Mūsu jaunās basketbolistes Eiropas čempionāta pusfinālā zaudē spēcīgajai Francijai
Šoreiz meitenēm pietrūka dukas.
Basketbols
2016. gada 30. jūlijs, 21:32

Mūsu jaunās basketbolistes Eiropas čempionāta pusfinālā zaudē spēcīgajai Francijai

Jauns.lv

Latvijas U-18 izlases basketbolistes Ungārijā notiekošā Eiropas čempionāta pusfināla spēlē sestdien ar 44:53 (5:13, 18:11, 11:14, 10:15) piekāpās spēcīgajai Francijai.

Mačā par bronzu Latvijas jaunās basketbolistes tiksies ar Spānijas un Krievijas spēles zaudētāju.

Rezultatīvākā Latvijas izlases rindās bija Dinija Pāvelsone, kura guva 13 punktus, 11 punkti Luīzei Šeptei, bet pa sešiem punktiem iemeta Digna Strautmane un Linda Svenne, kamēr četrus punktus guva Ivanda Hudjakova un Janeta Rozentāle.

Savukārt Francijas izlasē ar 11 punktiem un 14 bumbām zem groziem izcēlās Aleksa Šartero.

Pretinieces izteikti dominēja zem groziem, savācot 62 atlēkušās bumbas, kamēr latvietēm 40 bumbas zem groziem.

Spēles pirmās divas minūtes latvietes spēja noturēt savu grozu neskartu, tomēr pašas bija guvušas vien divus punktus. Turpinājumā Latvijas basketbolistes astoņarpus minūtes palika sausā līdz Šepte pusminūti līdz ceturtdaļas beigām iemeta tālmetienu - 5:11. Otrās ceturtdaļas sākumā latvietes pārņēma iniciatīvu un pēc trim nospēlētām minūtēm izvirzījās vadībā ar rezultātu 15:13.

Turpinājumā dažas minūtes ritēja cīņa par vadību spēlē, bet minūti pirms došanās pārtraukumā Francija panāca piecu punktu pārsvaru (24:19). Tiesa, līdz puslaika beigām Hudjakova un Šepte pietuvināja Latviju līdz viena punkta deficītam - 23:24.

Trešo ceturtdaļu Latvija iesāka nesekmīgi, pirmās piecas minūtes nespējot raidīt bumbu grozā, kas pretiniecēm ļāva panākt 29:23. Tomēr pēc divām minūtēm latvietes jau bija panākušas neizšķirtu 31:31, bet ceturtdaļa noslēdzās ar 38:34 pretinieču labā. Ceturtajā ceturksnī pēc četrām nospēlētām minūtēm Francijai piederēja piecu punktu pārsvars (47:42), kam viņas pievienoja vēl sešus bezatbildes punktus. Pusminūti līdz finālsvilpei Hudjakova realizēja divpunktu metienu, bet Latvija piedzīvoja zaudējumu ar 44:53.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas jaunās basketbolistes piektdien sasniedza Eiropas čempionāta pusfinālu, šajā vecuma grupā sasniedzot visu laiku labāko rezultātu. Tāpat Latvijas jaunās basketbolistes izcīnīja ceļazīmi uz nākamā gada pasaules U-19 čempionātu.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase iepriekšējos piecus gadus pavadīja Eiropas čempionāta B divīzijā, bet kontinenta labāko astotniekā tā nebija iekļuvusi jau kopš 2009.gada. Toreiz treneres Daigas Jansones vadībā tika gūta septītā vieta, un līdz tam desmitniekā latviešu juniores spējušas tikt vēl tikai reizi, kad 2000.gadā Maija Kubliņa aizveda izlasi līdz desmitajai pozīcijai.

Apakšgrupu turnīrā Latvija izcīnīja trīs uzvaras trijos mačos, triumfējot A apakšgrupā. Latvietes ar 66:35 pārspēja Nīderlandes basketbolistes, ar 74:53 pieveica Čehijas izlasi un ar 57:56 ļoti saspringtā cīņā uzvarēja vienaudzes no Slovākijas, kas trīs sekundes pirms pamatlaika beigām netrāpīja divus soda metienus.

Savukārt astotdaļfinālā Latvijas izlase ar rezultātu 59:56 uzvarēja Izraēlu, kas komandai ļāva vien otro reizi vēsturē sasniegt kontinenta labāko astotnieku šajā vecuma grupā. Savukārt ceturtdaļfinālā latvietes ar 55:52 uzvarēja Beļģiju.

Arī Francija čempionātu iesāka ar trim uzvarām. Vispirms ar 88:37 tika sagrauta Horvātija, pēc tam ar 76:65 pārspēta Ungārija, bet apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā ar 84:42 sakauta Slovēnija. Astotdaļfinālā francūzietes ar 53:51 pārspēja Lietuvu, bet ceturtdaļfinālā ar 60:52 tika uzveikta Itālija.

Francijas basketbolistes šajā vecuma grupā Eiropas čempionātā pirmo reizi uzvarēja 2012.gadā, bet nākamajos trīs gados tika piedzīvoti zaudējumi finālos. Iepriekšējos septiņos gados francūzietes allaž bijušas medaļās.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlē astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnās par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Vislielāko pieredzi kontinenta un pasaules meistarsacīkstēs iekrājusi Digna Strautmane, kurai šis ir piektais turnīrs, kamēr Alisei Markovai šī ir debija.

Strautmane palīdzēja arī U-20 izlasei Portugālē notikušajā Eiropas čempionātā, kur latvietes izcīnīja septīto vietu. Strautmane septiņās turnīra spēlēs caurmērā guva 16,4 punktus, kas bija piektais labākais rādītājs starp visām Eiropas čempionāta basketbolistēm.

No U-18 valstsvienības spēlētājām U-20 izlasē spēlēja arī Laura Grabe un Dinija Pāvelsone.

Tikmēr Marianna Kļaviņa, Sabīne Lipe, Luīze Šepte un Janeta Rozentāle jūnija beigās piedalījās pasaules U-17 čempionātā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, latvietes aizvadīja četras pārbaudes spēles, uzvarot Lietuvu un Igauniju, bet zaudējot Turcijai un tai pašai Lietuvai.

Pērn Latvijas basketbolistes izcīnīja otro vietu B divīzijas turnīrā, tādējādi pēc piecu gadu pārtraukuma atgriežoties spēcīgākajā divīzijā. Augstākais sasniegums latvietēm šajā vecuma grupā ir 2009.gadā izcīnītā septītā vieta.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Maija Gertsone, Sabīne Lipe (abas - "Liepāja"), Kristiāna Spudzāne, Marianna Kļaviņa, Digna Strautmane (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Dinija Pāvelsone, Luīze Šepte (abas - "Ventspils"), Laura Grabe (3.BJSS), Ivanda Hudjakova ("Valmiera"), Linda Svenne, Alise Markova (abas - "Rīga"/TTP-1), Janeta Rozentāle ("Jelgava").

LETA/Foto: Publicitātes