Latvijas volejbola izlasei fantastisks pēdējo gadu lielākais panākums
Uzvaras kaldinātājs Hermans Egleskalns.
Citi sporta veidi
2016. gada 22. septembris, 21:39

Latvijas volejbola izlasei fantastisks pēdējo gadu lielākais panākums

Jauns.lv

Latvijas vīriešu volejbola izlase piektdien Horvātijas pilsētā Rovinjā 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē uzvarēja Slovākiju, revanšējoties tai par zaudējumu pirmā sabraukuma spēlē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas volejbolisti otrā sabraukuma pirmajā mačā guva uzvaru ar 3-1 (25:17, 25:22, 17:25, 25:22), revanšējoties slovākiem par pirms nedēļas piedzīvoto zaudējumu ar rezultātu 0-3.

Latvijas izlase pēc šī panākuma ir tuvu vismaz otrajai vietai grupā un iekļūšananai izšķirošajā kvalifikācijas kārtā, taču tai ir labas izredzes tikt arī pie uzvaras grupas kopvērtējumā un automātiskas ceļazīmes iegūšanas uz Eiropas čempionātu finālturnīru.

Uzvarētāju rindās teicamu spēli ceturtdien aizvadīja Romāns Saušs, kurš guva 17 punktus, bet 16 punktus uzvarā nodrošināja Hermans Egleskalns. Tikmēr Slovākijas izlasē 16 punktus nodrošināja Peters Mlinārčiks.

Spēli Raimonda Vildes trenētā Latvijas izlase sāka ļoti apņēmīgi, jo pirmajā setā guva pirmos sešus punktus, bet to pašu atkārtoja arī pie rezultāta 9:3, panākot komfortablo 15:4. Turpinājumā pretinieki starpību gan samazināja līdz pieciem punktiem 13:18, tomēr Latvijas uzvaru pirmajā setā apdraudēt nespēja.

Otrajā setā cīņa bija līdzīgāka. Sākumā Latvija bija iedzinējos ar 2:3, taču tad guva piecus punktus pēc kārtas un ieguva vadību, kuru noturēja līdz pat seta beigām, šoreiz gan vairāk par trīs punktiem neatraujoties.

Līdzīga cīņa turpinājās ar trešajā setā, kurā Latvijai bija divu punktu deficīts 6:8, tad uz brīdi izdevās pārņemt vadību 9:8, tomēr pēc tam sekoja pretinieku ofensīva, Vildes komandai nonākot iedzinējos ar 11:17. Atspēlēties neizdevās un slovāki guva svarīgu uzvaru setā, kas viņiem var noderēt, ja kvalifikācijas beigās nāksies rēķināt uzvarētos un zaudētos setus.

Tikmēr ceturto setu Latvija sāka slikti, nonākot iedzinējos ar 1:4, tomēr spēja atspēlēties un pierādīt, ka šajā mačā ir labāki. Tiesa seta un cīņas izskaņā, kad Latvija bija vadībā ar 24:18, netika izmantotas četras mačbumbas.

Kvalifikācijas turnīra turpinājumā piektdien Latvijas izlase tiksies ar Izraēlu, kas ceturtdien sīvā cīņā ar 3-2 (25:20, 20:25, 20:25, 25:23, 15:13) uzvarēja mājinieci Horvātiju, pret kuru Latvija sestdien noslēgs kvalifikācijas otro kārtu.

Šīs Eiropas čempionāta kvalifikācijas otrās kārtas pirmie mači tika aizvadīti jau iepriekšējā nedēļā Slovākijā, kur Latvija trīs mačos tika pie divām uzvarām.

Latvijas vīru izlase kvalifikācijas turnīra pirmo sabraukumu sāka ar 3-0 (25:19, 25:21, 25:19) uzvaru pār Horvātiju, bet pēc tam ar 0-3 (25:27, 21:25, 21:25) zaudēja Slovākijai. Savukārt trešajā mačā ar 3-1 (25:18, 20:25, 25:20, 25:19) tika pieveikta Izraēla.

Pēc ceturtdien aizvadītajām ceturtās kārtas spēlēm Slovākijai un Latvijai ir pa trīs uzvarām četros mačos, katrai komandai nopelnot pa deviņiem punktiem. Izraēla guvusi divus panākumus un četrus punktus, kamēr horvāti piedzīvojuši četras neveiksmes un ar diviem punktiem ir pēdējā.

Latvijas izlase zemāk par otro vietu var nokristi tikai tad, ja atlikušajos divos mačos zaudē, bet Izraēla abās cīņās uzvar, bet Latvija vēl var apsteigt arī Slovākiju.

Grupas uzvarētāji uzreiz iegūs tiesības nākamgad spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā Polijā, bet sešu kvalifikācijas grupu otro vietu ieguvējas par ceļazīmi uz Poliju cīnīsies izslēgšanas kārtā.

Vienāda uzvaru skaita gadījumā, vispirms tiek skatīti punkti, tad kopējā setu attiecība, pēc tam mazo punktu attiecība, bet tad savstarpējo spēļu rezultāti. Slovākiem pagaidām setu attiecība ir nedaudz labāka, attiecīgi 10-4 pret Latvijas 9-5.

Pērnā gada Eiropas čempionātā spēlēja Slovākija un Horvātija, bet tās ar augstiem rezultātiem neizcēlās, paliekot attiecīgi 14. un 15.vietā. Slovākija kopš 2001.gada tikai reizi nav spējusi kvalificēties Eiropas čempionātam. Savukārt Latvija un Izraēla to paveikusi pa vienai reizei - attiecīgi 1995. un 1971.gadā.

Latvijas izlase vienīgo reizi Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja 1995.gadā, kad Grieķijā ieņēma 11.vietu. Savukārt pirms 2013.gada Eiropas čempionāta Latvijas izlase arī iekļuva izšķirošajā kārtā, kur gan zaudēja Turcijai ar 0-3 un 3-2.

Sagatavošanās posmā Latvijas izlase aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kuru laikā tikai vienreiz ciests zaudējums pret Baltkrieviju, bet vienreiz pret Grieķiju spēlēts neizšķirti. Izlases galvenais treneris Raimonds Vilde kā pēdējo no kandidātu vidus svītroja Aleksandru Kudrjašovu.

Latvijas izlases treneru kolektīvu papildinājis un par Vildes palīgu kļuvis pieredzējušais Boriss Kolčins, kuram ir liela darba pieredze, tostarp arī Krievijas izlasē. Kolčins vairākus gadus bija Krievijas izlases galvenā trenera Genadija Šipuļina palīgs, kā arī trenēja Belgorodas un Maskavas "Dinamo" klubus. Viņš piecus gadus bija Novijurengojas "Fakel" galvenais treneris, divas reizes izcīnot Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) kausu.

Tikmēr Latvijas dāmu izlase, kura Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā sabraukumā Ukrainā cieta trīs neveiksmes trīs spēlēs, otro sabraukumu Itālijā sāks piektdien.

LETA/Foto: Facebook