Latvijas rekordiste Ribakova jūlija sākumā nevarēja trenēties, jo baseins bija ciet
Aļona Ribakova drīzumā gatavojas likt punktu sportistes gaitām.
2016. gada 10. augusts, 22:27

Latvijas rekordiste Ribakova jūlija sākumā nevarēja trenēties, jo baseins bija ciet

Jauns.lv

Latvijas peldētājiem Aļonai Ribakovai un Uvim Kalniņam pēc startiem Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs trešdien bija pilnīgi pretējas emocijas - Ribakova bija ļoti apmierināta ar pārliecinoši pārspēto Latvijas rekordu, bet Kalniņš jutās saskumis, jo no paša uzstādītā mērķa bija atpalicis par aptuveni trim sekundēm.

200 metru brasa peldējumā Ribakova distanci nopeldēja divās minūtēs un 30,82 sekundēs, par 0,7 sekundēm labojot sev piederošo Latvijas rekordu un ieņemot 27.vietu starp 29 sportistēm. Savukārt 200 metru kompleksajā distancē vīriem Kalniņš ar rezultātu divas minūtes un 2,34 sekundes par gandrīz divām sekundēm atpalika no valsts rekorda, ierindojoties 24.pozīcijā 27 atlētu vidū.

Ja jau pirms starta bija zināms, ka Ribakova nopietni uz vietu pusfinālā nepretendēs, Kalniņš pērn pasaules čempionātā guva 17.vietu, paliekot vien sekundes desmitdaļu aiz vietas pusfinālā un uz šādu rezultātu cerēja arī šoreiz. Tiesa, noslēgumā viņš no pusfināla atpalika par 2,57 sekundēm.

"Novērtējot savas spējas pret citām pasaules peldētājām, zināju, ka tikt pusfinālā ir gandrīz neiespējami, tāpēc cerēju uz Latvijas rekordu," pēc starta pauda Ribakova, kura izteicās, ka iepriekšējo četru gadu laikā savu rezultātu bija uzlabojusi vien par pusotru sekundes desmitdaļu, tāpēc šoreiz "nomestās" septiņas desmitdaļas ir ļoti labs rādītājs. "Esmu vairāk nekā apmierināta. Izņemot jūlija sākumu, kad netrenējos vispār, jo bija ciet baseins, pēdējā laikā daudz strādājām."

"Biju par 99% pārliecināta, ka sasniegšu Latvijas rekordu. Šķiet, ka spēkus izdevās sadalīt labāk nekā parasti, kad beigās vienkārši "eju"," teica sportiste, kura Latvijas Peldēšanas federācijas rīcības dēļ Riodežaneiro ir bez sava trenera Germana Jakubovska, tāpēc viņai ļoti palīdzējis Kalniņa treneris Deivis Kolinss. "Treniņos man un Uvim likās, ka ūdens galvenajā baseinā ir smags, tāpēc šorīt aizgājām uz treniņu baseinu, tur 20 minūtes papeldējām, lai pamostos, un tagad šeit gāja viegli."

Ribakova stāstīja, ka tā kā Riodežaneiro daudz laika pavadīts treniņos, kādu laiku olimpiskās sajūtas vietā licies, ka viņa atrodas treniņnometnē. "Kad bija atklāšanas ceremonija, sākām samazināt slodzi treniņos, tad gan uztraukums ar katru dienu kļuva arvien lielāks. Tagad beigusies sezona un būs mēnesi ilga atpūta, kā arī jādomā, ko darīt tālāk. Apzinos, ka drīzumā jābeidz karjeru."

Tikmēr Kalniņš uzreiz pēc starta nevarēja atrast izskaidrojumu kāpēc no personiskā rekorda atpalicis par divām sekundēm, bet no paša uzstādītā mērķa pat par trim. "Neko darīt. Kaut kas pietrūka. Jāturpina trenēties. It kā peldējās labi, bet uz beigām piezagās nogurums," stāstīja Kalniņš. "Ja būtu izpeldējis no divām minūtēm, būtu vajadzējis tikt pusfinālā."

"Pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs savam līmenim nopeldēju labi un toreiz man nebija tik augsti mērķi. Savukārt tagad gribējās sasniegt kaut ko vairāk," teica atlēts. "Esmu startējis gan pasaules čempionātā, gan Universiādē, it kā pieredzei vajadzēja būt."

Kalniņš izteicās, ka jau nākamajā nedēļā viņam atsākas skola, kā arī jāgatavojas decembrī gaidāmajam pasaules čempionātam īsajā baseinā. "Cerams, tur būs daudz labāks rezultāts nekā šeit."

Abi Latvijas labākie peldētāji olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā

Kopumā šajās olimpiskajās spēlēs grasās piedalīties 33 Latvijas sportisti. Par medaļām Riodežaneiro līdz 21.augustam cīnīsies vairāk nekā 10 500 sportisti, kuri sadalīs 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos.

LETA/Foto: LOK/LETA, Instagram

Tēmas