Gatavi Rio! Šmēdiņš savā dzimšanas dienā kopā ar Samoilovu uzvar Pasaules kausa posmā
Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs būs galveno favorītu un medaļu pretendentu pulkā.
Citi sporta veidi
2016. gada 31. jūlijs, 17:03

Gatavi Rio! Šmēdiņš savā dzimšanas dienā kopā ar Samoilovu uzvar Pasaules kausa posmā

Jauns.lv

Latvijas pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien triumfēja Austrijas pilsētā Klāgenfurtē notikušā Pasaules kausa "Major" kategorijas sacensībās, turklāt šīs viņiem bija noslēdzošās sacensības pirms Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Turnīrā ar pirmo numuru izliktie Samoilovs un Šmēdiņš ar 2-0 (21:18, 21:18) pieveica Guštāvu Albreštu Karvaļāišu un Saimonu Barbozu Santušu no Brazīlijas.

Kaut mača ievadā brazīlieši ieguva divu punktu pārsvaru, līdz pirmā seta vidum Samoilovs un Šmēdiņš ieguva vadību un vēlāk triumfēja ar trešo setbumbu, Arī otrā seta ievadā pārliecinošāki bija brazīlieši, tomēr seta beigās svaru kausus sev par labu noslieca Latvijas sportisti.

Jau otrdien Latvijas sportisti dosies uz Riodežaneiro.

Tieši svētdien Šmēdiņš svin savu 29.dzimšanas dienu.

"Major" kategorijas posma finālā Latvijas sportisti bija iekļuvuši pirmoreiz kopš pērnā gada Gštādes turnīra, kad izcīnīja otro vietu. Šosezon viņi iepriekš bija triumfējuši divos Pasaules kausa posmos - maijā bija labākie Turcijā notikušajā "Open" kategorijas etapā Antālijā, bet jūnija vidū Polijā triumfēja arī Olštinas "Grand Slam" posmā.

Jau ziņots, ka Samoilovs un Šmēdiņš apakšgrupu turnīrā trīs spēlēs tika pie divām uzvarām, tādējādi izslēgšanas turnīrs viņiem bija jāsāk no pirmās kārtas, Latvijas duetam ar 2-0 (21:15, 21:11) pārspējot austriešus Aleksandru Hūberu un Robinu Zeidlu, kuri jūnija beigās triumfēja Kontinentālās kausa izcīņas Eiropas zonas finālā un kvalificējās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Savukārt astotdaļfinālā Latvijas pludmales volejbolisti ar 2-1 (22:24, 21:16, 15:9) pārspēja poļus Gžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kuriem ticis desmitais numurs, bet ceturtdaļfinālā ar 2-1 (17:21, 21:15, 15:10) pārspēja ar otro numuru izliktos Aleksandru Brouveru un Robertu Mēvsenu no Nīderlandes.

Savukārt pusfinālā Latvijas duets ar 2-0 (21:16, 21:18) pieveica kanādiešus Benu Sekstonu un Čeimu Šelku, kuriem sacensībās ticis trešais numurs.

Tikmēr Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, kuri apakšgrupā izcīnīja vienu uzvaru, izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 1-2 (16:21, 21:15, 12:15) piekāpās Krievijas pirmajam duetam Konstantīnam Semjonovam un Vjačeslavan Krasiļņikovam, turnīru noslēdzot dalītā 17.vietā.

Pamatturnīrā piedalās 32 pāri, kas buha sadalīti astoņās apakšgrupās. Izslēgšanas spēlēs iekļuva katras grupas trīs labākie dueti, turklāt pirmās vietas izcīnījušajām komandām pirmā izslēgšanas spēļu kārta bija brīva.

Klāgenfurtes sacensībās kvalifikācijā piedalījās Latvijas duets Aleksandrs Solovejs un Toms Šmēdiņš, kuri trešdien piedzīvoja neveiksmi noslēdzošajā, otrajā, kārtā.

Savukārt otrdien Solovejs un T.Šmēdiņš ar rezultātu 2-0 (21:17, 21:16) apspēlēja Tomu Benjavu un Armandu Āboliņu valstu kvotas spēlē par iespēju piedalīties kvalifikācijā.

Samoilovam un J.Šmēdiņam šis bija pēdējais turnīrs pirms dalības olimpiskajās spēlēs. Olimpisko spēļu turnīrā Latvijas duets sacentīsies D apakšgrupā, kurā būs jāspēlē pret Evandru Gonsalvešu Oliveiru un Pedru Solbergu Salgadu no Brazīlijas, kanādiešiem Benu Sekstonu un Čeimu Šelku, kā arī mazāk zināmajiem kubiešiem Nivaldu Diasu un Serhio Gonzalesu.

Samoilovam Riodežaneiro būs jau trešās olimpiskās spēles karjerā, jo 2008.gadā Pekinā viņš startēja kopā ar Pļaviņu, bet pirms četriem gadiem Londonā spēlēja kopā ar Ruslanu Sorokinu. Tikmēr Šmēdiņam šis būs otrais starts Olimpiādē. Pirms četriem gadiem viņš kopā ar Pļaviņu izcīnīja olimpisko bronzas medaļu.

2013. un 2014.gada sezonu Samoilovs un Šmēdiņš noslēdza kā pasaules ranga līderi.

Pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā Latvijas čempionātā finālspēlē Samoilovs un J.Šmēdiņš ar 2-0 (21:19, 21:17) pieveica Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu. Tikmēr trešo vietu turnīrā ieņēma Āboliņš, kurš startēja duetā ar Edgaru Toču. Tikmēr T.Šmēdiņš duetā ar pieredzējušo Ruslanu Sorokinu pagājušajā nedēļā centās kvalificēties Lihtenšteinā notikušajam Vaducas "Satellite" turnīram, tomēr viņi zaudēja jau pirmajā mačā.

LETA/Foto: EPA/LETA