Vieta, kur olimpiskajās spēlēs burās mūsu Ketija, izskatās tiešām BRIESMĪGI. FOTO
Ketija Birzule bija pirmā no Latvijas sportistiem, kura devās uz Riodežaneiro.
2016. gada 2. augusts, 13:58

Vieta, kur olimpiskajās spēlēs burās mūsu Ketija, izskatās tiešām BRIESMĪGI. FOTO

Jauns.lv

Vien nedaudz vairāk nekā mēnesi pirms Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm Latvijas sporta draugi uzzināja, ka mums būs sava pārstāve arī burāšanās sacensībās – vien 17 gadu vecā Ketija Birzule, kura sacentīsies RS:X klasē. Tomēr, apskatot bildes no sacensību vietas, prieks pazūd.

Jau pusotru gadu pirms olimpiskajām spēlēm burāšanas un vindsērfinga sacensību norises vietā Guanabara līcī pētnieki ūdens paraugos atrada superbaktērijas. Tās parasti ir atrodamas slimnīcu atkritumos un ir izturīgas pret antibiotikām.  Tās var izraisīt urīnceļu, gremošanas trakta un plaušu infekcijas. Ārstēšana var ietvert hospitalizāciju, jo šī baktērija ir izturīga pret lielāko daļu mūsdienu medikamentu, un ārsti mēdz lietot reti izmantojamas zāles. Tomēr speciālisti noteica, ka baktērijas neradīs nekādu īpašus draudus sportistu un līdzjutēju veselībai.

Pētnieki baktērijas atrada paraugos, kas ņemti vairākās vietās no Carioca upes, kā arī vietā, kur upe ietek līcī un Flamengo pludmalē. Līcī katru dienu nonāk simtiem miljoni litru neattīrītu notekūdeņu.  Gandrīz 70% Riodežaneiro notekūdeņu nonāk Guanabara līcī. Flamengo pludmale bieži atzīta par nederīgu peldēšanai, taču miljoni pilsētas iedzīvotāju ignorē oficiālos brīdinājumus.

 

Šobrīd, apskatot Guanabara līci, nešķiet, ka olimpisko spēļu rīkotāji būtu krasi uzlabojuši tīrību tajā. Vismaz atkritumu daudzums ir vairāk nekā iespaidīgs. Cerēsim, ka atkritumi un ūdens netīrība ir vienīgā būtiskā problēma šajā ūdens tilpnē un sportistiem, kuri jau vairākas dienas tur aktīvi trenējas, nebūs nekāda cita diskomforta un problēmu.  

     


Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA, AFP/Scanpix/LETA, Facebook.com