Samoilovs un Šmēdiņš šodien dosies pēc otrās uzvaras. Uzzini, kuriem latviešiem šodien starts
Mūsu pludmales volejbolistiem pirmais mačs bija ļoti emocionāls un Aleksandrs Samoilovs jutās kā zivs ūdenī.
2016. gada 9. augusts, 10:06

Samoilovs un Šmēdiņš šodien dosies pēc otrās uzvaras. Uzzini, kuriem latviešiem šodien starts

Jauns.lv

Latvijas labākais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš Riodežaneiro olimpisko spēļu apakšgrupu turnīra otrajā spēlē šodien tiekas ar mazāk zināmajiem kubiešiem Nivaldu Diasu un Serhio Gonzalesu, burātāja Ketija Birzule aizvada otrās dienas sacensības, bet Īriju pārstāvošā latviešu airētāja Sanita Pušpure cīnās par vietu pusfinālā.

Samoilova/Šmēdiņa mačs pret Diasu/Gonzalesu sāksies plkst.21.30 pēc Latvijas laika. Tikmēr Birzulei pirmais no trim otrās dienas braucieniem sāksies plkst.19, bet Pušpurei starts ceturtdaļfinālā akadēmiskajā airēšanā dāmu vieninieku sacensībās paredzēts plkst.15.40 pēc Latvijas laika.

Apakšgrupu turnīra pirmajā mačā Latvijas duets dramatiskā cīņā ar 2-1 (21:17,18:21, 15:13) uzvarēja kanādiešus Benu Sekstonu un Čeimu Šelku. Tikmēr Diass un Serhio Gonzaless negaidīti ar 2-1 (24:22, 21:23, 15:13) pārspēja mājiniekus brazīliešus Evandru Gonsalvešu Oliveiru un Pedru Solbergu Salgadu.

Latvijas duets grupu turnīru noslēgs ceturtdien ar maču pret Oliveiru un Salgadu.

Olimpisko spēļu pamatturnīrā piedalās 24 komandas, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā uzreiz iekļūs apakšgrupu turnīra pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī divas labākās trešās vietas īpašnieces. Savukārt pārējās četras trešo vietu guvušās komandas cīnīsies par divām atlikušajām vietām izslēgšanas turnīrā.

Samoilovs un Šmēdiņš pērn Riodežaneiro uzvarēja Pasaules kausa posmā.

Samoilovam Riodežaneiro ir jau trešās olimpiskās spēles karjerā, jo 2008.gadā Pekinā viņš startēja kopā ar Mārtiņu Pļaviņu, bet pirms četriem gadiem Londonā spēlēja kopā ar Ruslanu Sorokinu. Tikmēr Šmēdiņam šis ir otrais starts Olimpiādē. Pirms četriem gadiem viņš kopā ar Pļaviņu izcīnīja olimpisko bronzas medaļu.

2013. un 2014.gada sezonu Samoilovs un Šmēdiņš noslēdza kā pasaules ranga līderi.

Savukārt olimpisko spēļu debitante 17 gadus vecā Latvijas burātāja Ketija Birzule, kura sacenšas burāšanā vējdēļiem RS:X klasē, atrodas 24.vietā pēc pirmās dienas sacensībām, kur sportistes aizvadīja trīs braucienus.

Birzule pirmajā un otrajā braucienā finišēja 24.vietā, bet trešajā braucienā latviete neiekļāvās laika limitā. Līdere pēc pirmās dienas ir francūziete Šarlīne Pikona, kura uzvarēja pirmajā un trešajā braucienā, bet otrajā palika otrā, nopelnot četrus punktus. Otrā ar desmit punktiem ir krieviete Stefānija Jeļfutina, bet trešā ar 18 punktiem ir itāliete Flavija Tartaglīni. Tikmēr Birzule ar 75 punktiem ieņem 24.vietu 26 burātāju konkurencē.

Turpinājumā burātājas aizvadīs vēl sešus braucienus, bet 13.augustā notiks izšķirošais finālbrauciens par medaļām, kurā piedalīsies desmit labākās sportistes. Pēc 12 braucieniem burātājām neņems vērā sliktāko rezultātu, bet pārējos 11 braucienos nopelnītos punktus saskaitīs kopā. Finālā burātājām punktu skaits tiks reizināts ar divi, bet čempione tiks noteikta, skaitot kopā visos braucienos izcīnītos punktus.

Birzule ir ne tikai jaunākā Latvijas delegācijas sportiste, bet arī jaunākā burātāja RS:X klasē. Otra jaunākā ir 19 gadus vecā Jeļfutina, kamēr vecākā dalībniece ir 40 gadus vecā grieķiete Angelika Skarlatu.

Vien 17 gadus vecā Birzule jūnija beigās negaidīti tika pie ielūguma uz olimpiskajām spēlēm.

Jūlijā Birzule Eiropas čempionātā vindsērfingā jaunietēm spēja apsteigt četras konkurentes, ieņemot 19.vietu. Kvalifikācija Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm burāšanas disciplīnā sākās 2014.gadā un noslēdzās šā gada 2.aprīlī Maljorkā. Noslēdzošajās kvalifikācijas sacensībās Maljorkā piecas Eiropas valstis cīnījās par vienu olimpisko spēļu kvalifikācijas kvotu, bet Birzule palika vien 59.vietā 62 dalībnieču vidū.

Latvija Olimpiādē burāšanā atgriezusies pēc 12 gadu pārtraukuma, jo olimpiskajās spēlēs pēdējo reizi valsts tika pārstāvēta 2004.gadā Atēnās, kad startēja Vita Matīse.

Tikmēr Pušpure vietu ceturtdaļfinālā izcīnīja sestdien, kad droši pārvarēja priekšsacīkstes. Pusfinālā iekļūs ceturtdaļfinālā trīs ātrākās sportistes, kas turpinās cīņu par A finālu. Savukārt 3.-6.vietas ieguvējas iekļūs pusfinālā, kur sadalīs vietas C un D finālā.

Pušpure zem Īrijas karoga jau startēja 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs, kur viņa ieņēma 13.vietu.

Pie olimpiskās ceļazīmes viņa tika maijā, kad Eiropas olimpiskajā kvalifikācijā - Lucernas regatē - ieņēma otro vietu. Šajās sacensībās startēja arī Latvijas labākā akadēmiskā airētāja Elza Gulbe, taču viņa palika sestā, bet ceļazīmes uz Riodežaneiro nopelnīja četras labākās.

Zīmīgi, ka neilgi pirms tam Gulbe Vācijā izcīnīja Eiropas čempionāta sudraba medaļu, bet Pušpure bija trešā. Tas bija līdz šim lielākais panākums 22 gadus vecās Gulbes karjerā.

Pirms tam viņai sekmīgs bija 2013.gads, kad tika izcīnīta bronza pasaules Universiādē un arī pasaules čempionātā U-23 vecuma grupā. Savukārt Pušpure 2014.gadā izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā un ceturto vietu pasaules meistarsacīkstēs.

Pušpure nav vienīgā latviete, kas Riodežaneiro startē zem citas valsts karoga. Smaiļošanā startēs Turciju pārstāvošā Lāsma Liepa, kura šogad izcīnīja Eiropas čempionāta zelta medaļu. Tikmēr latviešu riteņbraucēja Vita Heine zem Norvēģijas karoga svētdien izcīnīja 33.vietu grupas braucienā.

Šodien kopumā tiks sadalīts 21 medaļu komplekts peldēšanā, svarcelšanā, paukošanā, džudo, vingrošanā, daiļlēkšanā, šaušanā, kanoe airēšanā un jāšanā.

Kopumā šajās olimpiskajās spēlēs grasās piedalīties 33 Latvijas sportisti.

Par medaļām Riodežaneiro līdz 21.augustam cīnīsies vairāk nekā 10 500 sportisti, kuri sadalīs 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos. Šajās olimpiskajās spēlēs programmā atgriezīsies golfs un regbijs-7. Abi sporta veidi starp olimpiskajiem bija pagājušā gadsimta sākumā, bet iespēju atgriezties ieguva 2009.gadā.

Riodežaneiro ir pirmā pilsēta Dienvidamerikā, kura ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles. Tomēr tā saņemt iespēju organizēt četrgades lielāko sporta notikumu mēģināja arī iepriekš - pirmo reizi tas notika, gatavojoties 1936.gada olimpiskajām spēlēm, kas rezultātā notika Berlīnē. Vēlāk Riodežaneiro kā kandidātpilsēta startēja arī 2004. un 2012.gada spēlēm, tomēr tiesības organizēt olimpiskās spēles Brazīlijas metropole ieguva tikai 2009.gadā, izcīnot iespēju rīkot 31.Vasaras olimpiskās spēles 2016.gadā un apsteidzot trīs citas kandidātpilsētas - Čikāgu, Madridi un Tokiju.

Galvenais olimpiskais stadions - Marakanas stadions - pilsētā tika uzbūvēts jau pirms aptuveni 70 gadiem, to atjaunojot pirms 2014.gadā aizvadītā Pasaules kausa futbolā.

Riodežaneiro olimpiskās spēles sāksies dopinga skandālu ēnā, jo jūlijā publicētajā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Krievijas olimpiskajā delegācijā sākotnēji tika iekļauti 387 sportisti, taču dopinga skandāls šīs komandas ievērojami paretinājis, no sacensībām diskvalificējot 68 vieglatlētus.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

Neilgi pirms olimpisko spēļu sākuma Latvijai tika prognozētas trīs olimpiskās godalgas - ASV laikraksts ''USA Today'' lēš, ka uz goda pjedestāla kāps Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais, septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, kā arī pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Savukārt "Gracenote" (agrāk - "Infostrada Sports") jaunākajās prognozēs paredz sudrabu šķēpmetējai Madarai Palameikai un pludmales volejbolistiem, bet bronzu cīkstonei Anastasijai Grigorjevai.

Tāpat Latvija lielas cerības saista arī ar divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu un svarcēlāju Artūru Plēsnieku.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija medaļas guvusi katrās Vasaras olimpiskajās spēlēs, turklāt tikai 1996.gadā Atlantā nācās samierināties ar vienu godalgu.

Olimpiskās spēles Riodežaneiro risināsies līdz 21.augustam.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA