Serbija pakutina nervus ASV basketbolistiem, taču piedzīvo zaudējumu
Serbi pierādīja, ka ASV tomēr nav galvastiesu pārāka par citām un ar to iespējams līdzvērtīgi cīnīties. Intriga bija līdz pēdējam brīdim, un serbiem pietrūka vien veiksmes.
Basketbols
2016. gada 13. augusts, 09:13

Serbija pakutina nervus ASV basketbolistiem, taču piedzīvo zaudējumu

Jauns.lv

Serbijas vīriešu basketbola izlase piektdien Riodežaneiro olimpisko spēļu apakšgrupu turnīra mačā pakutināja nervus spēcīgajai ASV valstsvienībai, taču tik un tā piedzīvoja zaudējumu ar 91:94 (15:27, 26:23, 21:22, 29:22).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV izlases labā 15 punktus sameta Kairijs Ērvins, kamēr ar 13 punktiem atzīmējās Denadrē Džordans. Savukārt Serbijas sastāvā 25 punktus guva Nikola Jokičs, kamēr 18 pievienoja Milošs Teodosičs.

ASV basketbolisti šo maču sāka ļoti pārliecinoši, izvirzoties vadībā ar 9:0 un pēc tam arī ar 27:9. Pirmā puslaika turpinājumā serbiem izdevās izlīdzināt spēles gaitu, lai gan mača raksturs bija drīzāk mierīgs un amerikāņi izskatījās relaksēti. Pirmo puslaiku ASV izlase noslēdza ar deviņu punktu pārsvaru (50:41), bet diez ko tālāk viņiem jau otrajā puslaikā atrauties neizdevās.

Kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas septiņarpus minūtes, abas vienības šķīra tikai četri punkti (77:73). Pēc tam gan amerikāņi atkal nedaudz atrāvās. Līdz viena precīza metiena tiesai Serbija atkal pietuvojās vienu minūti un 18 sekundes līdz pamatlaika beigām, kad divus soda metienus iemeta Teodosičs, panākot 91:94. Pēc tam 36 sekundes līdz pamatlaika beigām Jokičs izniekoja labu iespēju samazināt rezultāta starpību līdz minimumam, bet arī ASV nespēja atbildēt ar precīzu uzbrukumu.

Piecas sekundes pirms beigām, rezultātam vēl esot 94:91, Serbijai bija iespēja uzbrukt, bet Bojans Bogdanovičs neiemeta trīspunktnieku.

Citā piektdienas mačā Francijas basketbola izlase ar 96:56 (23:18, 19:12, 24:17, 30:9) sagrāva Venecuēlu.

Francijas izlases labā 17 punktus šajā spēlē iemeta Žofrē Loverņs, kamēr 14 punktus pievienoja Tonijs Pārkers un Antuāns Dio. Savukārt Venecuēlas labā ar 12 punktiem izcēlās Gregorijs Ečenike.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pie pārliecinošas uzvaras Riodežaneiro olimpisko spēļu turnīrā piektdien tika Austrālijas vīriešu basketbola izlase, ko vada latviešu izcelsmes austrāliešu treneris Andrejs Lēmanis, jo tā ar 93:68 (17:14, 27:20, 21:16, 28:18) uzvarēja Ķīnas vienību.

Austrālijas labā šajā spēlē ar 17 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbā izcēlās Kemerons Beirstovs, kamēr 15 punktus pievienoja Broks Motums. Savukārt Ķīnu neglāba tās līdera Dzjaņliaņa Ji 20 punkti un deviņas atlēkušās bumbas.

Lai arī pirmā ceturtdaļa aizritēja līdzvērtīgā cīņā, pirmā puslaika izskaņā austrālieši pārņēma iniciatīvu savās rokās un pirmo puslaiku noslēdza ar desmit punktu pārsvaru - 44:34. Ķīnas valstsvienībai tā arī neatradās nekādi pretargumenti, lai apturētu Austrāliju, kas ceturtajā ceturtdaļā ieguva jau graujošu pārsvaru.

Pašlaik 47 gadus vecais Lēmanis par Austrālijas izlases treneri tika apstiprināts 2013.gada aprīlī, bet līdz tam viņš bija valstsvienības galvenā trenera Breta Brauna palīgs.

Kā Austrālijas izlases galvenā trenera palīgs Lēmanis piedalījās 2010.gada pasaules čempionātā un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Savukārt 2014.gada Pasaules kausā Austrālija Lēmaņa vadībā ierindojās 12.vietā.

Lēmaņa vecāki Latviju pameta Otrā pasaules kara laikā, sākotnēji bēgot uz Vāciju, bet vēlāk pārceļoties uz Austrāliju. Pats Lēmanis piedzima un izauga Melburnā, bet aģentūrai LETA viņš Riodežaneiro atklāja, ka Latviju pagaidām vēl nekad nav apciemojis, lai gan uz brīdi bija tur pērn, kad uz spēlēm Lietuvā tika lidots caur Rīgas lidostu.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar četrām uzvarām četrās spēlēs ir ASV, kam ar trīs panākumiem seko Austrālija un Francija. Pa vienam panākumam savukārt izcīnījušas Venecuēla un Serbija, kamēr Ķīna zaudējusi visos četros mačos.

Tikmēr B apakšgrupas kopvērtējumā Lietuvai ir trīs uzvaras trīs spēlēs, bet tai ar diviem panākumiem seko Argentīna un Horvātija. Tālāk ar vienu uzvaru seko Brazīlija un Spānija, kamēr Nigērija piedzīvojusi neveiksmes visās trijās spēlēs.

Olimpiskajā turnīrā 12 komandas sadalītas divās apakšgrupās pa sešām katrā. Katras grupas četras labākās izlases sasniegs ceturtdaļfinālu.

LETA/ Foto: AFP/Scanpix/LETA