Samoilovam un Šmēdiņam šovakar izšķirošais mačs
Spēle šovakar ap 23:30 pēc Latvijas laika.
2016. gada 11. augusts, 08:36

Samoilovam un Šmēdiņam šovakar izšķirošais mačs

Jauns.lv

Latvijas vadošie pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš šodien aizvada izšķirošo maču par iekļūšanu Riodežaneiro olimpisko spēļu izslēgšanas turnīrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Samoilovs/Šmēdiņš plkst.23.30 pēc Latvijas laika šodien tiksies ar brazīliešiem Evandru Gonsalvešu Oliveiru un Pedru Solbergu Salgadu.

Pirms tam plkst.17 Latvijas duetam ļoti svarīgu savstarpējo maču aizvadīs kanādieši Bens Sekstons/Čeims Šelks un Nivalds Diass un Serhio Gonzaless no Kubas. Ja uzvarēs kubieši, Samoilovs/Šmēdiņš savā mačā varēs atļauties zaudējumu mazajos punktus ar četru punktu tiesu, piemēram, 0-2 (19:21, 19:21). Savukārt, ja uzvaru gūs Kanādas duets, Latvijas pāris neveiksmi var piedzīvot tikai tādā gadījumā, ja viņiem pret brazīliešiem būs labāka mazo punktu attiecība.

Olimpisko spēļu pludmales volejbola turnīrā Samoilovs/Šmēdiņš divos mačos tikuši pie vienas uzvaras. Vispirms sacensību pirmajā mačā ar 2-1 (21:17,18:21, 15:13) viņi uzvarēja Sekstonu un Šelku, bet pēc tam ar 1-2 (21:23, 21:19, 9:15) piekāpās mazāk zināmajiem Diasam un Gonzalesam.

Tikmēr spēcīgie brazīlieši Oliveiru/Salgadu negaidīti abās spēlēs piedzīvojuši zaudējumus, jo pirmajā mačā ar 1-2 (22:24, 23:21, 13:15) nācās piekāpties Diasam un Gonzalesam, bet pēc tam ar 1-2 (17:21, 21:18, 14:16) piedzīvota neveiksme arī pret kanādiešiem.

Pēc divām spēļu kārtām pirmajā vietā ar diviem panākumiem D apakšgrupas kopvērtējumā atrodas Kubas sportisti, kamēr Samoilovam/Šmēdiņam un Sekstonam/Šelkam ir pa vienai uzvarai, bet pēdējie grupā ir brazīlieši.

Sagaidāms, ka zaudējuma gadījumā Samoilovam/Šmēdiņam olimpiskais turnīrs būs noslēdzies. Apakšgrupu turnīra noslēgumā netiks ņemta vērā savstarpējo spēļu attiecība, bet gan duetu izcīnītie mazie punkti.

Olimpisko spēļu pamatturnīrā piedalās 24 komandas, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā uzreiz iekļūs apakšgrupu turnīru pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī divas labākās trešās vietas īpašnieces. Savukārt pārējās četras trešo vietu guvušās komandas cīnīsies par divām atlikušajām vietām izslēgšanas turnīrā.

Šodien sacensībās piedalās arī Latvijas džudo cīkstonis Jevgeņijs Borodavko, kurš spēkosies svara kategorijā līdz 100 kilogramiem, pirmo maču aizvadot ap plkst.16 pēc Latvijas laika.

Pirmā kārta Borodavko būs brīva, bet otrajā viņš cīnīsies pret japāni Hagu Rjunoski, kurš 2015.gadā Astanā tika kronēts par pasaules čempionu.

Latvijas un Japānas cīkstonim šī būs pirmā savstarpējā cīņa.

Šīs cīņas uzvarētājs trešajā kārtā tiksies ar urugvajieša Pavlo Aprahamjana un brazīlieša Rafaēla Buzakarīni dueļa uzvarētāju.

Pašlaik 29 gadus vecajam Borodavko šīs ir jau trešās olimpiskās spēles karjerā. 2008.gadā viņš svarā līdz 90 kilogramiem zaudēja jau pirmajā cīņā, bet četrus gadus vēlāk, sacenšoties jau svara kategorijā līdz 100 kilogramiem, Latvijas pārstāvis aizkļuva līdz otrajai kārtai.

Šodien savus trešās dienas braucienus aizvada arī Latvijas burātāja Ketija Birzule, kura sacenšas burāšanā vējdēļiem RS:X klasē. Viņai savas sacensības jāsāk plkst.19.15. Pēc pirmajiem sešiem braucieniem 17 gadus vecā latviete atrodama 25.vietā.

Līderpozīcijā atrodas itāliete Flavija Tartaglīni, bet otrā ir francūziete Šarlīne Pikona, kamēr trešajā vietā atrodama krieviete Stefānija Jeļfutina. Savukārt Birzule 24.vietā esošajai Odrijai Junai no Singapūras zaudē septiņus punktus, bet pēdējā, 26.vietā, esošā alžīriete Katja Belabasa tiek apsteigta par 13 punktiem.

Piektdien burātājas aizvadīs vēl trīs braucienus, kamēr sestdien notiks izšķirošais finālbrauciens par medaļām.

Šodien kopumā olimpiskajās spēlēs tiks aizvadīti 19 medaļu komplekti - loka šaušanā, airēšanas slalomā, riteņbraukšanas trekā, paukošanā, vingrošanā, džudo, airēšanā, regbijā-7, šaušanā, peldēšanā un galda tenisā.

Kopumā šajās olimpiskajās spēlēs grasās piedalīties 33 Latvijas sportisti.

Par medaļām Riodežaneiro līdz 21.augustam cīnīsies vairāk nekā 10 500 sportisti, kuri sadalīs 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos. Šajās olimpiskajās spēlēs programmā atgriezīsies golfs un regbijs-7. Abi sporta veidi starp olimpiskajiem bija pagājušā gadsimta sākumā, bet iespēju atgriezties ieguva 2009.gadā.

Riodežaneiro ir pirmā pilsēta Dienvidamerikā, kura ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles. Tomēr tā saņemt iespēju organizēt četrgades lielāko sporta notikumu mēģināja arī iepriekš - pirmo reizi tas notika, gatavojoties 1936.gada olimpiskajām spēlēm, kas rezultātā notika Berlīnē. Vēlāk Riodežaneiro kā kandidātpilsēta startēja arī 2004. un 2012.gada spēlēm, tomēr tiesības organizēt olimpiskās spēles Brazīlijas metropole ieguva tikai 2009.gadā, izcīnot iespēju rīkot 31.Vasaras olimpiskās spēles 2016.gadā un apsteidzot trīs citas kandidātpilsētas - Čikāgu, Madridi un Tokiju.

Galvenais olimpiskais stadions - Marakanas stadions - pilsētā tika uzbūvēts jau pirms aptuveni 70 gadiem, to atjaunojot pirms 2014.gadā aizvadītā Pasaules kausa futbolā.

Riodežaneiro olimpiskās spēles sāksies dopinga skandālu ēnā, jo jūlijā publicētajā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Krievijas olimpiskajā delegācijā sākotnēji tika iekļauti 387 sportisti, taču dopinga skandāls šīs komandas ievērojami paretinājis, no sacensībām diskvalificējot 68 vieglatlētus.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA