Noskaidrots, kādu dopingu iecienījuši Latvijas sportisti
Jānim Pavkštello, Veronikai Seržantei un Madarai Pilsētniecei par sporta sacensībām jāaizmirst uz četriem gadiem. Viņi pieķerti dopinga lietošanā, visi bija iemīļojuši klenbuterolu, jo tas samazina tauku daudzumu.
Citi sporta veidi
2016. gada 23. septembris, 06:19

Noskaidrots, kādu dopingu iecienījuši Latvijas sportisti

Jauns.lv

Dopinga lietošanā pieķertie latviešu sportisti iecienījuši klenbuterolu, kas samazina tauku, bet pieaudzē muskuļu masu. Šogad par dopinga lietošanu sodītie bodibildinga sportisti lietojuši šo preparātu. Dopingu nav lietojis neviens atlēts, kas Latviju pārstāvēja Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas vecākais eksperts farmakoloģijā Vadims Bičiks intervijā radio „Baltkom” paziņojis, ka tie Latvijas sportisti, kuri lietojuši dopingu, to darījuši bez ārstu ziņas un uz savu galvu. Sporta ārstus nedrīkst vainot par to, ka viņu aizbilstamie lietojuši neatļautās vielas, uzsvēra Bičiks.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka dopinga lietošanā šovasar pieķerti trīs Latvijas bodibildinga un fitnesa sportisti - Jānis Pavkštello, Veronika Seržante un Madara Pilsētniece, kuriem nu par sporta sacensībām jāaizmirst uz četriem gadiem. Pavkštello analīzēs konstatēta klenbuterola un stanazola klātbūtne, Seržante lietojusi klenbuterolu un oksandrolonu, bet Pilsētniece – klenbuterolu.

„Šajā situācijā nevar runāt par ārstu kļūdu, sportisti paši pieņēma lēmumu, ka lietos šos aizliegtos preparātus. Ārsti viņiem tos nav izrakstījuši. Klenbuterola samazina tauku masu un pavairo muskuļu masu,” skaidroja Bičiks.

Patlaban kopumā soda sankcijas par dopinga lietošanu ir spēkā pret 13 Latvijas sportistiem. Trim no sodītajiem sportistiem diskvalifikācijas periods noslēgsies šoruden.

Neviens sportists, kas Latviju pārstāvēja Riodežaneiro olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs dopinga lietošanā nav pieķerts, teica Bičiks.

Kas ir klenbuterols?

Klenbuterols iedarbojas uz tuklajām šūnām un bremzē to izdalīšanos. Lielās dozās izraisa tahikardiju un roku pirkstu tremoru (trīcēšanu). Pārdozējot izraisa nelabumu, vemšanu un var pat novest pie miokarda infarkta. Klenbuterols izdalās no organisma galvenokārt caur nierēm. Lietobronhiālās astmas un citu plaušu slimību ārstēšanai.

Klenbuterola lietošana sportā aizliegta kopš 1992. gada, uzskatot to par dopingu. To mēdz lietot amatieri kultūristi, kuri nav pakļauti dopinga kontrolei, jo tiek uzskatīts, ka klenbuterols samazina taukaudu daudzumu. Klenbuterols uzkrājas cilvēka taukaudos un var fiziskas slodzes laikā izdalīties no tiem ilgi pēc lietošanas. Nosaka, veicot urīna analīzes. Var nokļūt organismā ar uzturā lietojamo gaļu, jo dažās valstīs (Ķīnā, Meksikā) klenbuterolu izmanto nobarojamo lopu muskuļu masas palielināšanai.


Elmārs Barkāns/Foto: Facebook

Tēmas