Astoņkāja uzbrukums, kaislīga nakts? Kas ir mistiskie zilumi uz dažu olimpiešu ķermeņiem
Īpaši bankas esot iecienījuši ASV sportisti.
2016. gada 11. augusts, 05:41

Astoņkāja uzbrukums, kaislīga nakts? Kas ir mistiskie zilumi uz dažu olimpiešu ķermeņiem

Jauns.lv

Vērojot peldētāju sniegmu Rio Olimpiskajās spēlēs, daudziem radies jautājums - kāpēc daudzu atlētu ķermeņus "rotā" sarkani pleķi?

Olimpisko spēļu peldētāju "firmas zīme", vismaz šogad noteikti, varētu būt perfekti apaļi pleķi uz ķermeņiem, taču nē - tās nav nedz peintbola rētas, nedz piemiņas no kaislīgi pavadītas nakts, bet gan senas terapijas metode, ko mēs pazīstam kā vecās labās bankas.

BBC, kliedējot skatītāju satraukumu, norāda, ka bankas ir akupunktūras paveids. Terapija paredz pie ķermeņa piestiprināt uzkarsētas banciņas, kas, krītoties temperatūrai, piesūcas pie ķermeņa. Terapijas rezultātā uzlabojas asinsapgāde, taču pēc šīs procedūras ķermeni vēl vairākas dienas rotā sarkani pleķi.

Paši atlēti saka, ka šo metodi izmanto, lai atvieglotu sāpes un sūrstēšanu muskuļos, kā arī veicinātu ātrāku atjaunošanos pēc nemitīgajiem treniņiem un sacensībām.

Atlēti izmanto veselu gūzmu dažādu veselības procedūru, tostarp, sporta masāžu, saunu, ledus vannas un kompresijas audumus, taču viens no atlētiem norādījis, ka bankas ir labākā metode. ASV atlētu komandas vadītājs Kriss Brūks norādīja, ka daudzi sportisti paši sākuši likt sev bankas un, lai tās piestiprinātu pie ķermeņa, nebūt nevajag izmantot liesmu, pietiek vien ar pumpīti.

"Tu pamani - tā, man šeit sūrst, uzliec banku, un tavs istabas biedrs tev palīdz, vai tu to vari izdarīt pats," skaidroja Brūks.

Pēc slavenā amerikāņu peldētāja Maikla Felpsa triumfa daudzi cilvēki minēja, kas ir mīklainie pleķi uz sportista ķermeņa. Versijas bija dažādas - trauma pēc peintbola spēlēšanas un pat astoņkāja uzbrukumus.

  Britu akupunktūras speciālisti, komentējot šo metodi, norāda, ka tā nav sāpīga, taču sāpes var rasties gadījumos, kad bankas uzlikšanas procesā rodas apdegums, tāpēc tiek ieteikts šīs metodes veikšanu uzticēt pieredzējušiem speciālistiem.

Metodes aizstāvji norāda, ka bankas palīdz cīnīties ar daudzām kaitēm - muskuļu problēmām, sāpēm, artrītu, bezmiegu un pat celulītu, tomēr profesors Edzards Ernsts BBC norādījis, ka tā nav pierādīta medicīniska metode. Profesors sacīja, ka nekādas briesmas banku likšana praktiski nerada, taču nav arī nekādu pierādījumu par tās efektivitāti.

Zināms, ka banku likšanas aizsākumi meklējumi 3000 gadu senā pagātnē, kad to izmantoja Ķīnā. Vēlāk metode kļuva populāra arī Ēģiptē un Vidusāzijā. Senatnē banku trauciņi bija veidoti no bambusa.

Kasjauns.lv/Foto:Reuters/LETA/Scanpix

Tēmas