Vai drīkst ēst gaļu, ja nodarbojies ar jogu?
Vai gaļas ēšana ir vardarbība pret dzīvniekiem? Vai arī otrādi - gaļas neēšana ir vardarbība pret sevi? Tiek uzskatīts: ja cilvēks praktizē pranajāmu, kas ir jogas ceturtā pakāpe, viņam ir jāatsakās no gaļas.
2016. gada 1. februāris, 11:51

Vai drīkst ēst gaļu, ja nodarbojies ar jogu?

Jauns.lv

Gan veģetāriešiem, gan gaļēdājiem ir katram ir savi nopietni argumenti, kāpēc tieši viņu dzīvesveids ir pareizais.

Kāpēc tieši tu uzskati, ka gaļu ēst nevajag? Vai arī – kāpēc tu uzskati, ka gaļu var mierīgi ēst un no tās atteikties absolūti nav vajadzības? Raksti savu viedokli komentāros – mums būs interesanti uzzināt.

Pārliecinātie veģetārieši teiks: “Protams, ka gaļu nedrīkst ēst – nevienai dzīvai būtnei nav jāmirst, lai tu varētu paēst.”

“Var un pat vajag ēst gaļu, ja negribi kaitēt savai veselībai,” viņiem atbildēs gaļēdāji.

Gan vieni, gan otri atsauksies uz ahimsu - nevardarbību -, kas ir pirmais un galvenais princips jogā. Un gan vieniem, gan otriem ir spēcīgi argumenti sava dzīvesveida aizstāvībai.

Un tie ir patiešām nopietni – teju kā kara laika likumi, vēstī “Yoga Journal”. Kādi tie ir?

Nekādā gadījumā! Veģetāriešu argumenti

1. Mums nav tiesību nogalināt dzīvas būtnes, tā ir ahimsas pārkāpšana.

2. Gaļa aizsprosto enerģētiskos kanālus. Ja cilvēks praktizē pranajāmu, kas ir jogas ceturtā pakāpe, viņam ir jāatsakās no gaļas, citādi viņš nespēs kontrolēt enerģiju un nodarīs sev pāri.

3. Rūpnieciski ražotā gaļa ir pilna ar hormoniem, antibiotikām un toksīniem, kuri indē organismu.

4. Uz lopkopības industrijas darboņu sirdsapziņas ir 20 procenti to gāzu, kuras rada siltumnīcas efektu un kaitē atmosfērai. Lai pabarotu mājlopus, fermeri lieto 40% visas lauksaimniecībai izmantojamās zemes un 70% pieejamā dzeramā ūdens. Lietojot uzturā gaļu, mēs neatgriezeniski kaitējam ekoloģijai un līdz ar to arī paši savai veselībai.

5. Budistu arguments. Mēs pasaulē pārdzimstam bezgalīgi daudz reižu. Tik daudz, ka visas dzīvās būtnes kādreiz bijušas matērijas. Ēst gaļu – tas ir tas pats, kas ēst savu māti.

Drīkst un pat vajag! Gaļēdāju argumenti

1. Vēdiskajos tekstos ir aprakstīta dzīvnieku upurēšana – tā ir bijusi un dažās tradīcijās joprojām ir palikusi svarīga reliģisko rituālu daļa. Ahimsas ideja kā pilnīga nevardarbība un nenodarīšana pāri nevienam ir parādījusies tikai vēlīnajos viduslaikos, tā ir džainistu ietekme.

2. Dzīvnieku valsts olbaltumvielas organismā uzsūcas daudz labāk kā augu valsts olbaltumvielas. Dažas aminoskābes, no kurām sastāv olbaltumvielas, ir tikai gaļā. Cilvēks, kas pilnībā atsakās no gaļas, nodara pāri savam organismam un pārkāpj ahimsu.

3. Cilvēki ir plēsēji. Mums ir ilkņi, lai saplosītu miesu, un cilvēka kuņģī ir tāds pats skābju līmenis kā vilka kuņģī. Tas ir vajadzīgs tādēļ, lai varētu pārstrādāt gaļu.

4. Mēreno gaļēdāju arguments. Grūtniecēm jāēd gaļa, citādi bērns sliktāk attīstīsies. Topošās mātes veģetārietes ar savu diētu kaitē gaidāmajam bērnam, līdz ar to tā ir ahimsas pārkāpšana.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock