Ar 33 Latvijas sportistu līdzdalību tiek atklātas Riodežaneiro olimpiskās spēles
Marakanas stadionā tiek izmēģināts atklāšanas ceremonijas salūts.
2016. gada 5. augusts, 11:17

Ar 33 Latvijas sportistu līdzdalību tiek atklātas Riodežaneiro olimpiskās spēles

Jauns.lv

Naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika Riodežaneiro sāksies 31.Vasaras olimpiskās spēles, kurās piedalīsies 33 Latvijas sportisti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Svinīgā atklāšanas ceremonija Marakanas stadionā sāksies plkst.2 pēc Latvijas laika. Tiešraidē to varēs vērot Latvijas Televīzijā (LTV).

Taupības apsvērumu dēļ olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija nebūs tik vērienīga kā iepriekšējās Olimpiādēs, tās izmaksas tiek lēstas divreiz mazākas nekā Londonā. Tomēr svinīgā pasākuma rīkotāji sola, ka atklāšana būs pietiekoši mūsdienīga. Viens no ceremonijas līdzautoriem pazīstamais brazīliešu režisors Fernāndu Meireliss sola, ka priekšnesums būs vīzija par valsti un to, par ko tā kļūs. Ceremonijas autori solīja censties nebūt klišejiski, taču tajā pat laikā priekšnesumā iekļaut tradicionālus Brazīlijas kultūras elementus, piemēram, karnevālu.

Valstu parādē, turpinot tradīcijas, kā pirmie stadionā iesoļos olimpisko spēļu dzimtenes Grieķijas sportisti ar karognesēju 2004.gada Atēnu Olimpiādes čempioni burāšanā "470" klasē Sofiju Bekatoru priekšgalā.

Latvijas delegācija stadionā iesoļos kā 110.valsts un sarkanbaltsarkano karogu nesīs divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs.

Tāpat kā Grieķijas, arī Lietuvas un Igaunijas delegācijas par karognesējiem nozīmējušas burātājus, attiecīgi 2008.gada Pekinas olimpisko spēļu vicečempioni "Laser Radial" klasē Gintari Šeiti un Karlu Martinu Rammo.

Kuveitas valdības iejaukšanās sportā dēļ šīs valsts pārstāvji Olimpiādē startēs un parādē soļos kā neatkarīgie olimpieši zem Olimpiskās kustības karoga. Pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē četrgades nozīmīgākajā sporta forumā startēs bēgļu komanda, kas desmit sportistu sastāvā sacensībās piedalīsies arī zem Olimpiskās kustības karoga. Šīs komandas, kas stadionā iesoļos priekšpēdējā, karogu parādē nesīs Sīrijā dzimusī peldētāja Jusra Mardini.

Valstu parādi noslēgs mājinieki brazīlieši, kuru karogu nesīs modernās pieccīņas sportiste Jane Markeša, kura pirms četriem gadiem Londonā izcīnīja sudraba medaļu.

Valstis parādē soļo alfabētiskā secībā, ņemot vērā olimpisko spēļu rīkotāju nacionālās valodas alfabētu. Zīmīgi, ka kanāls NBC vēlējās pierunāt Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), lai ASV sportisti iesoļotu stadionā pēc iespējas vēlāk, tādējādi skatītāji ilgāk paliktu pie zilajiem ekrāniem un būtu lielāki reklāmas ieņēmumi. Taču SOK bija nepierunājama, un sportisti stadionā ieies alfabētiskā secībā, ņemot vērā portugāļu alfabētu, līdz ar to ASV (portugāļu valodā "Estados Unidos da América") sportisti stadionā iesoļos kā 69.komanda. Pirms amerikāņiem stadionā iesoļos piecu atlētu lielā Mikronēzijas delegācija ("Estados Federados da Micronésia"), bet aiz viņiem dosies Igaunija ("Estonia"), šīm valstīm tiekot pie bezmaksas reklāmas lielās ASV televīzijas auditorijas priekšā.

Olimpiskās atklāšanas ceremonijā ar uzrunām uzstāsies vairākas amatpersonas, tajā skaitā arī SOK prezidents Tomass Bahs, bet svinīgais pasākums ies secen Brazīlijas prezidentei Dilmai Rusefai, kura maijā tika atstādināta no pienākumu pildīšanas uz 180 dienām. Atklāšanas ceremonijā svinīgo solījumu visu sportistu vārdā dos viens no pašmāju atlētiem, treneriem un tiesnešiem.

Atklāšanas ceremonijas kulminācija būs olimpiskās uguns iedegšana, kas piedāvāta leģendārajam brazīliešu futbolistam Pelem, taču sliktās veselības dēļ viņš, iespējams, nevarēs izmantot šo godu.

Pieticīgo izmaksu dēļ paredzams, ka Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija neritēs tik ilgi kā iepriekšējās Olimpiādēs. Pirmie starti sportistiem sestdien paredzēti plkst.14.30 pēc Latvijas laika, kad sāksies priekšsacīkstes akadēmiskajā airēšanā. Savukārt plkst.15.30 uz starta līnijas stāsies pirmie Latvijas atlēti - šosejas riteņbraucēji Toms Skujiņš un Aleksejs Saramotins aizvadīs grupas braucienu.

Par medaļām Riodežaneiro līdz 21.augustam cīnīsies vairāk nekā 12 500 sportisti, kuri sadalīs 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos. Šajās olimpiskajās spēlēs programmā atgriezīsies golfs un regbijs-7. Abi sporta veidi starp olimpiskajiem bija pagājušā gadsimta sākumā, bet iespēju atgriezties ieguva 2009.gadā.

Riodežaneiro ir pirmā pilsēta Dienvidamerikā, kura ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles. Tomēr tā saņemt iespēju organizēt četrgades lielāko sporta notikumu mēģināja arī iepriekš - pirmo reizi tas notika, gatavojoties 1936.gada olimpiskajām spēlēm, kas rezultātā notika Berlīnē. Vēlāk Riodežaneiro kā kandidātpilsēta startēja arī 2004. un 2012.gada spēlēm, tomēr tiesības organizēt olimpiskās spēles Brazīlijas metropole ieguva tikai 2009.gadā, izcīnot iespēju rīkot 31.Vasaras olimpiskās spēles 2016.gadā un apsteidzot trīs citas kandidātpilsētas - Čikāgu, Madridi un Tokiju.

Galvenais olimpiskais stadions - Marakanas stadions - pilsētā tika uzbūvēts jau pirms aptuveni 70 gadiem, to atjaunojot pirms 2014.gadā aizvadītā Pasaules kausa futbolā.

Riodežaneiro olimpiskās spēles sāksies dopinga skandālu ēnā, jo pirms trim nedēļām publicētajā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Krievijas olimpiskajā delegācijā sākotnēji tika iekļauti 387 sportisti, taču dopinga skandāls šīs komandas rindas paretinājis par 106 sportistiem, no kuriem 68 ir vieglatlēti.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

Neilgi pirms olimpisko spēļu sākuma Latvijai tika prognozētas trīs olimpiskās godalgas - ASV laikraksts ''USA Today'' lēš, ka uz goda pjedestāla kāps Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais, septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, kā arī pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Savukārt "Gracenote" (agrāk - "Infostrada Sports") jaunākajās prognozēs paredz sudrabu šķēpmetējai Madarai Palameikai un pludmales volejbolistiem, bet bronzu cīkstonei Anastasijai Grigorjevai.

Tāpat Latvija lielas cerības saista arī ar divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu un svarcēlāju Artūru Plēsnieku.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija medaļas guvusi katrās Vasaras olimpiskajās spēlēs, turklāt tikai 1996.gadā Atlantā nācās samierināties ar vienu godalgu.

Olimpiskās spēles Riodežaneiro risināsies līdz 21.augustam.

Jaunumus no Riodežaneiro atspoguļos arī nacionālās informācijas aģentūras LETA sporta ziņu reportieris Ints Megnis.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA