WADA un daudzas valstis vīlušās par SOK lēmumu neizslēgt Krieviju no Rio olimpiskajām spēlēm
WADA sola strādāt, lai nodrošinātu iespējami labāko iznākumu "tīrajiem" sportistiem.
2016. gada 25. jūlijs, 17:14

WADA un daudzas valstis vīlušās par SOK lēmumu neizslēgt Krieviju no Rio olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), kā arī vairāku valstu olimpiskās komitejas paudušas vilšanos par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu neizslēgt pilnībā visus Krievijas sportistus no dalības Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

WADA iepriekš aicināja SOK diskvalificēt visus Krievijas atlētus no dalības gan Riodežaneiro olimpiskajās, gan paraolimpiskajās spēlēs, iekļaujot izņēmumus, atsevišķiem sportistiem atļaujot startēt zem neitrāla karoga.

"WADA ir vīlusies, ka SOK nav bijušas vajadzīgas WADA Izpildkomitejas rekomendācijas, kas balstītas uz neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojumu. Krievijas dopinga programma nopietni grauj "tīra" sporta principus, kas ietverti pasaules antidopinga kodeksā," paziņojumā norādīja WADA prezidents Kreigs Rīdijs.

LETA jau ziņoja, ka SOK izpildkomiteja svētdien nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, "kaut sods jau ir izciests". SOK uzsvēra, ka katram krievu atlētam jāveic dopinga analīzes sadarbībā ar WADA.

WADA sola strādāt, lai nodrošinātu iespējami labāko iznākumu "tīrajiem" sportistiem.

"WADA pilnībā respektē SOK tiesības, taču šī lēmuma pieņemšanas veids un kritēriji novedīs pie nesaskaņotības un iespējamiem izaicinājumiem "tīro" sportistu aizsardzībā," SOK lēmumu kritizēja WADA prezidents.

Austrālijas valdība SOK lēmumu uzskata "par aizdomīgu un draudu godīgumam". Tikmēr Jaunzēlandes antidopinga aģentūra lēmumu atļaut Krievijas sportistiem startēt olimpiskajās spēlēs nodēvējusi par "melno dienu "tīrajiem" sportistiem". Savukārt ASV antidopinga aģentūra paudusi uzskatu, ka SOK lēmums radījis "mulsinošu haosu".

Olimpiskais čempions Lielbritānijas tāllēcējs Gregs Raterfords SOK lēmumu nosaucis par "vāju mēģinājumu būt "labajam puisim" abām pusēm".

Savukārt Starptautiskā Loka šaušanas federācija pirmdien apstiprināja trīs Krievijas sportistes - Tujanu Dašidoržijevu, Kseniju Perovu un Innu Stepanovu - dalībai Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Federācija uzsvērusi, ka sportistes ir stingri pārbaudītas un nekad nav saņēmušas sankcijas par dopinga lietošanu.

Krievijas paukošanas un modernās pieccīņas federācijas paudušas pārliecību, kas šo federāciju pārstāvošie krievu sportisti arī piedalīsies olimpiskajās spēlēs, taču tiek gaidīts oficiāls apstiprinājums no attiecīgajām starptautiskajām federācijām.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peškovs pirmdien pauda atvieglojumu par SOK pieņemto lēmumu. "Mēs priecājamies par lēmumu, kas nozīmē, ka tā sauktie tīrie sportisti varēs piedalīties olimpiskajās spēlēs."

Krievijas vingrošanas komanda jau atrodas Riodežaneiro un aizvada treniņus. Komandas trenere Valentīna Rodioņenko uzskata, ka "sliktākais jau ir garām".

Tikmēr LETA jau vēstīja, ka Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis atbalsta lēmumu "tīrajiem" atlētiem ļaut piedalīties spēlēs.

"Ņemot vērā godīgas spēles principus pret tiem sportistiem, kuri nekad nav lietojuši dopingu un par kuriem ir pierādījumi, ka viņi ir "tīri", pieņemtais lēmums ir pilnīgi pareizs un taisnīgs. Tas ir taisnīgs arī pret citu valstu sportistiem, jo šobrīd "tīrajiem" sportistiem ir iespēja godīgā ceļā izcīnīt olimpiskās medaļas," aģentūrai LETA pauda LOK prezidents. "Ja kāda valsts ir izslēgta vai piespiedu kārtā nevar piedalīties olimpiskajās spēlēs, dažos sporta veidos vai disciplīnās cīņa vairs nebūs tik intensīva, stingra un konkurētspējīga, kā piedaloties visiem labākajiem atlētiem. Cīņā gūta medaļa vienmēr ir vērtīgāka nekā uzdāvināta."

Jau iepriekš Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) lēma atstāt spēkā Krievijas vieglatlētu diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Iepriekš atļauju startēt Olimpiādē bija saņēmusi vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iepriekš norādīja, ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus, tāpēc var startēt Riodežaneiro.

Pirms nedēļas tika publicēts WADA neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā. Pēc šāda notikumu pavērsiena SOK saņēma arvien lielāku spiedienu pēc aicinājuma diskvalificēt šo valsti no gaidāmās Olimpiādes.

Komisijas 96 lappuses biezajā ziņojumā norādīts, ka visvairāk pozitīvu dopinga analīžu mainīts vieglatlētikā, jo šajā sporta veidā samainītas un pazudušas 139 pozitīvas dopinga analīzes.

Savukārt svarcelšanā samainītas 117, neolimpiskajos sporta veidos 37, paraolimpiskajā sportā 35, cīņā 28, kanoe airēšanā un smaiļošanā 27, riteņbraukšanā 26, ātrslidošanā 24, peldēšanā 18, hokejā 14, distanču slēpošanā 13, futbolā, kā arī akadēmiskajā airēšanā pa 11 pozitīvām provēm.


LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA