Francijas kārtslēcējs Lavilenjē sašutis par Brazīlijas līdzjutēju uzvedību
"Protams, pilnīgi saprotu, ka brazīlieši atbalstīja Tjagu, kas ir tikai normāli, taču viņu attieksme pret konkurentiem nebija normāla un pieņemama," sūkstījās olimpiskais vicečempions.
2016. gada 16. augusts, 12:25

Francijas kārtslēcējs Lavilenjē sašutis par Brazīlijas līdzjutēju uzvedību

Jauns.lv

Titulētais Francijas kārtslēcējs Reno Lavilenjē pirmdien pēc iegūtās sudraba medaļas Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs pauda sašutumu par Brazīlijas līdzjutēju uzvedību sacensību izšķirošajos brīžos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka par olimpisko čempionu kārtslēkšanā negaidīti kļuva mājinieks Tjagu Brazs da Silva, kurš pārlēca 6,03 metrus un laboja olimpisko spēļu rekordu, kamēr Lavilenjē nespēja aizsargāt pirms četriem gadiem Londonas Olimpiādē izcīnīto olimpiskā čempiona titulu, jo uzvarētājam zaudēja par pieciem centimetriem.

Izšķirošie brīži sacensībās bija ļoti emocionāli, jo līdzjutēji vētraini atbalstīja savu tautieti, kamēr Lavilenjē no tribīnēm saņēma svilpienus un ūjināšanu, kas viņu izsita no emocionālā līdzsvara.

Francūzis ar pirmajiem piegājieniem pārvarēja 5,93 un 5,98 metrus, bet da Silvam 5,93 metriem vajadzēja divus piegājienus, kamēr piecus centimetrus augstāks lēciens tika izlaists.

Turpinot sacensības pie 6,03 metru atzīmes, Lavilenjē veica divus nesekmīgus mēģinājumus, bet da Silva šo augstumu pārvarēja ar otro piegājienu. Lavilenjē trešajā mēģinājumā augstumu pacēla uz 6,08 metriem. Līdzjutēji tobrīd viņu pamatīgi izsvilpa un nereaģēja uz francūža aicinājumiem nomierināties. Lavilenjē izšķirošais mēģinājums bija neveiksmīgs, kas publikai lika uzsprāgt gavilēs.

Pēc sacensībām Lavilinjē bija pamatīgi sašutis, skatītāju uzvedību pat salīdzinot ar 1936.gada Berlīnes Olimpiādes notikumiem, kad tobrīd nacistiskās Vācijas publika melnās ādas krāsas dēļ izsvilpa amerikāņu atlētu Džessi Ouensu, kurš izcīnīja četras zelta medaļas.

"1936.gadā publika bija pret Džessi Ouensu. Kopš tā laika mēs neko līdzīgu nebijām redzējuši līdz šodienai," sašutis bija francūzis, kurš gan vēlāk oficiālajā preses konferencē par šo izteikumu atvainojās, sakot, ka nav vēlējies salīdzināt atmosfēru Berlīnes un Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

"Labāk palikt mājās un skatīties sacensības pa televizoru, nevis nākt uz stadionu un izsvilpt sportistus. Vismaz tad mums būtu skatītāji, kuri grib skatīties sporta sacensības. Līdzjutēju uzvedība man pamatīgi traucēja, jo jutu negatīvo publikas attieksmi, kāda mūsu sporta veidā nekad iepriekš nav bijusi," turpināja Lavilenjē.

"Protams, pilnīgi saprotu, ka brazīlieši atbalstīja Tjagu, kas ir tikai normāli, taču viņu attieksme pret konkurentiem nebija normāla un pieņemama. Viņi (skatītāji) pārējos pilnībā nerespektēja. Labāk viņi būtu ignorējuši, nevis aizvainojuši, jo viņu uzvedību es uztvēru kā man vērstus apvainojumus. Tas ir briesmīgi, ko tādu izbaudīt olimpiskajās spēlēs," sūkstījās olimpiskais vicečempions.

"Iepriekš nevienās sacensībās, pat ja mājinieku sportisti pretendēja uz uzvaru, netiku izsvilpts. Tas ir neticami, kas notika šoreiz," turpināja Lavilenjē. "Kārtslēkšana nav futbols. Līdzjutēji bija negatīvi noskaņoti pret pilnīgi visiem kārtslēcējiem, izņemot savējo, tāpēc daudziem olimpiskā pieredze tika sabojāta. Nebija nekāda respekta, nebija godīgas cīņas."

Tikmēr olimpiskais čempions da Silva sacīja, ka šāda uzvedība ir skaidrojama ar brazīliešu raksturu un temperamentu. "Es saprotu līdzjutējus, viņi ļoti vēlējās, lai mājās uzvar Brazīlijas sportists, tāpēc nespēja kontrolēt emocijas. Viņi mani ļoti vētraini atbalstīja un man palīdzēja," atzina uzvarētājs.

Lavilenjē Londonas olimpisko spēļu zeltam pievienoja sudrabu. Kopumā viņš augsta ranga sacensībās izcīnījis desmit zeltus, bet vienīgais tituls, kas viņam pietrūkst, ir pasaules čempiona gods stadionā.

Jau ziņots, ka Latvijas kārtslēcējs Pauls Pujāts savā debijas reizē Riodežaneiro olimpisko spēļu finālā palika bez rezultāta un sacensības noslēdza 12.pozīcijā.

Lietus aizkavētajā un ietekmētajā finālā Pujāts ar trim piegājieniem nepārvarēja 5,50 metru atzīmi.

Pujāts kvalifikācijā pārvarēja 5,60 metru augstu latiņu, kamēr Marekam Ārentam tas neizdevās un viņš ar 5,45 metriem Olimpiādi noslēdza dalītā 16.vietā.

LETA / Foto: AP/Scanpix/LETA