Jau šodien uz starta Rio izies divi Latvijas sportisti
Šīs sezonas Latvijas veiksmīgākais riteņbraucējs starptautiskā mērogā - Aleksejs Saramotins.
2016. gada 6. augusts, 08:29

Jau šodien uz starta Rio izies divi Latvijas sportisti

Jauns.lv

Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs šodien tiek aizvadīta pirmā pilnā diena, bet Latvijas godu tajās aizstāvēs šosejas riteņbraucēji Toms Skujiņš un Aleksejs Saramotins, kuri piedalīsies grupas brauciena.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grupas brauciens šosezon riteņbraukšanā sāksies plkst.15.30 pēc Latvijas laika, kad arī sāksies olimpiskā pārraida Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Šajās šosejas riteņbraukšanas sacensībās sportistiem plānots veikt 241,5 kilometrus garu grupas brauciena distanci, kurā būs gan ļoti smagi kāpumi, gan līdzenumi, gan arī bruģa sekcijas. Šī jau nosaukta par vienu no smagākajām trasēm olimpisko spēļu vēsturē.

Pašlaik 25 gadus vecais Skujiņš šosezon pirmo reizi pārstāv spēcīgo UCI Pasaules tūres komandu "Cannondale" no ASV, ar ko latvietis noslēdzis līgumu uz divām sezonām. Maijā riteņbraucējs izcīnīja uzvaru prestižā Kalifornijas daudzdienu velobrauciena piektajā posmā, kā arī gana sekmīgi startējis vēl citos velobraucienos.

Tikmēr 34 gadus vecais Saramotins, kurš ir septiņkārtējs Latvijas čempions grupas braucienā, jau kopš 2013.gada pārstāv Šveices vienību IAM, kas gan pēc šīs sezonas beigs pastāvēt. Neilgi pirms olimpiskajām spēlēm Latvijas riteņbraucēju piemeklēja veselības problēmas, kas Latvijas Riteņbraukšanas federācijai lika apsvērt domu atkāpties no pašas nospraustajiem kritērijiem, ka vienu ceļazīmi saņems sportists, kurš sezonas pirmajā pusē izcīnīs visvairāk Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas (UCI) ranga punktu. Šajā rangā pārliecinošs līderis bija tieši Saramotins.

Ja Skujiņš šodien piedzīvos savu olimpisko debiju, Saramotins startēja jau pirms četriem gadiem Londonā, kad grupas braucienā ierindojās 56.vietā.

Šodien norisināsies arī priekšsacīkstes akadēmiskajā airēšanā, kur piedalīsies arī Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure, viņai sacenšoties braucienā, kas sāksies ap plkst.16.20 pēc Latvijas laika.

Pirmajā dienā kopumā tiks sadalīti 12 medaļu komplekti - loka šaušanā vīriešu komandām, šosejas riteņbraukšanas grupas braucienā, paukošanā, džudo, šaušanā, peldēšanā un svarcelšanā.

Kopumā šajās olimpiskajās spēlēs grasās piedalīties 33 Latvijas sportisti.

Par medaļām Riodežaneiro līdz 21.augustam cīnīsies vairāk nekā 12 500 sportisti, kuri sadalīs 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos. Šajās olimpiskajās spēlēs programmā atgriezīsies golfs un regbijs-7. Abi sporta veidi starp olimpiskajiem bija pagājušā gadsimta sākumā, bet iespēju atgriezties ieguva 2009.gadā.

Riodežaneiro ir pirmā pilsēta Dienvidamerikā, kura ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles. Tomēr tā saņemt iespēju organizēt četrgades lielāko sporta notikumu mēģināja arī iepriekš - pirmo reizi tas notika, gatavojoties 1936.gada olimpiskajām spēlēm, kas rezultātā notika Berlīnē. Vēlāk Riodežaneiro kā kandidātpilsēta startēja arī 2004. un 2012.gada spēlēm, tomēr tiesības organizēt olimpiskās spēles Brazīlijas metropole ieguva tikai 2009.gadā, izcīnot iespēju rīkot 31.Vasaras olimpiskās spēles 2016.gadā un apsteidzot trīs citas kandidātpilsētas - Čikāgu, Madridi un Tokiju.

Galvenais olimpiskais stadions - Marakanas stadions - pilsētā tika uzbūvēts jau pirms aptuveni 70 gadiem, to atjaunojot pirms 2014.gadā aizvadītā Pasaules kausa futbolā.

Riodežaneiro olimpiskās spēles sāksies dopinga skandālu ēnā, jo jūlijā publicētajā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Krievijas olimpiskajā delegācijā sākotnēji tika iekļauti 387 sportisti, taču dopinga skandāls šīs komandas ievērojami paretinājis, no sacensībām diskvalificējot 68 vieglatlētus.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

Neilgi pirms olimpisko spēļu sākuma Latvijai tika prognozētas trīs olimpiskās godalgas - ASV laikraksts ''USA Today'' lēš, ka uz goda pjedestāla kāps Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais, septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, kā arī pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Savukārt "Gracenote" (agrāk - "Infostrada Sports") jaunākajās prognozēs paredz sudrabu šķēpmetējai Madarai Palameikai un pludmales volejbolistiem, bet bronzu cīkstonei Anastasijai Grigorjevai.

Tāpat Latvija lielas cerības saista arī ar divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu un svarcēlāju Artūru Plēsnieku.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija medaļas guvusi katrās Vasaras olimpiskajās spēlēs, turklāt tikai 1996.gadā Atlantā nācās samierināties ar vienu godalgu.

Olimpiskās spēles Riodežaneiro risināsies līdz 21.augustam.

LETA/Foto: Rebeka Žeire/LETA