Ādas tipi: kā noteikt savējo un pareizi rūpēties par ādu
Ja izvēlēsies tieši savai ādai piemērotu kosmētiku, iedarbība būs daudz efektīvāka nekā tad, ja lietosi dārgus, taču tavai ādai absolūti nepiemērotus krēmus.
2016. gada 16. decembris, 10:15

Ādas tipi: kā noteikt savējo un pareizi rūpēties par ādu

Jauns.lv

Izvēloties ādas kopšanas līdzekļus, īpaši dienas un nakts krēmus, sievietes ne vienmēr pievērš uzmanību, vai attiecīgais krēms vispār der viņu ādas tipam. Turklāt daudzas nemaz nezina, kāda tipa āda viņām ir. Piedāvājam pavisam vienkāršu testu, kā pašai noteikt savu ādas tipu, kā arī padomus, kas jāņem vērā katra ādas tipa īpašniecēm.

Uzzinot, kāda tipa āda ir tavējā, varēsi iegādāties kosmētiku, kas piemērota tieši tev. Šādā gadījumā iedarbība būs daudz efektīvāka nekā tad, ja lietosi dārgus, taču tavai ādai absolūti nepiemērotos krēmus. Piemēram, ja sausu ādu ieziedīsi ar taukainai domātu krēmu, tā kļūs vēl sausāka un jutīga.

Jāņem vērā, ka ādas tipa noteikšanas testu vēlams veikt ik pēc pāris gadiem, jo āda mainās – to ietekmē gan vecums, gan diētas, gan gadalaiki, gan arī menopauze. Piemēram, gados vecākām dāmām āda reti kad mēdz būt taukaina, savukārt menopauzes laikā tā var kļūt pat ļoti sausa. Sejas ādu ietekmē arī pārtika un dzīvesveids: ja rūpīgi piedomā, ko un kad ēd, kā arī ja regulāri nodarbojies ar sportu, ilgtermiņā ādas problēmām vajadzētu būtiski samazināties.

Ādas tipi un pamācība to noteikšanā

Āda mēdz būt normāla, sausa, taukaina un jaukta tipa. Lai noteiktu, kāda ir tavējā, piedāvājam veikt vienkāršu testu: nostājies labi apgaismotā vietā pie spoguļa un atbildi uz zemāk minētajiem jautājumiem. Ņem vērā, ka, veicot testu, ādai jābūt pilnīgi tīrai. Uzzini, kuram ādas tipam pieder tava āda, un izlasi tās kopšanas padomus.

1. Vai tavā ādā ir labi redzamas grumbiņas?

A. Gandrīz nemaz.

B. Jā, daudz un diezgan izteiktas.

C. Labi redzamas ir tikai mīmikas krunciņas uz pieres, ap acīm un degunu.

D. Grumbiņu nav daudz un tās ir teju nemanāmas

2. Ar pirkstiem uzmanīgi pieskaries un aptausti ādu. Kāda tā ir?

A. Āda ir stingra, spīdīga, ar pūtītēm, izsitumiem, reizēm pat uz muguras un krūšu apvidū.

B. Āda ir sausa, plāna, vietām pat teju caurspīdīga. Ja lietots nepiemērots krēms, tā saplaisā.

C. Sejas āda ir normāla. Reizēm izsitumi ir uz pieres, zoda vai deguna apvidū.  

D. Āda izskatās labi – tā ir elastīga, veselīga un svaiga.

3. Kādas ir tavas sejas poras?

A. Ne īpaši glītas: lielas, dažviet pat pārāk lielas.

B. Ļoti mazas, gandrīz neredzamas.

C. Labi saskatāmas uz deguna, zoda un pieres.

D. Normālas, neuzkrītošas.

4. Kādas ir tavas sajūtas pēc sejas mazgāšanas vai baseina apmeklējuma?

A. Viss ir labi. Sejas āda ir elastīga, nav savilkta.

B. Bieži jūtams diskomforts, sejas āda kņud, ir sausa, jūtama velkoša sajūta.

C. Vienmēr ir nepatīkamas izjūtas: āda ir sāpīga, sausa, savilkta.

D. Viss ir kā parasti. Izmaiņas jūtu ļoti reti.

5. Kā tava āda reaģē uz sauļošanos?

A. Iedeg ātri un pamatīgi.

B. Kļūst jutīga, sarkana, kņudoša.

C. Dažās vietās kļūst sārta.

D. Āda vienmērīgi un skaisti iedeg.

Visvairāk A atbilžu

Tev ir taukaina āda.

Šādai ādai ir vajadzīga rūpīga kopšana. Ādas poras bieži var aizsprostoties, nereti arī sastrutot. Turklāt šā tipa āda spīd – seja visu laiku izskatās kā sasvīdusi vai ieziesta ar taukainu krēmu. Tieši tāpēc taukainas ādas īpašniecēm par skaistumkopšanu jādomā īpaši rūpīgi, pretējā gadījumā āda izskatīsies slikti kopta un netīra. Tomēr ir arī labā ziņa – tu ilgāk izskatīsies jauna, jo taukaina āda lēnāk noveco un tajā tik ātri neparādās grumbiņas.

Ņem vērā, ka taukainai ādai vajadzīga rūpīga kopšana, lai neaizsprostotos poras. Ņemot talkā skrubi, ir regulāri jāatbrīvojas no nedzīvajām ādas šūnām, un jādara tas ir pat pāris reizes nedēļā. Atceries, ka jālieto tikai taukainai ādai piemēroti ādas kopšanas līdzekļi. Neaizmirsti ādu arī regulāri mitrināt – ja tev ir taukaina āda, tas nenozīmē, ka tā ir jāpadara sausa. Noteikti atsvaidzini to, izmantojot vieglus, mitrinošus ādas kopšanas līdzekļus. Ja lieto pūderkrēmu, izvēlies taukainai ādai domāto. Pievērs uzmanību arī veselīgam dzīvesveidam un pareizai diētai: izvairies no šokolādes, neēd asus, treknus un ceptus ēdienus, regulāri nodarbojies ar sportu.

Visvairāk B atbilžu

Tev ir sausa āda.

Ja esi gados jauna, tava āda izskatās patiešām labi un skaisti. Diemžēl dāmām brieduma vecumā šis ādas tips sevišķu prieku nesagādā – var būt nepatīkamas, velkošas un pat sāpīgas sajūtas, īpaši pēc ūdens procedūrām. Sausa āda bieži vien ir arī ļoti jutīga – izmēģinot jaunu kosmētikas līdzekli, uz ādas var parādīties sausi plankumi, āda var sasprēgāt un parādīties pat dedzinoša sajūta. Lielākoties sausa āda ir bāla, dažviet apsārtusi, ar redzamiem kapilāriem vaigu kaulu rajonā. Šis ādas tips arī ātrāk noveco.

Lai justos komfortabli un āda nenodotu tavu patieso vecumu, tai vajadzīga regulāra mitrināšana. Palīdzēs ierastie mitrinošie līdzekļi: krēmi, maskas, dāmām brieduma gados – eļļas un serumi. Mitrinošās maskas ieteicams lietot vismaz pāris reizes nedēļā. Sausai ādai intensīva skrubēšana nav vajadzīga, vislabāk to vienkārši noskalot ar remdenu ūdeni. Svarīgi ievērot arī veselīgu dzīvesveidu – dzert daudz ūdens, ēst dārzeņus un augļus, vasarā nepārforsēt ar sauļošanos. Ja tev ir sausa āda, arī ikdienā lietotajai kosmētikai noteikti vajadzētu būt ar aizsardzību pret saules stariem.

Visvairāk C atbilžu

Tev ir jaukta tipa āda.

Deguna, pieres un zoda apvidū āda ir taukaina, bet vaigu apvidū – sausa vai normāla. Un tas nozīmē, ka ieteicams lietot atšķirīgas iedarbības kosmētiku: sausās daļas mitrinot, bet taukainās – tīrot ar piemērotu skrubi. Tātad ap acīm, vaigiem un kakla zonā klāj mitrinošu krēmu. Ja āda ir ļoti sausa, pabaro to ar treknāku krēmu, palutini ar kādu serumu. Pieri, zodu un deguna apvidu regulāri tīri ar jaukta tipa ādai domātu kosmētiku, izmanto skrubi, bet problemātiskajās vietās lieto dezinficējošus līdzekļus. Neaizmirsti arī ādu mitrināt.

Visvairāk D atbilžu

Tev ir normāla tipa āda.

Visticamāk, sejas ādas kopšana lielas rūpes tev nesagādā – tā īpaši nereaģē ne uz temperatūras svārstībām, ne uz sauli, ne arī dažādiem kosmētikas līdzekļiem. Šā ādas tipa īpašnieces var droši izmēģināt dažādus kosmētikas jaunumus, nebaidoties eksperimentēt un atrast tieši sev piemērotāko. Tiesa, arī normāla tipa ādai ir vajadzīgi mitrinoši un tavam vecumam piemēroti barojoši krēmi, kā arī maskas un piemēroti skrubji, kas palīdzēs atbrīvoties no atmirušajām ādas šūnām. Katru dienu nepieciešama arī tīrīšana, tonizēšana un aizsardzība pret sauli (īpaši vasarā). Rūpīgi kop savu ādu, un tā ilgi būs skaista, elastīga, svaiga un veselīga.

Precīzi noteikt ādas tipu un saņemt padomus tieši tavas ādas kopšanā vislabāk palīdzēs speciālisti - visu decembri EUROAPTIEKĀ savu ādas tipu var noteikt bez maksas!


Raksts publicēts sadarbībā ar

EUROAPTIEKA

/ Foto: Shutterstock

Tēmas