Hokejs
2016. gada 3. oktobris, 21:53

Bēdu ieleja - "Dinamo" izgāž pirmo trešdaļu un turpina zaudēt. FOTO

Jauns.lv

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pastarīte Rīgas "Dinamo" pirmdien savā laukumā pēc pagalam neveiksmīgas pirmās trešdaļas, kurā tika ielaisti trīs vārti, cieta kārtējo zaudējumu, šoreiz pret Latvijas izlases uzbrucēja Mārtiņa Karsuma pārstāvēto Maskavas "Dinamo".

Normunda Sējēja trenētais Latvijas klubs cieta neveiksmi ar 2:4 (0:3, 1:1, 1:0), zaudējot piektajā mačā pēc kārtas un desmitajā pēdējos 11 mačos.

Rīgas "Dinamo" labā vārtus guva aizsargi Ēriks Ševčenko un Ralfs Freibergs, kuriem tie bija ne tikai pirmie precīzie metieni sezonā, bet vispār pirmie gūtie vārti KHL karjerā.

Viesu komandā Karsums ar rezultativitāti neizcēlās, nospēlējot 15 minūtes un 35 sekundes, izdarot četrus spēka paņēmienus.

Latvijas kluba hokejisti aizvadīja ļoti sliktu pirmo trešdaļu, jo paši pie labiem momentiem netika, kamēr pretinieki rīdzinieku vārtsargu Jakubu Sedlāčeku pārspēja trīs reizes, piedevām visus vārtus guva Maskavas kluba aizsargi.

Otro trešdaļu rīdzinieki sāka ar vārtsargu maiņu, taču samazināt starpību viņi nespēja, abām komandām apmainoties ar vārtu guvumiem. Tikmēr noslēdzošajā periodā pārsvars jau bija Rīgas "Dinamo" komandai, tomēr izglābties no kārtējā zaudējuma neizdevās.

Jau spēles sākums mājiniekiem nebija veiksmīgs, jo ceturtajā minūtē uz sodīto soliņu devās Ševčenko, kurš neļāva pretiniekam uzbrukumā izdarīt piespēli. Viesiem vajadzēja minūti, lai izmantotu skaitlisko vairākumu, kad mērķi sasniedza somu aizsarga Jūso Hietanena no zilās līnijas mestā ripa.

Arī turpinājumā dominēja Maskavas kluba hokejisti, kuri spēles 11.minūtē kuriozā veidā rezultātu dubultoja. Metienu no zilās līnijas izdarīja aizsargs Andrejs Mironovs, taču ripa pēc rikošeta uzlidoja augstu gaisā un piezemējās aiz Sedlāčeka muguras vārtos, jo čehu vārtsargs ripu neredzēja.

"Dinamo" centās atbildēt ar pretuzbrukumiem, taču biežās kļūdas piespēlēs neļāva izveidot ko bīstamu pretinieku zonā. Tikmēr 17.minūtē rezultāts kļuva jau 3:0. Maksims Karpovs ilgi aiz vārtiem kontrolēja ripu, sagaidot, kad uzbrukumam pieslēdzas aizsargs Mets Robinsons, kurš no vārtu priekšas atkal pārspēja Sedlāčeku. Jāpiebilst, ka Robinsons pirms trīs gadiem spēlēja Rīgas kluba rindās.

Atlikušajā laikā vairāk uzbruka rīdzinieki, jo viņi pirmo reizi spēlē ieguva skaitlisko vairākumu, tomēr izmantot to nespēja.

Otro trešdaļu laukuma saimnieki sāka ar Jāni Kalniņu vārtos, kurš nomainīja Sedlāčeku. Rīdzinieki darbojās aktīvāk, tomēr ar vārtu gūšanu joprojām nesekmējās. Arī Maskavas "Dinamo" turpināja uzbrukt un 29.minūtē guva arī ceturtos vārtus. Pēc Robinsona teicamas piespēles uz vārtiem izslidoja Aleksejs Sopins. Viņa metienu Kalniņš atvairīja, taču ripa atlēca vārtu stūrī, kur viens pats bija Semjons Kokujevs, kurš neviena netraucēts ieraidīja ripu mērķī.

Nonākot iedzinējos ar 0:4, rīdzinieki kļuva aktīvāki, arvien biežāk apdraudot pretinieku vārtus, līdz savu panāca nepilnas piecas minūtes pirms otrā pārtraukuma. Plaukstas metienu no zilās līnijas izdarīja Ševčenko un ripa ielidoja Aleksandra Jerjomenko sargātajos viesu vārtus.

Ševčenko, kuram šī bija tikai trešā spēle sezonā, guva savus pirmos vārtus KHL karjerā.

Pēc iemestās ripas tūdaļ laba iespēja bija arī Nikolajam Jeļisejevam, kurš izslidoja vienatnē pret vārtsargu, tomēr duelī zaudēja. Savukārt perioda izskaņā emocijas ar jaunu vilni uzbangoja, kad izkāvās Tims Sestito un Aleksandrs Osipovs, kuri saņēma pa piecām soda minūtēm.

Trešajā periodā notikumus laukumā jau kontrolēja rīdzinieki. Perioda sestajā minūtē laukuma saimnieki otro reizi mačā ieguva iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā un šoreiz tas tika izmantots jau pēc 13 sekundēm. Lauris Dārziņš izdarīja metienu pa vārtiem, Jerjomenko ripu atvairīja sev priekšā, taču tieši pa metienam Freibergam, kurš nekavējoties meta virs vārtsarga pleca, gūstot savus pirmos vārtus KHL, kur viņš ir aizvadījis 11 spēles.

 

Rīgas "Dinamo" trešajā periodā pārgāja uz spēli ar trīs uzbrucēju maiņām, piedevām malā palika Sestito, Džastins Šags un Miks Indrašis. Mājinieki vēl reizi spēlēja vairākumā, taču to neizmantoja, lai gan Jeļisejevs trāpīja pa vārtu pārliktni. Savukārt cīņas beigu daļā Maskavas "Dinamo" veiksmīgi aizstāvējās, nosargājot savus vārtus un izcīnot uzvaru.

Rīgas "Dinamo" ar šo spēli uzsāka trīs mājas spēļu sēriju. Ceturtdien rīdzinieki savā laukumā uzņems Jaroslavļas "Lokomotiv", kur par vārtsargu treneri strādā Latvijas speciālists Sergejs Naumovs, bet svētdien spēkosies ar Maskavas apgabala "Vitjaz".

Rīdzinieki sezonu sākuši neveiksmīgi, jo 15 mačos ir izcīnītas tikai divas uzvaras, turklāt "Dinamo" komanda ar sešiem punktiem atrodas pēdējā vietā visā līgā. Nesen aizvadītajā pirmajā īstajā mājas spēļu sērijā rīdzinieki trijos mačos guva vienu uzvaru, ar 5:1 sagraujot vēl vienu kopvērtējuma lejasgala vienību Novokuzņeckas "Metallurg". Tiesa, pēc tam sekoja četri zaudējumi, bet iepriekšējā spēlē Rīgas klubs viesos ar 1:2 piekāpās Kazaņas "Ak Bars".

Tikmēr Maskavas hokejisti pēdējos četros mačos tikuši pie trīs uzvarām, taču iepriekšējā spēlē tika ciests zaudējums 1:2 Čerepovecas "Severstaļ" vienībai. Ar 29 punktiem 17 spēlēs Karsuma pārstāvētais klubs atrodams ceturtajā vietā Rietumu konferencē.

Karsums, kurš Maskavas komandu pārstāv ceturto sezonu, šosezon 14 spēlēs guvis divus vārtus un atdevis trīs rezultatīvas piespēles.

Abas komandas savā starpā tagad spēkojušās 24 reizes, 15 mačos uzvaras svinot rīdziniekiem. Zīmīgi, ka Maskavas hokejisti pie savām deviņām uzvarām tikuši tikai pamatlaikos.

Iepriekšējā sezonā abas komandas uzvaras dalīja uz pusēm. Janvārī maskavieši savā laukumā uzvarēja ar rezultātu 2:1, bet mēnesi vēlāk rīdzinieki revanšējās, svinot panākumu ar rezultātu 1:0.

Starpsezonu laikā Rīgas "Dinamo" nometnē ilgu laiku valdīja nosacīts klusums, jo, lai gan darbs klubā notika, par sastāva komplektāciju netika ziņots, jo kluba vadība risināja finansiālus jautājumus, meklējot atbalstītājus. Ilgu laiku tika meklēts arī jauns galvenais treneris, taču šis process nevainagojās panākumiem, tāpēc par galveno treneri jūlija beigās, kad komanda jau bija sākusi gatavošanos sezonai, tika apstiprināts Normunds Sējējs, kurš šo amatu apvieno ar ģenerālmenedžera pienākumu veikšanu.

Sējējs galvenā trenera pienākumus pildīja arī rīdziniekiem neveiksmīgās iepriekšējās sezonas noslēgumā, kad darbu zaudēja soms Kari Heikile.

Gatavojoties sezonai, Rīgas "Dinamo" aizvadīja 11 pārbaudes spēles, kurās tika gūtas astoņas uzvaras. Divus pārbaudes mačus rīdzinieki aizvadīja arī pret "Ak Bars", reizi uzvarot pēcspēles metienos ar 2:1, bet "Latvijas Dzelzceļa" kausā zaudējot ar 2:4. Kazaņas klubs pirmssezonas pārbaudes turnīrā Rīgā uzvarēja trešo gadu pēc kārtas.

Rīgas "Dinamo" iepriekšējās sezonas regulāro čempionātu noslēdza vien 12.vietā Rietumu konferencē un Gagarina kausam nespēja kvalificēties otro gadu pēc kārtas. Tāpat vienība izslēgšanas turnīrā neiekļuva jau trešo reizi pēdējo četru gadu laikā.

KHL regulārajā čempionātā piedalās 29 komandas no astoņām valstīm - Krievijas, Latvijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Somijas, Slovākijas, Horvātijas un Ķīnas. Jaundibinātajā Pekinas klubā ir sapulcināti pazīstami ārzemju hokejisti, jo pašā Ķīnā pagaidām nav pietiekoši daudz spēlētāju, kas atbilstu KHL līmenim.

Regulārajā čempionātā katra komanda, tāpat kā pērn, aizvadīs pa 60 spēlēm. Ar katru no pretiniekiem tiks spēlēts divas reizes, bet vēl četras cīņas tiks aizvadītas ar savas divīzijas divām komandām - rīdziniekiem tās būs "Jokerit" un Minskas "Dinamo", ar kurām tiks aizvadīts pa četrām savstarpējām spēlēm.

KHL regulārais čempionāts noslēgsies nākamā gada 18.februārī, trīs dienas vēlāk sāksies izslēgšanas spēles, bet Gagarina kausa ieguvēji tiks noskaidroti ne vēlāk kā 20.aprīlī.

Aizvadītajā sezonā Gagarina kausa finālā Magņitogorskas "Metallurg" sīvā sērijā ar 4-3 uzvarēja Maskavas CSKA vienību, otro reizi kluba vēsturē tiekot pie KHL galvenās balvas.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA