foto: Shutterstock
Atklāti par skropstām: patiesībā īsu un taisnu skropstiņu īpašnieces tur neko daudz glābt nevar
Un vai tad nesmuki?
2018. gada 19. jūlijs, 07:02

Atklāti par skropstām: patiesībā īsu un taisnu skropstiņu īpašnieces tur neko daudz glābt nevar

Jauns.lv

Garas, kuplas skropstas ir katras sievietes sapnis, taču ne visām tādas dotas no dabas. Šoreiz nerunāsim par skropstu pieaudzēšanu vai pielīmēšanu. Ir virkne kosmētisko līdzekļu, kas sola skropstas izaudzēt garākas. Bet - vai tas patiešām ir iespējams?

Vispirms par fizioloģiju un gēniem

Uz cilvēka augšējiem acu plakstiņiem ir aptuveni 90–150 skropstu, uz apakšējiem – ap 75–80 skropstām. Augšējām vidējais garuma izmērs ir 8–12 milimetri, ieskaitot divus milimetrus garo skropstu saknīti, kas atrodas zem ādas, apakšējām – 6–8 milimetri. Tas nozīmē – ir velti gaidīt, ka līdzeklis, kas sola veicināt skropstu augšanu, tās izaudzēs trīs centimetru garumā. Atšķirības, vai skropstas ir 8 vai 12 milimetrus garas, pēc skaita 90 vai 150, nosaka gēni. Un ne tikai! Arī veselības stāvoklis, dzīvesveids un ārējās vides faktori, proti, kādos apstākļos dzīvo un strādā.

Kāpēc tik īsiņas?

Kāpēc skropstas nepastiepjas garākas par 12 milimetriem? Gluži kā galvas matam, arī skropstu attīstība notiek trīs fāzēs. Pirmā ir augšanas fāze, kad mats barojas un aug, kad veidojas tā pigments, otrā – mats kādu laiku paliek tāds, kāds izaudzis, trešā – tas nobriest izkrišanai. Skropsta savu augšanu beidz jau pēc mēneša, maksimums diviem, tāpēc arī pasakainu garumu tās nesasniedz.

Daudzas glābj ķīmija

Ir labā ziņa – cerības par superlīdzekli, kas palīdzētu tikt pie ļoti biezas un garas skropstu rindas, nav veltas. Cilvēka fizioloģiskos procesus, kā izrādās, ir iespējams nedaudz apmānīt, paildzinot skropstu augšanas fāzi. Šāda iedarbība ir divām ķīmiski sintezētām vielām – prostamīdiem – latanoprostam un bimatoprostam. Pētījumos atklāts, ka šīs vielas spēj paildzināt skropstu augšanas fāzi līdz trim mēnešiem mēnešus, tāpēc tās var  sasniegt pat 24 milimetru garumu! Tiesa, šie preparāti var izraisīt alerģiju vai pigmentāciju acs varavīksnenē. Tāpēc kosmētikas industrija atradusi mazāk kairinošas un pat dabiskas vielas, kas ir analogas mākslīgi radītajām. Piemēram, Karību jūras koraļļa ekstrakts, ko izmanto skropstu augšanas serumu ražošanā. Šie līdzekļi jāklāj nevis uz skropstām, bet gan uz skropstu līnijas – gluži kā laineris. Vielas iesūcas ādā, nonākot pie pašām skropstu saknītēm, tāpēc arī to iedarbība redzama diezgan ātri – pēc divām, trim nedēļām.

Šo to var līdzēt speciālie skropstu serumi

Nav nozīmes paildzināt skropstu augšanu, ja tās augšanas laikā nesaņem papildu barības vielas – tās tāpat nespēs izaugt kuplas un garas. Tāpēc skropstu augšanas preparātiem pievieno vielas, kas skropstas baro, – A, B un E grupas vitamīnus, lipīdu un peptīdu kompleksus, arī cistīnu un arginīnu. Šīs vielas ir kā ķieģelīši, kas skropstu, tai augot, būvē veselīgāku – tumšāku un biezāku – un neļauj tai lūzt. Meklē veikalos produktus, kuru sastāvā ir visas šīs vielas.