Krieviju olimpiskajās spēlēs varētu pārstāvēt tikai 40 sportistu
Pat līdz 90 procenti iespējamo Krievijas komandas pārstāvju 2016. gada olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro varētu tikt atstādināti.
2016. gada 26. jūlijs, 13:58

Krieviju olimpiskajās spēlēs varētu pārstāvēt tikai 40 sportistu

Jauns.lv

Pat līdz 90 procenti iespējamo Krievijas komandas pārstāvju 2016. gada olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro varētu tikt atstādināti no dalības neraugoties uz Starptautiskā olimpiskā komitejas (SOK) lēmumu neatstādināt visu komandu, vēsta ''The Telegraph''.

SOK izmanto neatkarīgu ekspertu pakalpojumus, lai atsijātu tos sportistus, kuri pirms olimpiskajām spēlēm nav tikuši pakļauti rūpīgai dopinga pārbaudei. Pēc britu izdevuma rīcībā esošās informācijas, Krievijas komanda varētu samazināties līdz 40 sportistiem.

Svētdien SOK valde nolēma pilnībā neatstādināt no olimpiskajām spēlēm Krievijas komandu dodot tiesības starptautiskajām sporta veidu federācijām pašām lemt par kritērijiem, kādus izvirzīt potenciālajiem dalībniekiem ar noteikumu, ka olimpiešu pulkā nevar būt neviens sportists, kurš jebkad iekļuvis dopinga skandālā pat ja viņš sodu jau izcietis.

Pirmdien SOK par savu iepriekšējās dienas lēmumu nācās uzklausīt bargu kritiku no sporta pasaules. Sākotnēji bija lēsts, ka Krieviju Rio varētu pārstāvēt gandrīz 400 sportistu.

Starptautiskā Kanoe federācija (ICF) jau diskvalificējusi piecus Krievijas sportistus no dalības Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Sportistiem diskvalifikācija piespriesta, balstoties uz pagājušajā nedēļā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) publicēto neatkarīgās komisijas ziņojumu par Krievijas sistemātisko krāpšanos dopingā. Diskvalifikāciju saņēmis 2012.gada Londonas olimpisko spēļu zelta medaļas ieguvējs Aleksandrs Djačenko.

Starp diskvalificētajiem sportistiem ir arī pieckārtējais pasaules čempions un Londonas Olimpiādes bronzas medaļnieks Aleksejs Korovaškovs, divkārtējais pasaules čempions Andrejs Kaitors, kā arī Jeļena Aņjušina un Natālija Podoļska. Savukārt deviņiem citiem Krievijas sportistiem ICF devusi atļauju piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Tikmēr akadēmiskajā airēšanā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs varētu nepiedalīties neviens Krievijas sportists. Kā pavēstījis Krievijas Airēšanas federācijas prezidents Beņiamins Buts, federācijai vienkārši nav ar ko aizstāt pie spēlēm nepielaistos Ivanu Podšivalovu, Ivanu Balandinu un Anastasiju Karabeļščikovu. Iepriekš tika paziņots, ka Balandins bijis viens no sportistiem, kurš minēts WADA neatkarīgās komisijas ziņojumā saistībā ar mainītām dopinga analīzēm, bet pārējiem diviem sportistiem iepriekš pagātnē konstatētas pozitīvas proves.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomiteja svētdien nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes. Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, "kaut sods jau ir izciests". SOK uzsvēra, ka katram krievu atlētam jāveic dopinga analīzes sadarbībā ar WADA.

Jau iepriekš Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) lēma atstāt spēkā Krievijas vieglatlētu diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Iepriekš atļauju startēt Olimpiādē bija saņēmusi vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iepriekš norādīja, ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus, tāpēc var startēt Riodežaneiro. Pagājušajā nedēļā tika publicēts WADA neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā. Pēc šāda notikumu pavērsiena SOK saņēma arvien lielāku spiedienu pēc aicinājuma diskvalificēt šo valsti no gaidāmās Olimpiādes.

Komisijas 96 lappuses biezajā ziņojumā norādīts, ka visvairāk pozitīvu dopinga analīžu mainīts vieglatlētikā, jo šajā sporta veidā samainītas un pazudušas 139 pozitīvas dopinga analīzes. Savukārt svarcelšanā samainītas 117, neolimpiskajos sporta veidos 37, paraolimpiskajā sportā 35, cīņā 28, kanoe airēšanā un smaiļošanā 27, riteņbraukšanā 26, ātrslidošanā 24, peldēšanā 18, hokejā 14, distanču slēpošanā 13, futbolā, kā arī akadēmiskajā airēšanā pa 11 pozitīvām provēm.

Olimpiskās spēles sāksies 5. augustā.

BNS, LETA/Foto: EPA/LETA