETA pauda LOK prezidents. "Ja kāda valsts ir izslēgta vai piespiedu kārtā nevar piedalīties olimpiskajās spēlēs, tad dažos sporta veidos vai disciplīnās cīņa vairs nebūs tik intensīva, stingra un konkurētspējīga, kā piedaloties visiem labākajiem atlētiem. Cīņā gūta medaļa vienmēr ir vērtīgāka nekā uzdāvināta."

"Vismaz formālā līmenī situācija Krievijā uzlabosies. Lielākas cerības saistu ar SOK pagājušās nedēļas lēmumā pieminēto, ka līdz gada beigām tā sadarbībā ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) nāks klajā ar piedāvājumu reorganizēt dopinga kontroles un pārbaudes sistēmu visā pasaulē. Pieļauju, ka uz olimpiskajām spēlēm Tokijā jau sistēma būs daudz skaidrāka, vienkāršāka, saprotamāka un caurspīdīgāka un nebūs iespējamas manipulācijas, kas nav saistītas ar krimināliem pārkāpumiem. Attiecībā uz normālu regulējumu un sistēmu šī antidopinga politikas reorganizācija būs padarīta daudz vienkāršāka, līdz ar to arī vieglāk uztverama sabiedrībai," stāstīja Vrubļevskis.

"Šajās olimpiskajās spēlēs vajadzētu būt mazākam pieķerto sportistu skaitam. Gan sportisti, gan treneri un visi iesaistītie darboņi, kas mēģina apiet šo dopings kontroles sistēmu, izgudrojot jaunas vielas un tehnoloģijas, zina, ka ir atklātas jaunas metodes un tehnoloģijas aizliegto vielu noteikšanai," stāstīja Vrubļevskis, atgādinot, ka pagājušajā nedēļā atkārtotās dopinga pārbaudēs tika atklāti 45 pozitīvi analīžu paraugi, kas ņemti iepriekšējās divās vasaras Olimpiādēs - 2008.gadā Pekinā un 2012.gadā Londonā. "Šie Pekinas un Londonas spēļu gadījumi, kad pēc vairākiem gadiem, atkārtoti pārbaudot ar jaunajām tehnoloģijām, var pieķert šādus pārkāpumus, liks baidīties."

"Ja patiesībai atbilst publiski paustā informācija, ka nacionālās olimpiskās komitejas ir informētas par atklātajiem gadījumiem, mūsu sportisti nav starp pieķertajiem. LOK nav saņēmusi informāciju par šādiem gadījumiem, līdz ar to jāizdara secinājumi, ka mūsu sportistu šo pieķerto atlētu vidū nav," uzsvēra Vrubļevskis.

Kā ziņots, SOK izpildkomiteja svētdien nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuāli analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, "kaut sods jau ir izciests".

Kaut līdz olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai ir tikai 12 dienas, SOK uzsvēra, ka katram krievu atlētam jāveic dopinga analīzes, kuras starptautiskajām federācijām jāveic sadarbībā ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA).

Iepriekš Krievijas Olimpiskā komiteja, neskatoties uz diskvalifikācijas draudiem, apstiprināja 387 sportistu dalību gaidāmajā Olimpiādē. Tiesa, šo sportistu vidū ir arī vieglatlēti, kuriem noteikti nebūs iespējas piedalīties četrgades svarīgākajā sporta notikumā.

Jau iepriekš Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) lēma atstāt spēkā Krievijas vieglatlētu diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Iepriekš atļauju startēt Olimpiādē bija saņēmusi vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iepriekš norādīja ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus, tāpēc var startēt Riodežaneiro.

"Diskvalificēt Krieviju būtu bijusi milzīga kļūda, un SOK to redzēja. Tas būtu izraisījis vispasaules skandālu, kas SOK nav vajadzīgs," izteikusies titulētā kārtslēcēja Jeļena Isinbajeva.

"Šis ir objektīvs lēmums, kas pieņemts pasaules sporta un olimpiskās ģimenes vienotības vārdā," teicis Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko, kurš pauda pārliecību, ka "vairākums" nacionālajā komandā iekļauto sportistu spēs izpildīt prasības un startēs Olimpiādē.

"Domāju, ka labi sabalansējām kolektīvo atbildību ar katra atlēta individuālajām tiesībām," izteicies SOK prezidents Tomass Bahs.

Pirms nedēļas tika publicēts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā. Pēc šāda notikumu pavērsiena SOK saņēma arvien lielāku spiedienu pēc aicinājuma diskvalificēt šo valsti no gaidāmās Olimpiādes.

Komisijas 96 lappuses biezajā ziņojumā norādīts, ka visvairāk pozitīvu dopinga analīžu mainīts vieglatlētikā, jo šajā sporta veidā samainītas un pazudušas 139 pozitīvas dopinga analīzes.

Savukārt svarcelšanā samainītas 117, neolimpiskajos sporta veidos 37, paraolimpiskajā sportā 35, cīņā 28, kanoe airēšanā un smaiļošanā 27, riteņbraukšanā 26, ātrslidošanā 24, peldēšanā 18, hokejā 14, distanču slēpošanā 13, futbolā, kā arī akadēmiskajā airēšanā pa 11 pozitīvām provēm.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA