Viss ir labs, kas labi beidzas! Latvijas futbola izlase izmoka uzvaru pār Andoru
Latvijas izlases uzbrukuma līderis Valērijs Šabala izmantoja vārtsarga kļūdu un guva vienīgos vārtus šajā spēlē.
Futbols
2016. gada 6. septembris, 23:48

Viss ir labs, kas labi beidzas! Latvijas futbola izlase izmoka uzvaru pār Andoru

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla apakšgrupu turnīra pirmajā mačā otrdien diezgan nervozā mačā viesos ar 1:0 (0:0) pārspēja Andoru.

Vienīgos šajā spēlē guva Valērijs Šabala, kurš izcēlās pašā otrā puslaika sākumā.

Zīmīgi, ka iepriekšējo uzvaru oficiālos mačos Latvija bija guvusi vien tieši pirms trim gadiem - 2013.gada 6.septembrī -, kad 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā ar 2:1 savā laukumā tika pārspēta Lietuva.

Spēle starp abām komandām iesākās diezgan mierīgā gultnē, taču atsevišķās epizodēs Andora centās Latvijas futbolistus provocēt un izsist no līdzsvara. Pretinieki diezgan regulāri pārkāpa noteikumus, kamēr Latvija krietni vairāk bija ar bumbu, bet uzbrukumā vairāk par divām trim piespēlēm nespēja veikt. Līdz ar to ar bīstamu vārtu gūšanas iespēju izveidi viesiem nesekmējās.

Mača 24.minūtē dzelteno kartīti saņēma Valērijs Šabala, bet piecas minūtes vēlāk Andora bija spiesta veikt maiņu, kad savainotā Gabriela Rjeras vietā nāca Marks Revess. Pāris minūtes vēlāk Latvija beidzot tika pie teicamas izdevības, kad pēc centrējuma Dāvja Ikaunieka sitiens ar galvu tomēr izrādījās par vāju.

Deviņas minūtes līdz pirmā puslaika beigām beidzot tika izdarīts pirmais sitiens arī pa Andra Vaņina vārtiem, kas gan nebija pārāk sekmīgs, taču 45.minūtē Latviju no vārtu zaudējuma glāba vārtu stabs. Uzreiz pēc tam mačs savainojuma dēļ bija noslēdzies pussargam Artim Lazdiņam, kura nomainīja Oļegs Laizāns, bet neilgu brīdi vēlāk tiesnesis signalizēja par pirmā puslaika beigām, kas gan no Andoras puses bija provokācijām bagāts.

Jau otrā puslaika sākumā Latvijas izlase izvirzījās vadībā, kad 48.minūtē Šabala izmantoja Andoras vārtsarga kļūdu, kurš savā izgājienā saminstinājās, un pēc komandas biedra centrējuma ar galvu raidīja bumbu vārtos. Līdz ar to uzbrucējs valstsvienībā guvis jau desmit vārtus.

Arī otrajā puslaikā Andoras futbolisti turpināja provocēt pretiniekus, turklāt mājiniekiem izdevās izlīdzināt cīņas gaitu un pāris reizes saasināt situāciju pie Latvijas vārtiem. Mača 59.minūtē Ludovičs Klemente veica lielisku sitienu no distances, taču Vaņins bija īstajā vietā un tvēra vārtos lidojošo bumbu. 63.minūtē oficiālu debiju Latvijas izlases sastāvā piedzīvoja argentīniešu pussargs Kristians Damians Torress, kurš nomainīja citu debitantu Dāvi Ikaunieku.

Dažas minūtes vēlāk vēlreiz spēlē bija jāiesaistās Vaņinam, kurš atkārtoti tika galā ar Klementes sitienu. Spēles izskaņu Latvija aizvadīja blāvi un atdeva iniciatīvu Andoras rokās, turklāt pēdējā minūtē pēc stūra sitiena bumbu vārtos gandrīz raidīja mājinieku kapteinis Ildefons Lima, kurš turklāt kompensācijas laika pēdējā minūtē izveidoja vēl bīstamāku uzbrukumu. Šajā situācijā Latviju no zaudējuma glāba Vaņins.

Latvijas izlases treniņnometni neilgi pirms mača ar Andoru pameta uzbrucējs Artjoms Rudņevs, kurš savainojuma dēļ devās uz Vācijas bundeslīgas komandu "Koln".

Tikmēr Dāvim Ikauniekam šī bija debija oficiālos mačos, jo līdz šim viņš bija spēlējis tikai Baltijas kausā un nupat aizvadītajā pārbaudes mačā pret Luksemburgu, kad pamanījās gūt arī vārtus.

Nākamie divi mači šajā kvalifikācijas ciklā Latvijas izlasei jau oktobrī būs mājās pret Fēru salām un Ungāriju.

Latvija ar Andoras izlasi iepriekš trīs reizes tikās pārbaudes mačos un izcīnīja trīs uzvaras. Iepriekšējo reizi valstsvienības tikās 2008.gada pavasarī, kad uzvaru ar 3:0 svinēja Latvija.

Ja 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija desmit mačos tika pie pieciem neizšķirtiem un piecas reizes zaudēja, tad Andora kapitulēja visās desmit cīņās.

Gatavojoties kvalifikācijas turnīram, Latvija pārbaudes spēlē ar 3:1 uzveica Luksemburgu. Tikmēr Andora iepriekšējās pārbaudes spēles aizvadīja vasaras sākumā, kad nospēlēja neizšķirti 0:0 ar Azerbaidžānu un ar 0:2 piekāpās Igaunijai.

Latvijas izlasei traumu dēļ nevarēja palīdzēt aizsargs Kaspars Dubra, pussargs Aleksandrs Cauņa un uzbrucējs Deniss Rakels, bet izlasē pirmoreiz iekļuva Latvijas pilsonību ieguvušais argentīnietis Kristians Damians Torress.

Mariana Pahara trenētā Latvijas izlase jūnijā trešo reizi pēc kārtas uzvarēja Baltijas kausā, ar 2:1 uzvarot Lietuvu un spēlējot neizšķirti 0:0 ar Igauniju. Vēl pirms tam martā bezvārtu neizšķirts tika fiksēts pārbaudes mačā ar Slovākiju un ar 5:0 tika pieveikta Gibraltāra izlase. Pirms šīm trim spēlēm Latvijai bija 13 neuzvarētu spēļu sērija - valstsvienība iepriekšējo panākumu bija guvusi 2014.gada septembrī, kad savā laukumā ar 2:0 pārbaudes mačā izdevās uzveikt Armēniju.

Latvijas izlase kvalifikācijas turnīrā tiksies arī ar pašreizējo Eiropas čempioni Portugāli, kā arī finālturnīra astotdaļfinālistēm Šveici un Ungāriju. Latvijai pretiniekos būs arī Andora un Fēru salas.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

Kvalifikācijas turnīrs Eiropas zonā notiks no šī gada 4.septembra līdz 2017.gada 10.oktobrim.

Latvijas futbola izlases sastāvs mačā pret Andoru: Andris Vaņins, Kaspars Grokšs, Vitālijs Jagodinskis, Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko, Artis Lazdiņš (Oļegs Laizāns, 45.min.), Artūrs Zjuzins (Artūrs Karašausks, 74.min.), Aleksejs Višņakovs, Jānis Ikaunieks, Dāvis Ikaunieks (Kristians Damians Torress, 63.min.), Valērijs Šabala.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA