Štrombergs: "Bija kā karā"
Štrombergs pēc sacensībām atzina, ka trase nebija parocīga viņa sniegumam.
2016. gada 18. augusts, 22:06

Štrombergs: "Bija kā karā"

Jauns.lv

Riodežaneiro olimpisko spēļu BMX riteņbraukšanas trase nebija parocīga divkārtējam olimpiskajam čempionam Mārim Štrombergam, kas ar nav ļāvis titulētajam latvietim sasniegt Olimpiādes finālu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Štrombergs un otrs Latvijas BMX riteņbraucējs Edžus Treimanis ceturtdien nespēja pārvarēt Riodežaneiro olimpisko spēļu ceturtdaļfinālu, kas bija bagāts ar kritieniem. Līdz ar to kļuvis skaidrs, ka BMX sacensībās tagad būs jauns olimpiskais čempions, jo Štrombergs uzvarēja Olimpiādē 2008. un 2012.gadā.

"Bija kā karā. Faktors bija vējš - jau pirmie braucieni bija samocīti, kas pie starta iedzina papildus stresā un bija papildus smagi. Šodien bija pilnīgi pretējs vējš man parocīgajam, bet problēma bija dziļāka - trase nebija parocīga manam braukšanas stilam," pēc sacensībām izteicās Štrombergs, kurš savos braucienos pie otrās pumpas regulāri zaudēja ātrumu. "Uz otrās pumpas ļoti asi "jāvācas", jābūt citādākai stājai uz riteņa nekā man. Šāda pumpa mačos ir vienreiz četros gados, šoreiz sanāca olimpiādē. Nedrīkstu sūdzēties par trasi - vaina ir manī. Kaut vakar vakarā vēl analizējām, 30 minūšu treniņā šodien nebija iespējams kaut ko kardināli izmainīt."

Štrombergs jau iepriekš esot prognozējis, ka tieši otrā pumpa radīs problēmas pavēja gadījumā, bet nekas tika izmainīts

"Pērn trase vēl bija mazliet mīkstāka un tad vēl kaut cik varēja mēģināt lēkt, bet šodien tā ir kā cements. Ja rīt būs pavējš, arī meitenes otrajā pumpā lēks pārāk tālu. Citu braucēju kritieni mani neietekmētu, ja es pats būtu pārliecināts par sevi, bet zināju, ka pēc otrās pumpas apstājos un man aizlec garām pilnīgi nezināmi čaļi. Savukārt beigu galā sāncenši jau ir nestabili un grūstās. Šādi jau pirmajā braucienā viens no favorītiem Laiems Filipss bija ārā - šo kritienu manīju, bremzēju, cik varēju. Man tajā nekas nenotika, tikai noskrāpēju vecos pušumus," izteicās Štrombergs.

"Tāpat francūzis Žoriss Dodē pēc treniņiem izskatījās pēc ātrākā čaļa, tomēr iepūta vējš, kaut kur neizlēca, iekrita lielajā līkumā un "sačakarēja" roku. Tiesa, tāpat daudzi favorīti pusfinālā ir iekļuvuši - austrālietis Sems Vilobijs un amerikāņi. Tie, kuri var uzvarēt parastā trasē, uzvarēs arī šeit un, visticamāk, uzvarētāja ziņā sensācijas nebūs," uzskata titulētais Latvijas BMX braucējs. "Es trasē biju ielicis daudz darba un šķita, ka starts ir atkosts, tomēr priekšā jau radās nākamā problēma. Bija pārliecība, ka šī otrā pumpa tiks izlabota un nebūs pirmajā taisne jānomet ātrums, tomēr visiem apstākļi ir vienādi."

Štrombergs izteicās, ka vairs neriskē tik ļoti kā gados jaunie braucēji. "Savā ziņā tas nostrādāja. Ja jūties labi trasē, citu kritieni tevi neietekmē, vari "maukt" par 100%. Taču šeit uz starta zināji, ka vari "izšaut" tikai līdz pirmajai pumpai.

"Pēc pirmās taisnes trase ir tāda, kurā nevar apdzīt, tai ir tikai viena laba līnija. Tajā ziņā tas bija pateicīgi manai braukšanas stilam. Tomēr viss kārtībā - jāievelk elpa un domāšu, ko darīt tālāk. Plinti krūmos nemetu," sacīja Štrombergs.

Štrombergs ir pasaulē vienīgais divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā, kurā olimpiskās godalgas tiek izcīnītas kopš 2008.gada. Savu pirmo olimpisko zelta medaļu valmierietis izcīnīja 2008.gadā Pekinā, bet 2012.gadā Londonā viņš panākumu atkārtoja.

Štrombergs bija Latvijas delegācijas karognesējs olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, bet pēc tam viņš kopā ar komandu devās uz ASV, kur nedēļu turpināja gatavoties sacensībām. Ar Štrombergu un Treimani kopā gatavojās arī Kristens Krīgers, kurš ir komandas rezervists.

Pirms četriem gadiem Londonā Latviju BMX riteņbraukšanā pārstāvēja Štrombergs, Treimanis un Rihards Veide, bet dāmu sacensībās uz starta izgāja Sandra Aleksejeva. Latvijai trīs ceļazīmes bija arī 2008.gadā Pekinā, kad BMX riteņbraukšana debitēja olimpiskajā programmā.

LETA/Foto: Evija Trifanova, AP, Reuters/LETA/Scanpix

Tēmas