foto: Pixabay.com
Skapis pilns. Kur likt drēbes, ko vairs nenēsājam?
Revidējot skapjus, bieži uzejam sen nevajadzīgas drēbes. Pirms izviest atkritumu urnā, vērts padomāt, vai tās var noderēt kādam citam.
2018. gada 16. oktobris, 07:03

Skapis pilns. Kur likt drēbes, ko vairs nenēsājam?

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Revidējot skapjus, bieži atrodam drēbes, ko nekad mūžā vairs nevalkāsim. Tāpat apģērbi nonēsājas, bet kur likt vecās drēbes un lupatas?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parasti daudzi nevajadzīgās drēbes izmet atkritumu konteinerā. Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis Kas Jauns Avīzei skaidro: “Ja izmestais ir no dabiskas šķiedras auduma, tas nenodarīs nekādu kaitējumu dabai. Taču, ja apģērba sastāvā ir sintētiskie materiāli, sadalīšanās procesi ilgs līdzīgi kā plastmasas pudelēm. Tāpēc ir jāpadomā par savu izvēli arī attiecībā uz apģērbu – videi un cilvēka veselībai draudzīgākais būs lins, kokvilna, vilna un zīds.”

Labdarības kastes lielveikalos

Ja drēbes ir labā stāvoklī, tās var atdot labdarības organizācijām, otrās dzīves veikaliem vai baznīcai. Rīgā lieliska iespēja ir gandrīz visos lielveikalos izvietotie labdarības stūrīši.

Piemēram, Palīdzības siena tirdzniecības centrā Spice nodotās mantas ar Ziedot.lv palīdzību iegūs otru dzīvi, jo nonāks mazturīgu ģimeņu rīcībā.

Zakulis gan atgādina: “Pirms nododam sev nevajadzīgo apģērbu citu lietošanai, ir nopietni jāizvērtē, vai tas vispār vēl ir lietojams. Nereti apģērbs nonēsāts tik ļoti, ka tas vairs nav piemērots, lai atdotu citiem cilvēkiem.”

Var dabūt atlaižu kuponus

Ja gribas gūt kādu labumu no sava vairs nederīgā apģērba, atliek pašam tirgoties internetā, Facebook grupās vai doties uz lietoto apģērbu tirdziņu Andele Mandele.

Ērta iespēja nodot nevajadzīgo apģērbu, dvieļus, gultas veļu ir veikalos H&M. Nav svarīgi, vai tā ir jauna kleita vai jau saplīsis palags, nevalkātas bikses vai nodriskāts dvielis, nav nozīmes arī materiālam, tikai visam jābūt tīram.

Uzņēmums parūpējas par apģērba turpmāko likteni videi draudzīgā veidā, labāko atdodot labdarībai, vairs neizmantojamo – pārstrādei. Par katru drēbju maisu izsniedz 10% atlaižu kuponu vienas preces iegādei.

Jāizturas atbildīgi

Kāda labdarības organizācijas darbiniece Ilze Kas Jauns Avīzei sniedz savu padomu: “Pirms ziedot veco apģērbu, aicinu tomēr izvērtēt, ko un kādā stāvoklī. Ir bijuši gadījumi, kad man nācies apģērbu izmest atkritumos. Cilvēks, domājot, ka viņš izdara cēlsirdīgu žestu, labdarībai vārda tiešā nozīmē atvēl vecas, saplēstas un netīras lupatas. Kādas jakas kabatā esmu atradusi pat vecas higiēniskās paketes.”

Tomēr vairākums gan pret ziedošanu izturas atbildīgi, piemēram, māmiņas, kuras atdod savu bērnu drēbes, kas viņiem kļuvušas par mazām; tās nav ne netīras, ne izgājušas no modes. “Tāpat rokdarbnieces var ne tikai vecās drēbes pāršūt, bet arī no tām izgatavot gaumīgus tepiķīšus,” piebilst Ilze.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās