foto: Publicitātes foto
Rudens skaistuma eliksīrs: dzērvenes burvju spēks
Pat parasta dzērveņu sula palīdzēs nomierināt ādu, balināt rētas un mazināt pigmentāciju.
2018. gada 13. septembris, 12:43

Rudens skaistuma eliksīrs: dzērvenes burvju spēks

Jauns.lv

Ik rudeni Latvijas purvos ienākas bagātīga dzērveņu raža. Mūsu senči šīs ogas uzturā un medicīnā izmantojuši gadsimtiem ilgi – tāpat kā Ziemeļamerikas indiāņi, skandināvi un citi Zemes ziemeļu puslodes iemītnieki. Taču vai tikpat bieži atceramies par dzērveņu izcilajām īpašībām skaistumkopšanā? Ķīmiķe Jūlija Kuzņecova iesaka šīs rudens ogas iekļaut arī savā skaistumkopšanas līdzekļu klāstā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem Latvija ieņem vienu no vadošajām vietām pasaulē pēc dzērveņu ražošanas kopapjoma. Gan īpaši kultivētās lielogu dzērvenes, kuru diametrs var sasniegt pat 20 mm, gan sīkākās purva dzērvenes satur 10–15 mg C vitamīna uz 100 g ogu, C vitamīna bagātībā pielīdzinot dzērvenes apelsīniem, citroniem, greipfrūtiem un zemenēm. Dzērvenes satur arī A, B1, B2, B5, B6 un PP vitamīnus, antioksidantus, tanīnus, nātriju, fosforu un kāliju.

“Antiseptiskas, dziedējošas, tonizējošas, barojošas – nav gandrīz nevienas pozitīvas īpašības, ko dzērvenēm nevarētu piedēvēt. Tās spēj paveikt milzum daudz labu darbu ādas un matu kopšanā. Šī mērķa sasniegšanai derēs gan dzērveņu sula un mājās gatavotas maskas, kombinējot dzērvenes ar citiem dabīgiem produktiem, gan kvalitatīva kosmētika, kuras sastāvā iekļautas dzērvenes”, par ogu pozitīvajām īpašībām stāsta ķīmiķe Jūlija Kuzņecova.

Nogurušai ādai

Gan tikko plūkta, gan aromātiskā kosmētikas līdzeklī iestrādāta oga atjaunos pelēku, nogurušu ādu. Dzērvenes ir bagātīgs antioksidantu avots, kas veicina šūnu atjaunošanos, cīnās pret brīvajiem radikāļiem un izlīdzina grumbiņas un negludumus, padarot ādu veselīgāku. Dzērveņu maskas labi noder gadījumos, kad nepieciešams sejas ovāla liftings, jo dzērvenēs esošā skābe iekļūst dziļi ādā, attīra to no netīrumiem, mirušajām šūnām un toksīniem un stimulē mikrocirkulāciju, kas uzlabo ādas tekstūru un piešķir tai mirdzumu. Līdz ar to dzērvenes bieži atrodamas dažādu skrubju un sejas masku sastāvā. Dzērvenes palīdz nostiprināt asinsvadus un apgādāt ādu ar skābekli, tāpēc skaistumkopšanas produkti ar dzērvenēm sevišķi ieteicami smēķētājiem.    

Pūtītēm un pigmentācijai

Dzērvenēm piemīt pretiekaisuma un pretmikrobu īpašības, kuru dēļ tās mēdz salīdzināt ar augļskābju pīlingu. Tās sekmīgi palīdz pusaudžiem cīnīties ar pinnēm un sašaurina poras, kā arī normalizē taukainu sejas ādu. Dzērvenēs esošās vielas atsvaidzina ādu un ārstē iekaisumus, tāpēc dzērvenes bieži ir svarīga toniku izejviela. Pat parasta dzērveņu sula palīdzēs nomierināt ādu, balināt rētas un mazināt pigmentāciju – atliek vien ar vates tamponu uzklāt sulu uz bojātās vietas, ļaut nožūt un pēc tam noskalot ar tīru ūdeni.

Trausliem matiem

Dzērvenes spēj aizkavēt arī matu novecošanu un piešķirt tiem mirdzumu, turklāt var būt dabīgs matu tonēšanas līdzeklis, kas atdzīvinās rudus matus un piešķirs tiem skaisti sarkanīgu toni. Matu maska no dzērvenēm un olbaltuma vai matu skalošana ar dzērveņu sulu, īpaši palutinot matu galiņus, stiprinās matus, novērsīs to lūšanu, mitrinās galvas ādu, mazinās kairinājumu un palīdzēs atbrīvoties no blaugznām.

Sausām lūpām

Dzērveņu sula būs arī dabīgs mīkstinošs lūpu spīdums, kas kļūs īpaši aktuāli vējaino rudens mēnešu laikā. Šim nolūkam noderēs gan dzērveņu sula vai pasta, gan lūpu balzams ar dzērvenēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās