Baumanis un Nitišs dalās iespaidos par rallijkrosu Biķerniekos un nākotnes plāniem. FOTO
Automašīnas tehniskās problēmas liedza Jānim Baumanim pacīnīties par iekļūšanu finālā.
Citi sporta veidi
2016. gada 3. oktobris, 11:04

Baumanis un Nitišs dalās iespaidos par rallijkrosu Biķerniekos un nākotnes plāniem. FOTO

Jauns.lv

Latvijas autosportists Jānis Baumanis svētdien būtu varējis bez lielām problēmām iekļūt Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Biķernieku kompleksajā sporta bāzē notikušā pasaules rallijkrosa čempionāta posma finālā, uzskata braucējs.

Nedēļas nogalē Biķerniekos pirmo reizi norisinājās pasaules rallijkrosa čempionāta posms, kurā gan nevienam no pašmāju sportistiem neizdevās sasniegt prestižākās klases "SuperCar" finālu, Reinim Nitišam un Baumanim apstājoties pusfinālā. Savukārt par sacensību uzvarētāju kļuva titulētais francūzis Sebastjans Lēbs, kuram tas pasaules rallijkrosa čempionātā bija pirmais panākums karjerā.

"Kopumā esmu ļoti priecīgs ar sasniegto rezultātu, it sevišķi šādās emocionālās mājas sacīkstēs, kad bija ļoti daudzi fanu. Uzvarēju trešo kvalifikāciju, un pēc tam bija fantastiskas ovācijas. Ja neņem vērā pusfinālu, kad tika bojāts stūres stienis, kas vēlāk arī nolūza, uzskatu, ka tika sasniegts ļoti labs rezultāts. Parādīju latviešu līdzjutējiem, kas ir rallijkross, ar kādu cīņassparu es braucu. Kaut ir nepadarīta darba sajūta, kopumā ir ļoti labi," pozitīvi noskaņots pēc sacensībām bija Baumanis.

Pusfinālā Latvijas sportists azartiski cīnījās ar konkurentiem, taču pirmajā aplī viņu pievīla tehnika, kā rezultātā tika bojāts stūres stienis un no sacensībām nācās izstāties. Kvalifikācijā Baumanim gan veicās labi, jo viņš četru kārtu summā uzrādīja septīto rezultātu, turklāt vienā no braucieniem izcīnīja arī uzvaru, lai gan startā bija pēdējais. Tiesa, pēc pirmā līkuma viņš jau atradās līderpozīcijā.

 

"Rallijkrosā visādi brīnumi mēdz sanākt. Varbūt šoreiz arī nedaudz paveicās, ka startā automašīna "sagura", bet pēc tam viss pakārtojās tā, ka varēju aizbraukt kā pirmais. Ir daudz jādomā, jāstrādā ar komandu, jāanalizē braucieni, visam apakšā ir liels darbs," norādīja Baumanis.

"Pēdējā kvalifikācijā nebija labi regulējumi, bet tos, kādi bija pusfinālā, īsti nepaspēju sajust. Pirmajos līkumos likās, ka var braukt, bet drīz vien sapratu, ka stūres stienis ir salocīts, un pirmā apļa beigās tas nolūza," uzsvēra Baumanis. "To arī var kamerā labi redzēt - stūre ir šķība, tramplīnā piezemējos, stūre paliek vaļīga un vairs nav saķeres. Šī problēma ir bijusi regulāri, šobrīd to īsti nevar novērst, jāgaida sezonas beigas, kad varēs taisīt spēcīgāku piekari."

Tieši sezonas otrajā daļā Baumanim bijuši labāki rezultāti, un braucējs to skaidro ar pierašanu pie automašīnas.

"Vairāk saprotu, kā to vadīt, kurā brīdī vajag bremzēt un stūrēt. Pēc braucieniem visu analizējam pat 45 minūtes," skaidroja latvietis. "Sezonas atlikušajos divos posmos kā vienmēr centīšos uzrādīt pēc iespējas labāku rezultātu. Gribētos vēl kādu finālu un varbūt vismaz vienreiz sezonā sasniegt goda pjedestālu, tomēr konkurence ir ļoti sīva. Biķerniekos nepaveicās, jo finālā mierīgi varēju būt."

Baumanis atklāja, ka ir ļoti grūti savākt finansējumu startam pasaules rallijkrosa čempionātā, taču viņš uzskata, ka nākamajā sezonā arī brauks šajā sacensību seriālā. Šobrīd gan viņam vēl neesot skaidrības, kurā komandā viņš brauks, taču piedāvājumi latvietim esot.

"Cerams, ka nākamajā gadā Latvijas posmā būs labāki laikapstākļi. Dievs dod skatītājiem, kuri sēdēja lietū, veselību, lai visi var jaunajā nedēļā ierasties darbā. Varbūt braucieni lietus dēļ bija interesantāki, tomēr šoreiz laikapstākļi bija nedaudz par skarbiem. Tā kā nebija iespējams laicīgi uztaisīt trasi, šoreiz posms bija jārīko sezonas beigās, bet varbūt nākamgad to varēsim uztaisīt vasarā, kad skatītāji būs šortiņos un kleitiņās," sacīja Baumanis.

 Latvijas rallijkrosa braucējam Reinim Nitišam negribētos pazust no pasaules čempionāta aprites, lai gan šobrīd valda neziņa par to, kur viņš varētu braukt nākamsezon, izteicās sportists.

"Protams, pusfināls nav rezultāts, kādu man kā sportistam gribētos, bet kopumā Latvijas posms bija pozitīvs. Nožēloju, ka pēc pusfināla neuzgriezu kādu saulīti un nepamāju skatītājiem, to iedomājos vienīgi jau servisa parkā," aģentūrai LETA sacīja Nitišs. "Pirmajā dienā no automašīnas neko vairāk nevarēju izspiest, bet otrajā dienā braucu ātrāk par komandas biedriem, kas ir mans vienīgais atskaites punkts. Tas nozīmē, ka, iespējams, vismaz ar braukšanu viss ir kārtībā."

Prestižajā "SuperCar" klasē Nitišs sezonas lielāko daļu startēja "All-Inkl.com" vienībā, ar kuru sadarbību augustā nolēma pārtraukt, bet iepriekšējos divos posmos Barselonā un Biķerniekos viņš pārstāvēja "Olsbergs MSE", kurā startēja arī iepriekšējos divus gadus.

"Šogad man sezona ir beigusies. Sezonas vidū kaut kas bija jāpamaina, braukšana ar "Seat Ibiza" automašīnu bija apnikusi gan man, gan līdzjutējiem. "Olsbergs MSE" pagaidām vēl nav fināla komanda, bet šie divi posmi kopumā bija pozitīvi. Zinu, ka arī "Seat Ibiza" ir potenciāls, kas bija redzams manās Francijas sacīkstēs un arī Latvijā (Nitiša vietā startējušais Timo Šaiders regulāri bija ātrāks par latvieti), savukārt sacensībās Barselonā, kur svarīga bija jauda, tā atkal izskatījās bēdīgi. Dažās sacīkstēs viņiem viss izdodas, bet manu rezultātu, iekļūstot finālā, neviens ar to auto vēl nav pārspējis," norādīja Nitišs.

Latvijas sportists atklāja, ka šobrīd tiek strādāts pie tā, lai varētu piedalīties pasaules čempionātā arī nākamgad.

"Nekas vēl nav skaidrs, bet pašam gribētos, lai tuvākajā laikā kļūtu kaut kas zināms. Negribas pagaidām "lēkt ārā" no pasaules čempionāta, bet redzēsim. Līdz šim allaž esam savākuši finansējumu. Ar grūtībām, bet esam palikuši apritē. Droši vien gada pēdējos trīs mēnešus tētis vairs nestrādās savā kompānijā, bet pie finansējuma piesaistes, lai es varētu startēt," atzina Nitišs.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, šobrīd Nitiša komanda nav noskaņota pārāk optimistiski, ka izdosies savākt budžetu nākamajai sezonai, lai varētu turpināt startēt pasaules čempionātā.

Pēc aizvadītā pasaules čempionāta posma Biķerniekos Nitišs uzslavēja arī šo sacensību rīkotājus, kam tās bija ugunskristības.

"Man prieks, ka pēc Latvijas posma nāk klāt braucēji un saka, ka par visu šeit ir padomāts. Trase ir laba, un arī no skatītāju acīm viss izskatās ļoti labi, viss ir pārdomāts. Nešaubos, ka Raimondam Strokšam un viņa organizatoru komandai ir mīnusi, kas citiem nepatika, bet man kā braucējam pilnīgi nekas netraucēja, lai aizvadītu kvalitatīvas sacensības," izteicās Nitišs.

Pirms sezonas diviem noslēdzošajiem posmiem līderis ar 228 punktiem ir Matīass Ēkstrems no Zviedrijas, kuram ar 201 punktu seko zviedrs Jūhans Kristofešsons. Tikmēr iepriekšējo divu gadu pasaules čempions Peters Sūlbergs ar 194 punktiem ir trešais. Savukārt Baumanis ar 86 punktiem atrodams desmitajā pozīcijā, bet Nitišs ar 32 punktiem ir 15.vietā.

LETA/Foto: Ieva Makare/LETA, Raimonds Volonts