Kādam grieķu sportistam dopinga dēļ Olimpiskās spēles jau beigušās
Kāda Grieķijas sportista dopinga analīzes A provē konstatēta aizliegta viela.
2016. gada 6. augusts, 14:46

Kādam grieķu sportistam dopinga dēļ Olimpiskās spēles jau beigušās

Jauns.lv

Pagaidām vārdā nenosaukts Grieķijas olimpiskās komandas dalībnieks iekritis dopinga pārbaudē un jau ir aizsūtīts mājās, paziņojusi Grieķijas Olimpiskā komiteja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grieķijas sportista dopinga analīzes A provē konstatēta aizliegta viela. Analīze tika ņemta vēl Atēnās, taču sportists jau bija devies uz Riodežaneiro un dzīvoja olimpiskajā ciematā.

"Grieķijas olimpiskā komanda paziņo, ka vienam no komandas dalībniekiem bijusi pozitīva A prove. Analīzes tika veiktas jūlija sākumā Atēnās," teikts paziņojumā.

Tā kā analīzes tika veiktas vēl krietni pirms olimpiskajām spēlēm, tad grieķu sportists nevar tikt uzskatīts par pirmo šajā Olimpiādē dopinga lietošanā pieķerto sportistu.

Pirms šīm olimpiskajām spēlēm sporta pasauli satricinājis pamatīgs dopinga skandāls, kura epicentrā ir Krievijas sportisti.

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā komisija publicēja ziņojumu, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

WADA aicināja atbildīgās institūcijas neļaut pilnīgi visiem Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro.

Tomēr SOK izpildkomiteja pirms nedēļas nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Olimpiādē, tiesa, nosakot dažādas atrunas. Kā lēma SOK, katrai federācijai bija iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicināja starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Šādu iespēju vairākas federācijas arī izmantoja, no olimpiešu vidus izslēdzot virkni Krievijas sportistu, līdz ar to no sākotnēji 387 pieteiktajiem krievu sportistiem Olimpiādei pielaisti 271 atlēts.

XXXI Olimpiskās spēles Riodežaneiro tika atklātas piektdien.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

Pirmie uz starta sestdien dosies šosejas riteņbraucēji Toms Skujiņš un Aleksejs Saramotins, kuri piedalīsies grupas braucienā šosejā.

   

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA