"Lipman, atkāpies!" - par šādiem vārdiem cilvēkus izmet no hokeja arēnas
Kā tviterī raksta ziņu aģentūras LETA sporta žurnālists Ints Megnis, puiši spilgto plakātu arēnā paguvuši plivināt vien kādas 20 sekundes. Viņus no tribīnēm izraidījuši arēnas apsargi. Fanu protestu visticamāk pamanījis arī pats Kirovs Lipmans.
Hokejs
2016. gada 31. augusts, 15:50

"Lipman, atkāpies!" - par šādiem vārdiem cilvēkus izmet no hokeja arēnas

Jauns.lv

Vakar, „Arēna Rīga” notikušajā Latvijas hokeja izlases pārbaudes spēlē pret Dāniju spilgtu epizožu netrūka arī ārpus laukuma. Aculiecinieks, kurš apmeklēja spēli, fiksējis, kā divi līdzjutēji tribīnēs plivina liela izmēra plakātu ar saukli „Lipman, atkāpies!”. Protesta moments gan bija ļoti īss – tūlīt pēc plakāta izritināšanas klāt piesteigušies apsardzes darbinieki un puišus izraidījuši.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) preses sekretārs Māris Gorbunovs Kasjauns.lv stāsta, ka pēc šī incidenta sazinājies ar apsardzes darbiniekiem, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. „Šie divi puiši bija fanu sektorā, taču pagaidām nav zināms, vai viņi ir Rīgas „Dinamo” fanu kluba biedri. Sazinājos ar kluba vadītāju Jāni Barkānu un viņš man darīja zināmu, ka klubs neatbalsta šāda veida aktivitātes,” skaidro Gorbunovs.

 

Uzraksts bijis aizskarošs

LHF runasvīrs skaidro, ka apsargi pie ieejas pārbauda fanu līdzi paņemto atribūtiku, lai pārliecinātos, ka arēnā netiek ienests nekas bīstams, cieņu aizskarošs vai kā citādi neadekvāts. „Uzraksts tika atzīts par aizskarošu un apsardzes darbinieki līdzjutējiem piedāvāja divas iespējas – novākt nesaskaņoto protesta plakātu un turpināt vērot spēli, vai arī doties projām un saskaņojot, protestēt citā vietā,” apsargu rīcību skaidro Gorbunovs.

Plakātu izgatavojuši tualetē

Kā stāsta LHF pārstāvis, pārbaudēs pie ieejas abu līdzjutēju līdzi paņemtajā atribūtikā nedz lielais plakāts, nedz arī citi neatļauti priekšmeti  netika konstatēti. „Cik zināms, abi vīrieši kādā brīdī bija devušies uz arēnas tualetēm, kur arī izgatavojuši plakātu, uz auduma ar marķieri uzrakstot konkrēto saukli,” informē Gorbunovs. Viņš uzsver, ka ar varu abi šie puiši ārā nav izmesti – aiziet viņi izvēlējušies labprātīgi. Apsargi piedāvājuši konfiscēt plakātu un cilvēkiem palikt hokeja spēlē, bet viņi to nevēlējās. Komentējot vakardienas incidentu, LHF aicina turpmāk protestus noteiktā kārtībā saskaņot ar pašvaldību.

Arēnas noteikumi aizliedz aizvainojošu atribūtiku

Rīgas „Dinamo” tīmekļa vietnē atrodami noteikumi, kuri regulē fanu uzvedību arēnā. Noteikumu 4.8.,4.9. punkti norāda, ka arēnas teritorijā aizliegts: Lietot necenzētus un aizvainojošus vārdus un izteicienus, kā arī žestus; lietot atribūtiku un transparentus vai izmantot skandēšanu, izsaucienus un žestus, kas izraisa sociālu, rasu, reliģisku, nacionālu un starpvalstu naidu, kā arī norāda uz sociālu, rasu, reliģisku, nacionālu un starpvalstu pārākumu.

Kā Kasjauns.lv jau ziņoja, vakar Latvijas hokeja valstsvienība aizvadīja savu vienīgo pārbaudes spēli pirms Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā un ar 0:3 piekāpās dāņiem. Šī bija pirmā spēle jaunā Latvijas izlases galvenā trenera Haralda Vasiļjeva vadībā. 2018. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs sāksies ceturtdien, kad Latvijas izlase spēkosies ar Austriju, dienu vēlāk mūsu hokejistiem spēle pret Japānu, bet svētdien – mačs pret sacensību galveno favorīti Vāciju. Tikai viena no šīm komandām tiks uz olimpiskajām spēlēm.


Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, ekrānuzņēmums no Twitter @vitaamiins, Ieva Makare/LETA, Evija Trifanova/LETA