Ko viņi dara citādi? 17 paradumi, kas piemīt veiksmīgiem cilvēkiem
Ceļš uz panākumiem nav rozēm klāts – to tev pateiks ikviens, kas reiz to ir gājis. Tāpēc vienmēr paturi prātā, kāda mērķa vārdā tu virzies uz priekšu.
2016. gada 11. februāris, 18:46

Ko viņi dara citādi? 17 paradumi, kas piemīt veiksmīgiem cilvēkiem

Jauns.lv

Kāpēc citiem veicas, bet man ne? Šo mūžseno jautājumu kādā dzīves posmā sev noteikti uzdevusi ikviena no mums. Izrādās, veiksminiekiem ir raksturīgi vairāki paradumi, kurus viņi ievēro ikvienā situācijā. Lūk, kādi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Dodies uz priekšu

Nav svarīgi – runa ir par nelaimīgām attiecībām, nepatīkamu darba vidi vai iesūnojušiem uzskatiem, kas sākuši bremzēt. Ikvienā situācijā jāpieņem lēmums doties tālāk. Ja tu to nedari, bet paliec situācijā, kas tevi neapmierina ilgāk, nekā iespējams, nezaudējot dzīvesprieku, nez no kurienes sāk rasties domas par to, ka citi ir veiksmīgāki un laimīgāki par tevi. Šāds ceļš ved tikai uz strupceļu.

2. Izmanto bailes, lai sevi motivētu rīkoties

Nav psiholoģiski veselu cilvēku, kuri ne no kā nebaidītos. Arī tiem, kas riskē, ir bail, tikai bailes nav tās, kas viņus attur no rīcības, bet – gluži pretēji – virza uz priekšu. Ja izjūti lielu trauksmi no domas vien, ka varētu pateikt priekšniekam domas par kādu darba situāciju, pareizais risinājums būtu saņemties un to izdarīt. Izmanto bailes kā špikeri, kas rāda taciņu, pa kuru tev jāiet.

3. Sāc, pirms jūties pārliecināta

Vai esi kādreiz nonākusi situācijā, kad ļoti gribas kaut ko mainīt, bet neesi īsti droša, vai ir pienācis īstais brīdis? Gan jau ir. Patiesībā, tādi īstie brīži ir ļoti reti – vairākumā gadījumu ir vienkārši jārīkojas. Tas nekas, ka sākumā trūkst pārliecības. Jo vairāk tu darīsi, jo lielākā spēkā pieņemsies arī tā.

4. Pieņem, ka neveiksme ir panākumu daļa

Bieži vien sievietes šaubās rīkoties, jo negrib izgāzties un izskatīties muļķīgi. Kurai gan patīk neveiksmes? Nevienai! Taču neveiksmes ceļā uz panākumiem ir teju neizbēgamas. Galu galā kurš teicis, ka iecerētā nesasniegšana jau pirmajā piegājienā uzskatāma par neveiksmi? Viss ir atkarīgs no tā, kā uz to paskatās. Neveiksmes vietā labāk lieto vārdu pieredze – tas daudz precīzāk raksturo visu, ar ko jāsastopas ikvienam veiksminiekam.

5. Iemācies visā saskatīt labo

Gluži tāpat kā neveiksmi var nodēvēt par pieredzi, arī citos netīkamos brīžos iespējams atrast ko pozitīvu. Tiesa, situācija, kad tevi atlaiž no darba, pirmajā mirklī nešķiet pārāk iepriecinoša (ja vien pati neesi izteikusi vēlmi mainīt darbavietu  – skaļi vai tikai domās). Sākumā prātā var iešauties tikai šausminošas iztēles ainas par to, ka nevari samaksāt īri, atrast jaunu darbu, tu zaudē jumtu virs galvas... Taču arī šajā situācijā ir jābūt saviem plusiem. Piemēram, tev uz brīdi būs vairāk laika, ko veltīt saviem tuvajiem, vairāk laika varēsi atvēlēt sportošanai un veselības uzlabošanai, kā arī tev nu ir dota iespēja atrastu citu darbu, kas sniegs vairāk gandarījuma.

6. Pieķeries saviem mērķiem

Ceļš uz panākumiem nav rozēm klāts – to tev pateiks ikviens, kas reiz to ir gājis. Tāpēc vienmēr paturi prātā, kāda mērķa vārdā tu virzies uz priekšu. Mērķim jābūt kā bākai, kas izgaismo ceļu un neļauj kuģim izšķīst uz sīkām klintīm. Ja darba procesā tavs mērķis vairāk vai mazāk mainās, pieķeries jaunajai bākai tikpat stipri, kā to darīji ar sākotnējo. Paturot galvā to, ko gribam sasniegt, ieguldītās pūles šķiet vieglāk panesamas, arī pats process kļūst baudāmāks.

7. Neko neuztver personīgi

Situācijā, kad boss atsūta nepatīkamu e-pastu vai pasākums, kuru tu organizē, nesapulcē pietiekamu skatītāju skaitu, pirmā doma, visticamāk, skan: “Es neesmu kaut ko izdarījusi labi.” Taču tikpat liela ir iespējamība, ka priekšniekam vienkārši bija slikts garastāvoklis un pasākuma neapmeklētības cēlonis meklējams lietusgāzē, kas apstādinājusi pat sociāli aktīvākās sabiedrības dāmas. Lietu, atvaino, tu nevarēji iespaidot. Tāpēc nekad neuztver lietas personīgi. Vēl vairāk –nekādā gadījumā neizmanto šādas situācijas, lai zaudētu ticību saviem spēkiem.

8. Mācies, mācies un vēlreiz mācies

Nav runa tikai par universitāšu diplomu un dažādu grādu kolekcionēšanu. Svarīgi ir visu laiku turpināt pilnveidot savas zināšanas – tās, ko izmanto reāli vai kas ļauj paplašināt redzesloku. Semināri, konferences, grāmatas... Galvenais, nekad nedomā, ka tu visu zini, un vienmēr esi atvērta informācijai.

9. Atļauj sev nonākt iesācējas lomā

Nebaidies par to, ka neesi ar milzu pieredzi kādā jomā. Sākt mācīties un apgūt kaut ko jaunu nekad nav par vēlu. Vēl vairāk – sākot no nulles, tev ir lielāka iespēja pamanīt un pievērst uzmanību svarīgiem sīkumiem nekā tiem, kas jau sen tiek uzskatīti par jomas profesionāļiem.

10. Necenties iederēties

Atceries bērnību un skolas gadus, kad būt atšķirīgam nebija topā? Tagad ir! Tev nav jāmēģina būt tādai kā citi un jādara tas pats, ko dara lielākā daļa. Ja jūti, ka gribi darboties citā virzienā, vai tavas domas nesaskan ar tavas ģimenes domām, nesatraucies un vienkārši rīkojies. Visi tie, kas savā dzīvē kaut ko ir sasnieguši, kādā brīdī nav bijuši vienisprātis ar apkārtējiem. Viņi ir domājuši citādi un atbilstoši saviem uzskatiem arī rīkojušies.

11. Nedari to, ko darīt negribas

Šis princips ir ļoti svarīgs, jo, darot darbus, kas tev nesagādā baudu, tava enerģija netiek izmantota lietderīgi. Agrāk vai vēlāk tu jutīsies izsmelta, pārgurusi un zaudējusi prieku. Tāpēc meklē nodarbi, kas tev sagādā gandarījumu, izbeidz attiecības, ja īsti nevēlies tajās būt, un nedari kaut ko tikai tāpēc, ka tā grib citi.

12. Priecājies par citu sasniegumiem un laimi

Nav svarīgi, vai tev patlaban veicas vai arī jūties tā, it kā visi apstākļi būtu pret tevi sazvērējušies, tev tik un tā vajadzētu saglabāt prasmi priecāties par savu tuvinieku un draugu panākumiem. Prieks vairo prieku – jo vairāk tu priecāsies par citu veiksmēm, jo labāk jutīsies pati. Turklāt, kad tavā dzīvē norisināsies lieli notikumi, tu taču arī gribēsi, lai citiem par tevi prieks.

13. Nemeklē iemeslu, lai palīdzētu citiem, vienkārši palīdzi

Palīdzi citiem, pirms viņi ir tev lūguši palīdzību, un tu saņemsi neizmērojamu gandarījuma un prieka sajūtu. Savukārt, kad tevi lūdz izpalīdzēt, nemēģini atrast aizbildinājumus, lai to nedarītu. Mēs nekad nevaram zināt, kad mums pašām būs nepieciešams atbalsts, tāpēc neliedz savu laiku un spēku tiem, kam tas tieši šobrīd ir vajadzīgs.

14. Nenopel sevi un savas spējas

Nekad neizturies pret sevi sliktāk, nekā to dara pārējie, un nenoniecini savas spējas. Ja tu sev neticēsi, ar laiku neticēs neviens. Nemeklē motivāciju citos cilvēkos, bet atrodi to sevī. Pāris neveiksmes nav iemesls, lai sevi nonivelētu pašas acīs. Ikviena pieredze mūs ved turp, kur gribam nokļūt.

15. Pieņem to, ko mainīt nav iespējams

Ne vienmēr viss ir atkarīgs tikai no tevis – tā nu tas ir. Kad piemeklē notikumi, kurus mēs nevaram ietekmēt, vienīgais, kas atliek, – tos pieņemt. Bet vārdā pieņemt nav bezcerības, nedz arī samierināšanās šā vārda bezspēcīgākajā nozīmē. Pieņemšana ir mazliet gudrāks veids, kā reaģēt uz nepatīkamām situācijām, nedarot to instinktīvi. Beigusi cepties par to, ko mainīt nevari, savu enerģiju varēsi ieguldīt auglīgākās nodarbēs.

16. Esi atvērta jaunām idejām un tehnoloģijām

Tev šķiet, ka tev ir taisnība un nekas labāks par ideju, ko ierosināji, gluži vienkārši nav izdomājams? Var būt, bet nepalaid garām iespēju ieklausīties arī citu viedokļos. Ir svarīgi vadīties pēc savas iekšējās sajūtas un intuīcijas, taču jaunas idejas nekad nenāk par ļaunu. Tāpat arī jaunu tehnoloģiju izmantošana var būtiski atvieglot tavu ikdienas un darba procesu, lai arī sākotnēja to apgūšana var prasīt mazliet vairāk laika, nekā gribētos.

17. Cieni sevi un apkārtējos

Bez mīlestības un cieņas panākumi ir bezjēdzīgi. Kāds labums būt panākumiem bagātai biznesa sievietei, ja ierindo sevi augstāk par pārējiem un nespēj izveidot cieņpilnas privātās attiecības? Ja necienīsi citus, nekas labs nesekos. Protams, teiciens, ka mērķa dēļ var iet pāri līķiem, dažiem palīdz tikt pie kārotā, taču rezultāts būs baudāmāks, ja pa ceļam nepazaudēsi sirdsapziņas un cilvēkmīlestības starojumu.


Eva Kataja, žurnāls OK/Foto: Shutterstock

|