"Jelgavas" futbolisti pārliecinoši zaudē "Beitar" un noslēdz savu dalību Eiropas līgas kvalifikācijā
Futbols
2016. gada 4. augusts, 21:58

"Jelgavas" futbolisti pārliecinoši zaudē "Beitar" un noslēdz savu dalību Eiropas līgas kvalifikācijā

Jauns.lv

Latvijas kausa ieguvēja "Jelgava" UEFA Eiropas līgas futbolā kvalifikācijas turnīra trešās kārtas atbildes spēlē ceturtdien izbraukumā ar 0:3 (0:2) zaudēja Izraēlas trešajai spēcīgākajai komandai Jeruzalemes "Beitar", tādējādi izstājoties no šīm sacensībām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Beitar" divu spēļu summā uzvarēja ar 4:1 un sasniedza UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra izšķirošo - "play-off" - kārtu. Izraēlas un "Jelgavas" komandu pirmajā duelī pirms nedēļas Rīgā tika fiksēts neizšķirts 1:1.

Mājinieku labā vārtus šajā mačā guva Omers Acili, Itajs Šehters un Marsels Haisters.

Mačs sākās ar lielāku "Beitar" komandas pārsvaru, kas turklāt jau piektajā minūtē pēc standartsituācijas mājiniekiem ļāva raidīt bumbu jelgavnieku vārtos. Tiesa, guvums netika ieskaitīts, jo tika fiksēta aizmugure. Tomēr vairāk uzbruka Jeruzalemes vienība, kas arī atklāja rezultātu. Tas notika ne bez "Jelgavas" futbolistu palīdzības, jo 15.minūtē viesu kapteinis Gints Freimanis soda laukumā paklupināja pretinieku spēlētāju, turklāt par to saņēma dzelteno kartīti un uz Latvijas kluba vārtiem tika nozīmēta "pendele". To pārliecinoši realizēja Acili.

Tiesa, "Jelgavai" arī pēc šī vārtu zaudējuma bija jāgūst vārti, lai cerētu uz šīs kvalifikācijas kārtas pārvarēšanu. Futbols viesu izpildījumā kļuva nedaudz aktīvāks, taču tā vietā bumba tika saņemta savos vārtos, kad vārtsargu Kasparu Ikstenu no tuvas distances 29.minūtē pārspēja Šehters. Pēc šāda notikumu pavērsiena jelgavnieki centās vairāk uzbrukt, taču radīt reālas vārtu gūšanas viņiem tā arī neizdevās.

Otrais puslaiks "Jelgavas" komandai sākās neveiksmīgi, jo 47.minūtē vāciešu pussargs Haisters ielauzās viesu soda laukumā un ar spēcīgu sitienu pārspēja Ikstenu, panākot jau 3:0. Tas Latvijas kluba izredzes atspēlēties divu spēļu summā padarīja stipri teorētiskas. "Beitar" vienība neapstājās arī pēc trešā vārtu guvuma, turklāt 55.minūtē bumba vēlreiz paviesojās jelgavnieku vārtos, taču vārtu guvums aizmugures dēļ netika ieskaitīts. Viesiem bija lielas grūtības ar momentu izveidošanu pie Jeruzalemes kluba vārtiem, kamēr mājinieki vēl vairākas reizes bīstami pārbaudīja Ikstena modrību.

Līdz mača beigām rezultāts gan vairs nemainījās, un "Beitar" droši iesoļoja UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra nākamajā kārtā.

"Jelgava" jūlijā pārrakstīja kluba vēsturi un pārvarēja kvalifikācijas otro kārtu, atbildes mačā ar 3:0 uzvarot Slovākijas titulētāko komandu Bratislavas "Slovan" un arī divu spēļu summā triumfējot ar 3:0. Savukārt "Beitar" atbildes mačā izbraukumā ar 2:3 piekāpās Kipras vienībai Nikosijas "Omonia", tomēr divu spēļu summā rezultāts bija neizšķirts 3:3 un "Beitar" nākamajā kārtā iekļuva, pateicoties izbraukumā iesistajiem vārtiem.

Pateicoties sekmēm Eirokausos, jelgavniekiem bija ļoti saspringts spēļu kalendārs, un no 7.jūlija līdz 7.augustam komandai bija ieplānotas desmit spēles - piecas Eiropas līgā, četras virslīgā un viena Latvijas kausa izcīņā. Tiesa, pēc divu virslīgas maču pārcelšanas iepriekšējā nedēļā kalendārs kļuva nedaudz vieglāks - 31.jūlijā ieplānotā virslīgas spēle ar "Riga" komandu pārcelta uz 21.septembri, bet svētdien plānotais mačs ar Latvijas čempioni "Liepāju" pārcelts par dienu vēlāk.

Neskatoties uz saspringto grafiku, jelgavnieki nebija zaudējuši jau kopš 18.jūnija, piedevām pirms pirmās spēles ar "Beitar" piecos mačos pēc kārtas nebija ielaiduši vārtus.

Otrajā mačā ar "Slovan" nevajadzīgu sarkano kartīti nopelnīja senegāliešu aizsargs Abdulajs Dialo, kurš vēlāk saņēma četru spēļu diskvalifikāciju no UEFA Eiropas līgas spēlēm.

Pirms tam kvalifikācijas pirmajā kārtā jelgavnieki divu spēļu summā ar 5:4 pārspēja Islandes vienību Koubavogiras "Breidablik". Pirmajā spēlē jelgavnieki izbraukumā nenosargāja divu vārtu pārsvaru, taču uzvarēja ar 3:2, bet atbildes mačā savā laukumā izdevās atspēlēties un cīnīties neizšķirti 2:2.

Savukārt "Beitar" pirmajā kārtā divu spēļu summā ar 1:0 uzveica Bosnijas un Hercegovinas komandu Tuzlas "Sloboda".

"Beitar" komandas mājas spēļu stadionam ir 34 000 skatītāju ietilpība, bet pagājušajā sezonā vienība no valsts divām spēcīgākajām komandām Beerševas "Hapoel" un Telavivas "Maccabi" kopvērtējumā atpalika ļoti pārliecinoši. Vienība dibināta 1936.gadā un nacionālajā čempionātā triumfējusi sešas reizes, iepriekšējo reizi to paveicot 2008.gadā. Savukārt sezonu vēlāk vienība līdz šim pēdējo reizi uzvarējusi valsts kausa izcīņā, bet kopā to paveikusi septiņas reizes.

Vienības sastāvā nav daudz leģionāru, un, piemēram, atbildes spēlē pret "Omonia" laukumā izgāja tikai trīs.

Jaunā Izraēlas čempionāta sezona sāksies vien 20.augustā.

Pagājušās desmitgades beigās "Beitar" gandrīz piedzīvoja bankrotu un Eirokausu apritē atgriezās tikai pagājušajā sezonā, kad UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā ar 2:1 divu spēļu summā uzveica Šimkentas "Ordabasi" no Kazahstānas, bet pēc tam divu spēļu summā ar 2:9 kapitulēja Beļģijas komandai Šarleruā "Sporting". Pēc fanu vardarbības spēle Beļģijā tika uz vairākām minūtēm apturēta, turklāt šī notikuma dēļ vienību atstāja tās īpašnieks Eli Tabibs.

"Beitar" jau daudzas desmitgades ir huligāniska un rasistiska fanu grupa ar nosaukumu "La Familia", turklāt, kaut tā nāk no pilsētas, kurā 40% iedzīvotāju ir palestīnieši, tajā nekad nav spēlējis neviens arābu futbolists. Pēc notikumiem Šarleruā komanda saņēma 95 000 eiro lielu sodu.

Tikmēr "Jelgava" savā jaunāko laiku vēsturē Eirokausos spēlē ceturto reizi un pērn pirmoreiz pārvarēja UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmo kārtu, kad pārspēja bulgāru vienību Lovečas "Litex". Savukārt tagad tikusi pie vēsturiska panākuma un pirmoreiz tikusi līdz trešajai kārtai.

Kāda Latvijas komanda UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešajā kārtā iekļuvusi pirmoreiz kopš 2013.gada, kad to paveica "Ventspils".

Jelgavnieki pirms Eirokausiem sastāvu papildināja ar ilgstoši Latvijā dzīvojošo lietuvieti Mindaugu Grigaraviču, kurš kļuvis par vienu no Zemgales vienības līderiem un gan pats sitis precīzi, gan arī izveidojis vairākus vārtus.

Tāpat "Jelgava" vienību nesen papildināja cits lietuviešu futbolists Karols Laukžems, kurš iepriekš spēlēja dzimtenē Marijampoles "Sūduva" rindās. Tikmēr no Zemgales komandas aizgājuši igaunis Kevins Kaubers, kurš karjeru turpinās Tallinas "Levadia", kā arī baltkrievs Vladislavs Klimovičs, kuram beidzies īres termiņš, tāpēc viņš atgriezies Barisavas BATE rīcībā.

Jelgavniekiem pievienojies arī Latvijas pilsonis Andrejs Perepļotkins.

"SynotTip" Latvijas futbola virslīgas čempionāta kopvērtējumā jelgavnieki ar 22 punktiem 14 mačos ieņem ceturto vietu, no līderiem Jūrmalas "Spartaka" atpaliekot par 12 punktiem.

Lai sasniegtu UEFA Eiropas līgas grupu turnīru jāpārvar ne tikai trīs kvalifikācijas kārtas, bet arī vēlāk sekojošā "play-off" kārta.


LETA / Foto: EPA/LETA