Sevastovai lielākais panākums karjerā! 1.reizi sasniedz "Grand Slam" ceturtdaļfinālu
Sevastova nepadevās un izcīnīja uzvaru.
Citi sporta veidi
2016. gada 4. septembris, 20:17

Sevastovai lielākais panākums karjerā! 1.reizi sasniedz "Grand Slam" ceturtdaļfinālu

Jauns.lv

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova ASV atklātā čempionāta ceturtās kārtas spēlē jeb astotdaļfinālā svētdien ar 6-4, 7-5 uzvarēja britu sportisti Džoannu Kontu, sasniedzot savas karjeras lielāko panākumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sevastova pirmo reizi karjerā spējusi sasniegt kāda "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālu. Viņa nopelnījusi arī jau 430 WTA ranga punktus, kas sportistei ļaus kļūt par Latvijas pirmo raketi un apsteigt Aļonu Ostapenko, kura pašlaik WTA rangā atrodama 36.vietā.

Sevastova kļuvusi par pirmo Latvijas tenisisti kopš 1994.gada, kura spējusi iekļūt kāda "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālā. Toreiz to Vimbldonas čempionātā paveica Laris Savčenko.

Sevastova šo maču sāka ļoti pārliecinoši, jo viņa vienreiz lauza Kontas servi un izvirzījās vadībā ar 3-0. Ceturtajā geimā Latvijas sportiste ieguva uzreiz trīs breikbumbas (40:0), kuras gan nespēja izmantot. Pēcāk jau trīs punktus pēc kārtas guva Lielbritānijas tenisiste, izlīdzinot rezultātu 3-3. Sevastova Kontas servi vēlreiz lauza astotajā geimā un panāca 5-3, bet tad pretiniece atbildēja ar to pašu.

Tiesa, Sevastova nepadevās, un jau nākamajā geimā izmantoja savu vienīgo breikbumbu, triumfējot setā ar 6-4.

Arī otro setu Sevastova sāka labi un izvirzījās vadībā ar 2-0. Nākamajā geimā gan Konta zaudēto breiku atspēlēja, taču uzreiz pēc tam Latvijas pārstāve prata to vēlreiz izcīnīt un pēcāk panākt 4-1. Tomēr arī Konta demonstrēja raksturu un septītajā geimā lauza sāncenses servi ar trešo breikbumbu, pietuvojoties līdz minimumam.

Tiesa, kortā turpinājās aizraujošs teniss, jo Sevastova nākamajā geimā atbildēja tieši ar to pašu, panākot 5-3. Vairs tikai viens uzvarēts geims viņu šķīra no uzvaras šajā spēlē, bet Latvijas tenisiste pēc tam nespēja izmantot vienu mačbumbu, kas Kontai vēlreiz ļāva lauzt viņas servi. Lai gan nākamajā geimā Lielbritānijas tenisiste pie savas serves izvirzījās vadībā ar 40:0, Sevastova pamanījās atspēlēties, turklāt vēlreiz tika pie mačbumbas, kas gan arī šoreiz palika neizmantota.

Otrā seta izskaņu labāk aizvadīja Sevastova, kura 12.geimā tika pie vēl divām breikbumbām, kas vienlaikus bija arī mačbumbas, un beidzot tās arī izmantoja, gūstot panākumu šajā duelī.

Latvijas un Lielbritānijas sportistes sacentās trīs "Grand Slam" titulu īpašnieka Artura Eša vārdā nosauktajā kortā, kas ar 23 771 sēdvietu ir ietilpīgākais tenisa korts pasaulē.

Sevastovai un Kontai šī bija otrā savstarpējā cīņa. Pirms trim gadiem Austrālijas atklātā čempionāta kvalifikācijas pirmajā kārtā ar 6-3, 6-7 (6:8), 6-4 uzvarēja Konta.

LETA jau vēstīja, ka Sevastova, kura WTA rangā atrodama 48.pozīcijā, pirmdien pirmajā kārtā ar 6-3, 6-3 pārspēja pasaules 85.raketi Annu Karolīnu Šmiedlovu no Slovākijas, bet otrajā kārtā viņa trešdien ar 7-5, 6-4 pieveica pasaules ranga trešajā vietā esošo spāņu zvaigzni Garvinji Mugurusu, kura šogad uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā. Pēc savas lielākās uzvaras karjerā liepājniece trešajā kārtā ar 6-4, 6-1 pārspēja Katerinu Bondarenko no Ukrainas.

Līdz šim vienīgo reizi "Grand Slam" turnīra astotdaļfinālā Sevastova spēlēja 2011.gadā Austrālijas atklātajā čempionātā.

Tikmēr Konta, kura WTA rangā ieņem 14.vietu, pirmajā kārtā ar 6-3, 6-3 pārspēja amerikānieti Betāniju Mateku-Sendsu, bet otrajā kārtā ar 6-2, 5-7, 6-2 pieveica Cvetanu Pironkovu no Bulgārijas. Savukārt trešajā kārtā Lielbritānijas tenisiste ar 6-2, 6-1 uzveica Belindu Benčiču no Šveices.

Konta trešo reizi karjerā spēlēja kāda "Grand Slam" turnīra astotdaļfinālā, bet šogad Austrālijas atklātajā čempionātā viņa aizkļuva līdz pusfinālam, kurā zaudēja nākamajai čempionei Angelikai Kerberei.

Šis panākums viņai ļāva WTA rangā pakāpties par 19 pozīcijām uz 28.vietu, bet jūlija beigās Konta Stenfordā izcīnīja savu pirmo WTA titulu, pakāpjoties uz rekordaugsto 13.vietu. Tiesa, mēneša laikā viņa ir atkāpusies par vienu pozīciju un pagājušajā nedēļā publicētajā rangā viņa ir četrpadsmitā.

Šosezon 54 spēlēs Konta tikusi pie 32 uzvarām, kamēr Sevastova izcīnījusi 35 uzvaras 56 spēlēs.

Sevastova ceturtdaļfinālā tiksies ar WTA ranga devītās vietas īpašnieces Medisonas Kīzas un kādreizējās ranga līderes Karolīnas Vozņacki astotdaļfināla uzvarētāju.

Sevastova jūnijā un jūlijā pa reizei spēlēja WTA turnīru finālos, abos mačos piedzīvojot zaudējumu. Savukārt neskaitot šos divus turnīrus, viņa kopš maijā notikušā Francijas atklātā čempionāta nevienā no pamatturnīriem līdz trešdienai nebija guvusi vairāk par vienu uzvaru.

Pēc karjeras atsākšanas Sevastova jau pērn atgriezās ASV atklātajā čempionātā, tomēr nepārvarēja kvalifikāciju. Savukārt šī gada sākumā viņa "izgāja" kvalifikāciju Austrālijas atklātajā čempionātā, kur arī uzvarēja pirmajā kārtā. Vienu kārtu Sevastova pārvarēja arī Francijas atklātajā čempionātā, bet Vimbldonā zaudēja jau pirmajā mačā.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas pirmā rakete Ostapenko pirmdien vienspēļu turnīru sāka neveiksmīgi, ar 5-7, 3-6 zaudējot Petrai Kvitovai no Čehijas.

Līdz ar to Ostapenko šogad sieviešu vienspēlēs "Grand Slam" turnīros netika kaut pie vienas uzvaras, šāda līmeņa sacensībās piedzīvoja piekto zaudējumu pēc kārtas.

Šoreiz ASV atklātajā čempionātā nepiedalās Latvijas pirmā rakete Ernests Gulbis, kurš ārstē plaukstas locītavas savainojumu.

LETA/Foto: AFP/LETA/Scanpix