13 lietas, kuras tu vēl nezināji par savu ādu
Ķermeņa kopšanas līdzekļi caur ādu mūsu asinīs nokļūst 26 sekunžu laikā - šo faktu der ņemt vērā, izvēloties kosmētiku.
2016. gada 1. marts, 19:45

13 lietas, kuras tu vēl nezināji par savu ādu

Jauns.lv

Vai zināji, ka katru minūti mēs zaudējam 40 000 ādas šūnu? Un cik sver āda? Daži fakti par ādu tev var šķist patiešām pārsteidzoši.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Āda ir mūsu ķermeņa lielākais orgāns, kas kopumā aizņem apmēram divus kvadrātmetrus.

2. Ķermeņa kopšanas līdzekļi caur ādu mūsu asinīs nokļūst 26 sekunžu laikā.

3. Āda sver daudz – pat 16% no mūsu ķermeņa masas.

4. Ādu veido trīs slāņi: epiderma, derma un hipoderma (zemādas slānis). Epiderma ir ārējā aizsargbarjera. Derma veido 90% no visa ādas biezuma, savukārt zemādas slāni veido kolagēna un tauku šūnas.

5. Katru minūti no ķermeņa atdalās apmēram 40 000 nedzīvu ādas šūnu.

6. Jaundzimuša mazuļa āda ir pavisam citā krāsā. Tas ir raksturīgi arī krāsainajām rasēm, melnādainiem cilvēkiem. Bērni piedzimst gaišāki un kļūst tumšāki pirmajās dienās pēc dzimšanas, jo asinsrite sniedz ādai vajadzīgos pigmentus.

7. Rētas veidojas, savainojot ādas vidējo slāni. Zemādas slānī esošais kolagēns šādos gadījumos “salīmē” un “savieno” audus.

8. Karstā dienā cilvēks izsvīstot var zaudēt pat 13 litrus šķidruma no organisma. Vienīgās vietas, kur nav sviedru dziedzeru, ir lūpas, auss ārējā daļa, vietas aiz ausīm un ārējie dzimumorgāni.

9. Pirkstu nospiedumi ir vajadzīgi, lai palielinātu berzi un stingru satvērienu, tāpēc mēs katrs šajā ziņā zināmā mērā esam “zirnekļcilvēki”.

10. Sākotnēji cilvēki bija tumšādaini. Un tikai pirms 50 000 gadiem, kad sākās migrācija uz ziemeļiem, notika evolūcija – ādā samazinājās pigmenta melanīna daudzums.  

11. Acu plakstiņu ādā ir ļoti plāna, tikai 0,05 mm. Savukārt uz kāju pēdām – visbiezākā, pat 3 mm.

12. Āda regulē ķermeņa temperatūru. Karstumā ādas šūnas izplešas, savukārt aukstumā otrādi – tās saraujas, lai aizsargātu siltumu.  

13. Cilvēkam novecojot, āda kļūst plānāka un zaudē elastīgumu, tāpēc veidojas grumbas.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock