Girgensons pastāsta, kā Latvijas hokeja izlasei ir jāspēlē, lai tiktu uz olimpiskajām spēlēm
Būšana bez līguma uz nākamo sezonu nav patraucējusi Zemgum Girgensonam būt gatavam palīdzēt Latvijas izlasei olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.
Hokejs
2016. gada 30. augusts, 09:52

Girgensons pastāsta, kā Latvijas hokeja izlasei ir jāspēlē, lai tiktu uz olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv

Treneru maiņu pārdzīvojušajai Latvijas hokeja izlase Rīgā gaidāmajā 2018.gada Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā būs jāspēlē labāk un ātrāk nekā pasaules čempionātā, uzskata viens no valstsvienības līderiem Zemgus Girgensons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas izlase otrdien aizvadīs vienīgo pārbaudes spēli, spēkojoties ar Dāniju, bet pēc tam no ceturtdienas līdz svētdienai "Arēnā Rīga" risināsies kvalifikācijas turnīrs, kur cīņā par vienīgo ceļazīmi pretim stāsies Vācijas, Austrijas un Japānas komandas.

"Tāpat kā citi spēlētāji Ziemeļamerikā, arī es negatavojos kopā ar komandu. Tomēr trenējos jau kopš jūnija, tādējādi nekādu problēmu nav," pirmdien žurnālistiem pastāstīja uzbrucējs, kurš iepriekšējās sezonas aizvadījis Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandā Bufalo "Sabres", atklājot, ka Ziemeļamerikā spēlējošie latvieši trenējas četratā. "Mums ir sava programma, bet tas, ka nav līguma, psiholoģiski nekā neietekmē."

"Liels prieks spēlēt mājās, kur savas tribīnes palīdzēs. Šos droši vien ir labākais sastāvs, ar kādu esmu spēlējis. Emocijas būs labas. Nevaru sagaidīt pirmo spēli, jo mājās tā pa īstam neesmu spēlējis," teica Girgensons. "Kaut gan Vācijai būs septiņi NHL spēlētāji, nedomāju, ka būs liela atšķirība. Mums pietiek tādā pat līmeņa hokejistu. Latvijai ir tikpat labi spēlētāji. Būs grūti, bet esam tam gatavi. Ir dzirdēti pretinieki, kuri spēlē NHL, ir spēlēts pret viņiem. Savukārt Eiropā spēlējošie man nav zināmi."

"Sabres" komanda jūnija beigās izteica Girgensonam kvalifikācijas līguma piedāvājumu, tomēr viņš to nepieņēma, tāpēc pagaidām joprojām ir bez līguma.

Otrdienas mačā pie Latvijas izlases stūres pēc 15 gadu pārtraukuma atgriezīsies pieredzējušais Haralds Vasiļjevs, kurš tikai svētdien amatā nomainīja atlūgumu iesniegušo Leonīdu Beresņevu. Viņa aiziešana no amata bija negaidīta, taču savu lēmumu treneris pamatoja ar neizmaksāto algu.

"Mainoties treneriem, spēlētājiem ir citādāk, taču hokejā tā notiek. Tas, kā treneru maiņa mūs ietekmēs, ir atkarīgs no mums pašiem. Turnīrā ir tikai trīs mači - ātri uzzīmē shēmas un spēlē," pauda Girgensons. "Galvenais ir tas, cik mēs varēsim no sevis atdot. Katram trenerim ir savādākas sistēmas. Mēs visi esam profesionāli spēlētāji, nedomāju, ka kādam būs problēmas pielāgoties."

"Jāspēlē labāk un ātrāk nekā pasaules čempionātā. Visai komanda vajag ātri doties uz priekšu. Nav daudz ko tur domāt, vairāk jāmet pa vārtiem un jāspēlē agresīvāk," stāstīja uzbrucējs. "Nevaru komentēt, vai kāds no spēlētājiem ir runājis par trenera atlaišanu, tas paliek komandas iekšienē."

Treneru maiņu pārdzīvojusī Latvijas hokeja izlase šodien vienīgajā pārbaudes spēlē pirms Rīgā gaidāmā 2018.gada Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra uzņem Dānijas valstsvienību. Spēle "Arēnā Rīga" sāksies plkst.19.30 un tiešraidē to translēs televīzijas kanāls LTV7.

Šajā mačā pie Latvijas izlases stūres pēc 15 gadu pārtraukuma atgriezīsies pieredzējušais Haralds Vasiļjevs, kurš tikai svētdien amatā nomainīja atlūgumu iesniegušo Leonīdu Beresņevu. Viņa aiziešana no amata bija negaidīta, taču savu lēmumu treneris pamatoja ar neizmaksāto algu. Vasiļjevs tikai piektdien tika uzrunāts kā potenciālais Beresņeva aizvietotājs un piedāvājumu viņš pieņēma.

Vasiļjevs par Latvijas izlases galveno treneri strādāja arī no 1999. līdz 2001.gadam, palīdzot tai 2000.gadā pasaules čempionātā Sanktpēterburgā izcīnīt astoto vietu. Viņa vadībā Latvijas valstsvienība 2000.gada 5.maijā Sanktpēterburgā izcīnīja vēsturisku uzvaru 3:2 pār mājinieci Krieviju.

Savukārt 2001.gadā Vasiļjevs vadīja Latvijas izlasi olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā tika izcīnīta ceļazīme uz 2002.gada Soltleiksitijas Olimpiādi. Šobrīd pieredzējušais hokeja speciālists strādā par Latvijas virslīgas hokeja čempionāta "Zemgales"/LLU komandas galveno treneri.

Darbā ar izlasi Vasiļjevam palīdzēs Ēriks Miļuns.

Latvijas izlase gatavošanos kvalifikācijas turnīram sāka pirmdien, taču komanda vēl nebija pilnā sastāvā, jo vairāki hokejisti vēl bija aizņemti savos klubos. Tikai otrdien Rīgā tiek gaidīti Kaspars Daugaviņš, Mārtiņš Karsums, Elvis Merzļikins un Edgars Masaļskis, tāpēc viņu iešana laukumā ir mazticama. No iepriekš nosauktajiem kandidātiem uz vietu sastāvā nepretendēs Māris Bičevskis, Aleksejs Širokovs un Kristaps Zīle, savukārt kandidātu vidū tika iekļauti Rīgas "Dinamo" uzbrucēji Kaspars Saulietis un Edgars Kulda, kuri nebija Beresņeva kandidātu sarakstā. Iepriekš arī bija zināms, ka izlasei kvalifikācijas turnīrā nepalīdzēs jaunā galvenā trenera dēls Herberts Vasiļjevs.

Kvalifikācijas turnīrs sāksies ceturtdien, bet noslēgsies svētdien. Par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi bez Latvijas cīnīsies arī Vācijas, Austrijas un Japānas izlases. Tikmēr Dānijas izlase gatavojas olimpiskajam kvalifikācijas turnīram Minskā, kur par vienīgo ceļazīmi cīnīsies ar Baltkrievijas, Slovēnijas un Polijas izlasēm.

Latvijas un Dānijas izlases pēdējo reizi savā starpā tikās šī gada maijā, kad pasaules čempionātā Maskavā ar 3:2 pēcspēles metienu sērijā uzvaru guva dāņi.

Latvijas hokeja izlases kandidāti pirms olimpiskā kvalifikācijas turnīra:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis (Tampabejas "Lightning", NHL), Jānis Kalniņš (Rīgas "Dinamo", KHL), Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Krišjānis Rēdlihs, Guntis Galviņš, Georgijs Pujacs, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", KHL), Oskars Bārtulis (Vladivostokas "Admiral", KHL), Arvīds Reķis (Augsburgas "Panther", Vācija), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Edgars Kulda, Kaspars Saulietis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo), Andris Džeriņš (Hradeckrāloves "Mountfield", Čehija), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Mārtiņš Dzierkals (Ruinas-Norandas "Huskies", WHL), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Mārtiņš Karsums (Maskavas "Dinamo", KHL).

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, Evija Trifanova/LETA