Biedriņš prokuratūrā sniedzis pirmās liecības; prokuratūra neatklāj, vai viņš apsūdzību atzīst
Andris Biedriņš ar draugiem Malibu Wakesetter laivā aizvadītajā vasarā Vecdaugavā.
Basketbols
2012. gada 16. jūlijs, 15:55

Biedriņš prokuratūrā sniedzis pirmās liecības; prokuratūra neatklāj, vai viņš apsūdzību atzīst

Jauns.lv

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošais basketbolists Andris Biedriņš pagājušajā nedēļā ieradies Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā, kurā sniedzis pirmās liecības par uzrādīto apsūdzību lietā par izvairīšanos no nodokļu samaksas.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga aģentūrai BNS pastāstīja, ka Biedriņš un vēl divas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma panta par izvairīšanos no nodokļu samaksas. Vienai no šīm divām personām apsūdzība uzrādīta arī par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu.

Visas trīs personas pēc apsūdzības uzrādīšanas prokuratūrā sniegušas arī pirmās liecības, taču to, vai Biedriņš vainu atzīst, prokuratūra izmeklēšanas interesēs neatklāj.

Biedriņam draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt divdesmit minimālajām mēnešalgām.

Citu informāciju prokuratūra pagaidām nesniedz.

Jau ziņots, ka saskaņā ar likumu, ja šādā noziegumā apsūdzēta persona vainu atzīst un nodokli valstij samaksā, pastāv vairāki varianti, kā nesabojāt sev turpmāko dzīvi.

Prokuratūra var apsūdzētajam piemērot priekšrakstu par sodu, kas nav brīvības atņemšana, – naudas sodu vai piespiedu darbu.

Tāpat prokuratūra var nosacīti apsūdzēto atbrīvot no kriminālatbildības. Šis variants gan paredz, ka noteiktā laikā, izdarot jaunu noziegumu vai nepildot citus nosacījumus, apsūdzētajam var atkal draudēt nepatikšanas ar likumu.

Ja viņš šos nosacījumus nepārkāpj, tad apsūdzētais neskaitīsies krimināli sodīts. Ja tomēr rīkosies pretēji, prokuratūra kriminālprocesu var atjaunot, paskaidroja Šēnberga.

Valsts ieņēmumu dienests paziņojumā presei iepriekš informēja, ka personas, izvairoties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samaksas, radījušas zaudējumus valsts budžetam 11,5 tūkstošu latu apmērā.

Pērn novembrī Finanšu policijas pārvalde noskaidrojusi, ka viena uzņēmuma juridiski atbildīgā amatpersona, lai personu grupā izvairītos no PVN samaksas par jaunas motorlaivas ievešanu Latvijā no ASV, nodibināja uzņēmumu un piereģistrēja motorlaivu "Malibu Wakesetter" kā šā uzņēmuma pamatlīdzekli.

Uzņēmums tika nodibināts it kā ar mērķi nodarboties ar atpūtas un sporta priekšmetu, ūdens un sauszemes transportlīdzekļu iznomāšanu, jau iepriekš zinot, ka vienīgais iznomājamais ūdens transportlīdzeklis būs minētā motorlaiva un tā vienīgais lietotājs būs viena persona.

Augsta līmeņa basketbolists, pērkot motorlaivu "Malibu Wakesetter" ASV, ievedot to Latvijā un izlaižot brīvam apgrozījumam kā uzņēmuma pamatlīdzekli saimnieciskās darbības nodrošināšanai, izvairījies no PVN samaksas valsts budžetā 11,5 tūkstošu latu apmērā.

Lai maldinātu pirmstiesas izmeklēšanu un imitētu uzņēmuma saimniecisko darbību, tika viltoti grāmatvedības dokumenti, proti, sportistam tika izrakstīts rēķins par motorlaivas nomu, lai radītu maldinošu iespaidu, it kā uzņēmums tiešām ir sniedzis laivas nomas pakalpojumus šai personai. Par centieniem maldināt liecina tas, ka rēķins izrakstīts vairāk nekā trīs mēnešus pēc reālā pakalpojuma sniegšanas.

Visām trim personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.


BNS/ /Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva