No Rio diskvalificēti vēl divi krievu sportisti. Nakoņečnijs kļūs par 34. Latvijas olimpieti
Pērn Latvijas pilsonību ieguvušais Ruslans Nakoņečnijs tomēr drīkst piedalīties Rio olimpiskajās spēlēs.
2016. gada 26. jūlijs, 16:54

No Rio diskvalificēti vēl divi krievu sportisti. Nakoņečnijs kļūs par 34. Latvijas olimpieti

Jauns.lv

Pēc Krievijas modernās pieccīņas sportistu diskvalifikācijas Latvijas pilsonību ieguvušais ukrainis Ruslans Nakoņečnijs kļuvis par Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieku, otrdien pavēstīja Starptautiskā Modernās pieccīņas federācija (UIPM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau iepriekš UIPM bija apstiprinājusi Nakoņečniju kā pirmo rezervistu dalībai olimpiskajās spēlēs. Proti, sportists būtu devies uz Riodežaneiro ar cerību, ka viņš varēs aizstāt kādas citas valsts pārstāvi, piemēram, ja tiks piešķirta diskvalifikācija, tiks gūta trauma vai kāda cita iemesla dēļ sportists nevarēs piedalīties sacensībās.

Savukārt tagad viņš oficiāli apstiprināts par dalībnieku, jo pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izvirzītajām prasībām krieviem Maksimam Kustovam un Iļjam Frolovam vairs nav tiesību startēt olimpiskajās spēlēs. Starptautiskā federācija lēmusi, ka viņu vietā netiks uzaicināts kāds cits Krievijas sportists, bet gan oficiālais sacensību rezervists Nakoņečnijs.

Tikmēr dāmu konkurencē visām Krievijas pārstāvēm - Aleksandrai Ļesunai, naturalizētajai lietuvietei Donatai Rimšaitei un Gulnzai Gabajduļinai - piešķirtas tiesības startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Kā sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters, kaut Nakoņečnija dalība spēlēs ir apstiprināta jau laicīgi, tāpat par viņa došanos uz Riodežaneiro un dzīvošanu maksās UIPM, ko tā bija apņēmusies iepriekš. Nakoņečnijs jau līdz šim bija iekļauts Latvijas delegācijas oficiālajā bukletā un viņš tāpat kā pārējā izlase arī ir instruēts par drošības pasākumiem Brazīlijā.

Mālmeisters neprognozēja, vai Latvija var sagaidīt vēl kādu jaunu olimpieti - vien 14.jūlijā LOK izziņoja, ka uz Riodežaneiro dosies 31 sportists, bet kopš tā laika viņiem pievienojušies arī šāvējs Dains Upelnieks un kanoe airētājs Dagnis Iļjins, turklāt arī otrais no viņiem starp olimpiešiem ticis, pateicoties citu valstu diskvalifikācijām. Kā novēroja aģentūra LETA, Iļjinu Latvijas delegācijas oficiālajā bukletā nav pagūts iekļaut.

"Tikai šorīt uzzinājām, ka, iespējams, tiks diskvalificēti krievu modernās pieccīņas sportisti, un visu dienu gaidījām jaunumus. Varbūt rīt jau būs citi jaunumi par ceļazīmju pārdalīšanām," teica Mālmeisters. "Katra federācija potenciālo Krievijas sportistu dalību izskata individuāli, tomēr laika vairs nav daudz."

Joprojām teorētiskas izredzes Latvijai ir sagaidīt cīkstones Lauras Skujiņas dalību olimpiskajās spēlēs, jo jau iepriekš ilgstoši tika cerēts, ka viņa saņems speciālo ielūgumu, kas gan nepiepildījās. Otrdien Starptautiskā Cīņas federācija (UWW) paziņojusi, ka sāk procesu, kurā rūpīgi pētīs katru Krievijas sportistu, kurš kvalificējies Olimpiādei. Uz Riodežaneiro plānojuši braukt 12 krievu vīru cīkstoņi un piecas dāmas, tomēr 2016.gadā dopinga analīzes veiktas tikai vienai no šīm dāmām.

Svara kategorijā līdz 69 kilogramiem, kurā startē Skujiņa, Riodežaneiro plānojusi startēt pašreizējā olimpiskā čempione Natālija Vorobjova. Tiesa, cīņa bija viens no populārākajiem sporta veidiem, kuras sportistiem kopš 2013.gada Krievijā mainītas un pazudušas dopinga analīzes - tas noticis 28 reizes.

LETA jau ziņoja, ka SOK izpildkomiteja svētdien nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, "kaut sods jau ir izciests". SOK uzsvēra, ka katram krievu atlētam jāveic dopinga analīzes sadarbībā ar WADA.

Ukrainā dzimušajam Nakoņečnijam pērn par īpašiem nopelniem valsts labā piešķīra Latvijas pilsonību. Savās pirmajās sacensībās ar Latvijas karogu pagājušā gada martā viņš negaidīti uzvarēja Pasaules kausa posmā, tomēr kopš tā laika rezultāti vairs nav bijuši tik augsti.

Olimpiskajām spēlēm neizdevās kvalificēties pieredzējušajiem modernās pieccīņas sportistiem Jeļenai Rubļevskai un Denisam Čerkovskim, kā arī jaunajam Pāvelam Švecovam.

Vistuvāk olimpiskās ceļazīmes iegūšanai bijis Nakoņečnijs, kurš pasaules rangā ieņēma 24.vietu, Pāvels Švecovs bija 72.pozīcijā, bet Deniss Čerkovskis atradās 87.vietā. Savukārt dāmu konkurencē Rubļevska bija 47.vietā.

Šī gada pasaules čempionātā Nakoņečnijs izcīnīja 14.vietu, bet Rubļevska ieņēma 28.pozīciju, kamēr Švecovs un Čerkovskis finālā neiekļuva. Tāpat Nakoņečnijs un Švecovs izcīnīja augsto ceturto vietu stafetes sacensībās, bet jauktajā stafetē Rubļevska kopā ar Švecovu finišēja sestā.

Latvijas sportistiem olimpiskajās spēlēs ir bijuši lieli panākumi. Patlaban 40 gadus vecā Rubļevska piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs. 2000.gadā Sidnejā viņa ieņēma astoto vietu, bet pēc četriem gadiem Atēnās tika kronēta par vicečempionu. 2008.gadā Pekinā viņa ierindojās 23.vietā, bet pirms četriem gadiem Londonā vēlreiz bija astotā.

Tāpat arī 37 gadus vecais Čerkovskis savu labāko rezultātu sasniedza Atēnās, kur palika 36 punktu attālumā no bronzas medaļas, finišējot ceturtais. Sidnejā Čerkovskim 18., Pekinā 11. un Londonā 19.pozīcija.

Līdz ar to Latvijas izlases sastāvā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs būs 34 sportisti 13 sporta veidos, bet delegācijas karognesējs būs divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs.

Kuplākā delegācija būs vieglatlētikā, kur Latvijas komandas sastāvā iekļuvuši - Gunta Latiševa-Čudare 400 metru skrējienā, Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, latviešu izcelsmes ASV sportiste Ariana Hilborna un Valērijs Žolnerovičs maratonā, Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņā, Pauls Pujāts un Mareks Ārents kārtslēkšanā, Arnis Rumbenieks un Agnese Pastare soļošanā, Rolands Štrobinders, Zigismunds Sirmais, Sinta Ozoliņa, Madara Palameika un arī Līna Mūze šķēpmešanā, kura gan Eiropas čempionātā guva traumu, tāpēc nevarēs startēt Olimpiādē.

Olimpisko kvalifikācijas normatīvu izpildījušas četras maratona skrējējas, taču Olimpiādē var piedalīties tikai trīs sportistes, līdz ar to Anita Kažemāka iekļauta rezervistos.

Latviju pludmales volejbolā pārstāvēs Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs un Edžus Treimanis, šosejas riteņbraukšanā Toms Skujiņš un Aleksejs Saramotins, smaiļošanā Aleksejs Rumjancevs un Dagnis Iļjins, džudo Jevgēņijs Borodavko un Artūrs Ņikiforenko, tenisā Aļona Ostapenko, svarcelšanā Artūrs Plēsnieks un Rebeka Koha, brīvajā cīņā Anastasija Grigorjeva, stenda šaušanā Dainis Upelnieks, peldēšanā Uvis Kalniņš un Aļona Ribakova, kā arī burāšanā 17 gadus vecā Ketija Birzule, kura ir komandas jaunākā sportiste. Tāpat izlasē tagad iekļuvis arī Nakoņečnijs.

Latvijas komandas sastāvs būs ievērojami mazāks nekā iepriekšējās divās vasaras olimpiādēs. Pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs Latvijas delegācijas pieteikumā bija 46 sportisti, bet uz starta stājās 45 no viņiem, jo Latvijas rekordists 100 metru sprintā Ronalds Arājs mēnesi pirms starta Eiropas vieglatlētikas čempionātā guva Ahileja cīpslas traumu. Savukārt lielākais sportistu skaits tika sasniegts 2008.gadā Pekinā, kad kvalifikācijas normatīvus bija izpildījuši 50 atlēti, sacensībās piedaloties 48 no viņiem.

Līdz šim pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas vismazāk pārstāvētās vasaras olimpiskās spēles bija 2004.gadā Atēnās, kad piedalījās 32 sportisti 11 sporta veidos, tomēr tieši tās bija sekmīgākās, jo tika gūtas četras sudraba godalgas.

Tāpat latvieši startēs arī citu valstu nacionālajās izlasēs - nesen ceļazīmi akadēmiskajā airēšanā uz Olimpiādi izcīnīja Īriju pārstāvošā Sanita Pušpure, bet jau pērn smaiļošanā 200 metru distancē pie tādas tika Turcijas pilsonību pieņēmusī latviete Lāsma Liepa, kura pagājušajā mēnesī izcīnīja Eiropas čempionāta zelta medaļu. Tikmēr latviešu riteņbraucēja Vita Heine startēs zem Norvēģijas karoga.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA