Leģendārais Popovičs pagaidām neuzticas mūsu Dāvim Bertānam: uzvara pret "Kings" jānoskatās no soliņa
Viens no visu laiku titulētākajiem basketbola treneriem Gregs Popovičs pagaidām Dāvim Bertānam atvēl gaužām niecīgu lomu spēcīgajā "Spurs" komandā.
Basketbols
2016. gada 28. oktobris, 09:23

Leģendārais Popovičs pagaidām neuzticas mūsu Dāvim Bertānam: uzvara pret "Kings" jānoskatās no soliņa

Jauns.lv

Latviešu basketbolists Dāvis Bertāns ceturtdien palika uz soliņa Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē, bet viņa pārstāvētā Sanantonio "Spurs" ceturtajā ceturtdaļā salauza pretinieku pretestību un ar rezultātu102:94 (27:29, 26:28, 23:14, 26:23) viesos pārspēja Sakramento "Kings".

Bertāns, kurš sezonas pirmajā spēlē piedzīvoja debiju pasaules spēcīgākajā līgā, bija mača pieteikumā, taču laukumā nedevās.

Rezultatīvākais "Spurs" komandā bija Kavai Lenards, kurš iemeta 30 punktus, 16 punkti bija Lamarkusa Oldridža kontā, bet pa 12 punktiem sameta Diveins Dedmons un Deivids Lī.

Zīmīgi, ka Lenards ir pirmais basketbolists kopš 1979.gada, kuram izdevies pirmajās divās regulārā čempionāta spēlēs tikt pie 65 punktiem un desmit pārtvertām piespēlēm.

Savukārt mājiniekiem ar 37 punktiem un 16 bumbām zem groziem atzīmējās Demarkuss Kazinss, bet 17 punkti - Rūdijam Gejam.

"Kings" basketbolisti mača sākumā ieguva vadību, pirmajā ceturksnī savu pārsvaru palielinot līdz astoņiem punktiem (12:4). Otrās ceturtdaļas sākumā "Spurs" uz īsu brīdi pārņēma vadības grožus (31:29), taču "Kings" atguva pārsvaru un vēlāk pēc izrāviena 13:2 panāca 54:41. Līdz puslaika beigām viesi pietuvojās līdz mīnus četriem punktiem (53:57), bet, tuvojoties trešās ceturtdaļas beigām, Lenards palīdzēja Sanantonio vienībai izvirzīties vadībā (71:68).

Ceturtās ceturtdaļas sākumā "Spurs" iekrāja jau desmit punktu pārsvaru (81:71), taču pretinieki ātri atgriezās spēlē un panāca izlīdzinājumu 83:83. Uz to viesi atbildēja ar izrāvienu 7:1, tādējādi neatdodot vadību Sakramento basketbolistiem. Ceturtās ceturtdaļas turpinājumā Sanantonio basketbolisti spēlēja droši un noturēja pārsvaru, tikdami pie uzvaras ar rezultātu 102:94. Tiesa, "Spurs" treneris Gregs Popovičs nolēma Bertānu un vēl divus debitantus Braienu Forbsu un Nikolasu Laprovitolu paturēt uz rezervistu soliņa, līdz ar to trijotne spēlē neiesaistījās.

Pēc mača Popovičs atzīmēja Lenarda sniegumu. "Mani pārsteidz tas, ko viņš [Lenards] dara. Viņš vienkārši paņem un divreiz pēc kārtas atbruņo pretinieku. Neesmu redzējis, ka daudzi tā darītu," teica Popovičs.

Savukārt pats Lenards bija daudz pieticīgāks par savu sniegumu. "Mēģināju ko darīt komandas labā, pastiprināt aizsardzību. Redzēju iespēju, redzēju bumbu un vienkārši to paķēru," skaidroja Lenards.

LETA jau vēstīja, ka savā debijas spēlē Bertāns četrās minūtēs guva piecus punktus, bet "Spurs" ar rezultātu 129:100 pārspēja pagājušās sezonas līgas finālisti Goldensteitas "Warriors". Tikmēr Kristaps Porziņģis savu otro sezonu iesāka ar 16 punktiem, bet viņa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks" ar rezultātu 88:117 piekāpās pērnās sezonas finālistei Klīvlendas "Cavaliers".

Nākamais mačs "Spurs" gaidāms sestdien, kad tā savā laukumā uzņems Ņūorleānas "Pelicans", bet Ņujorkas "Knicks" savu skatītāju priekšā tiksies ar Memfisas "Grizzlies".

Pašlaik 23 gadus vecais rūjienietis Bertāns "Spurs" rindām pievienojās pēc tam, kad divus gadus bija pavadījis Spānijas augstākās līgas (ACB) komandā Vitorijas "Laboral Kutxa". Sanantonio klubs tiesības uz Bertānu ieguva 2011.gada NBA draftā, kad viņu sākotnēji otrajā kārtā ar 42.numuru izvēlējās Indiānas "Pacers", kas gan šo spēlētāju uzreiz aizmainīja uz "Spurs". Zīmīgi, ka šajā maiņas darījumā tika iekļauts arī togad draftētais Kavai Lenards, kurš šobrīd ir viens no Sanantonio kluba līderiem, turklāt tika nosaukts par 2014.gada NBA finālsērijas vērtīgāko basketbolistu, aizvedot vienību līdz čempiontitulam.

Bertāns karjeras laikā divas reizes atguvies no ceļgala krustenisko saišu plīsuma, turklāt abas reizes viņš ārstējies tieši pie "Spurs" speciālistiem. Tiek lēsts, ka Bertāns ar "Spurs" noslēdzis divu gadu līgumu par kopējo summu divi miljoni dolāru (1,83 miljoni eiro).

Šajā starpsezonā "Spurs" klubā noslēdzās vesela ēra, jo punktu profesionālajai karjerai nolēma likt šīs komandas simbols un leģenda Tims Dankans. Viņš visu savu 19 gadus ilgušo NBA karjeru bija pavadījis tikai Sanantonio vienībā, atnesot tai piecus līgas čempiontitulus - 1999., 2003., 2005., 2007. un 2014.gadā.

Sanantonio komanda NBA izslēgšanas turnīru sasniegusi jau 19 sezonas pēc kārtas, bet iepriekšējā sezonā tā regulārajā čempionātā ar 82 spēlēs gūtām 67 uzvarām bija otrā Rietumu konferences kopvērtējumā. Tiesa, izslēgšanas sacensībās nācās piedzīvot neveiksmi konferences pusfinālā pret Oklahomasitijas "Thunder".

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", kamēr pērn ar augsto ceturto numuru tika izvēlēts Porziņģis, kurš nonāca Ņujorkas "Knicks" klubā.

Arī spēlējuši NBA tagad ir četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90.gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš, Porziņģis un kopš otrdienas arī Bertāns.

Arī šajā NBA sezonā formātā nav izmaiņu, katra komanda regulārajā turnīrā aizvadīs pa 82 spēlēm, kamēr katras konferences labākās astoņas iekļūs izslēgšanas turnīrā. Regulārā turnīra noslēgums gaidāms nākamā gada 12.aprīlī, kamēr cīņa pat titulu sāksies trīs dienas vēlāk. Izslēgšanas turnīra sērijas ilgs līdz vienas komandas četrām uzvarām.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA