foto: Shutterstock
Tēma, par kuru skaļi nerunā: tik svarīgais intīmais skaistums
Dažādas intīma rakstura problēmas var sievieti ietekmēt daudz spēcīgāk, nekā viņai pašai šķiet. Jo par tām taču skaļi runāt nemēdz.
2018. gada 29. jūnijs, 12:15

Tēma, par kuru skaļi nerunā: tik svarīgais intīmais skaistums

Una Ulme

Pastaiga

Pilnvērtīga seksuālā dzīve ir gan sievietes pašapziņai un pašsajūtai, gan viņas ārējam izskatam būtisks aspekts. Mūsdienās izplatītākās metodes un procedūras, kuras pielieto sejas atjaunošanai, iespējams veikt arī intīmajā zonā. Un te ir runa ne tikai par vizuālu defektu novēršanu, bet par sievietes intīmo veselību kopumā.

Mūsu organisms ir vienots veselums, un moderna pieeja skaistumkopšanai paredz vairāku speciālistu kopdarbu. Tā kā hormonālā sistēma ietekmē ādas stāvokli un ārējo izskatu, nereti dermatologam jāstrādā roku rokā ar ginekologu.

Dažādas intīma rakstura problēmas var sievieti ietekmēt daudz spēcīgāk, nekā viņai pašai šķiet, jo par tām taču skaļi runāt nemēdz. Sāpes, diskomforts seksa laikā un nespēja sasniegt baudu ir gluži vai tabu tēma. Saskaroties ar intīmās zonās atslābumu, sievietes to uztver kā nenovēršamas dzemdību sekas vai novecošanas procesa sastāvdaļu, bet urīna nesaturēšanas problēmas tiek pieņemtas kā norma, neraugoties uz to, ka liek ciest dzīves kvalitātei. Nereti sievietei šķiet, ka tas skar tikai viņu vienīgo, tāpēc katra ar savu problēmu samierinās. Taču tā gluži nav.

Pirms pāris gadiem IMCAS kongresā (tas ir pasaulē lielākais dermatologu un plastikas ķirurgu kongress) secināts, ka no seksuālas disfunkcijas, kas var rasties iepriekšminēto apstākļu dēļ, cieš aptuveni 43% sieviešu. Savukārt tā, kā likums, izraisa psiholoģiskus sarežģījumus un papildu stresu, no kā cieš hormonālā sistēma un paātrinās novecošanas procesi. Tādēļ intīmās veselības jautājumus nedrīkst atstāt novārtā.

Ir būtiski zināt, ka visas iepriekšminētās problēmas – jo sevišķi, kamēr tās nav pārāk ielaistas, – ir risināmas. Ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību to var izdarīt ātri, vienkārši, nesāpīgi. Jo ātrāk rīkosies, jo efektīvāks būs rezultāts. Tas nenozīmē, ka dažāda veida intīmie trenažieri vai intīmās zonas muskulatūras vingrinājumi paliek pagātnē, taču jāatzīst, ka tie prasa disciplīnu un process ir laikietilpīgs. Bet mūsdienu sievietei nereti vajag visu un uzreiz. Te nu talkā nāk zinātne un tehnoloģiskais progress, kas piedāvā virkni metožu, kā risināt dažādas intīma rakstura problēmas.

Lāzerprocedūra Mona Lisa Touch

Nozīmīgākā jaunā tehnoloģija pasaulē sieviešu intīmās veselības aprūpei, kas nu jau pusotru gadu pieejama arī Latvijā, ir DEKA SmartXide V²LR frakcionētā CO2 lāzeriekārta ar skaistu procedūras nosaukumu Mona Lisa Touch. “Tā dod iespēju ātri atrisināt daudzas delikātas problēmas un ir īpaši ieteicama sievietēm pēcdzemdību periodā un pre-menopauzē, kad asinīs strauji samazinās hormona estrogēna līmenis.

Lāzera darbības princips ir šāds: vienlaikus iedarbojoties uz maksts gļotādu un zemgļotādu, tiek aktivizēta šūnu darbība, veicināts audu reģenerācijas process, uzlabota apasiņošana, līdzsvarota, atjaunota maksts gļotādas anatomija. Tā rezultātā maksts kļūst mitrāka, tvirtāka un elastīgāka,” skaidro ginekoloģe Ilona Kampare. Būtiski uzsvērt, ka procedūra nav sāpīga (jūtams tikai viegls siltums) un tā ilgst tikai dažas minūtes. Nekāds rehabilitācijas process nav nepieciešams – sieviete uzreiz var doties savās ikdienas gaitās.

Efekts ir jūtams jau pēc pirmās procedūras, un parasti pietiek ar pāris procedūrām, kas veicamas ar aptuveni mēneša intervālu. Gada laikā ieteicama vēl viena procedūra efekta nostiprināšanai. Minēto lāzeriekārtu veiksmīgi pielieto arī estētiskajā ginekoloģijā, piemēram, labdabīgu veidojumu likvidēšanā, mazo kaunuma lūpu remodelēšanā u. tml. “Sievietes nenoliedzami ir ieguvējas – katrs gads, kas ir nodzīvots ar augstu dzīves kvalitāti, ir tā vērts,” atzīmē Kampara.

Procedūra pieejama: Veselības centrs 4, Capital Clinic Riga, Medicīnas sabiedrība ARS.
Vidējā cena:  € 250.

Intīmās zonas injekcijas jeb intīmā kontūrplastika

Novecošanās procesi notiek visā organismā, un pēc 35 gadu vecuma pakāpeniski sāk samazināties hialuronskābes rezerves, kas atbild par tvirtu ādu. Mēs visas esam labi pazīstamas ar hialuronskābes injekcijām sejai, kas mitrina un piešķir vai atjauno apjomu. Šādā pašā veidā  estētiskos nolūkos var uzlabot arī intīmās zonas izskatu. Injekcijas izmanto galvenokārt gadījumos, kad sievietei traucē, piemēram, asimetrija vai apjoma zudums intīmajā zonā, ir vēlme uzlabot ādas tonusu un labsajūtu.

Tā kā hialuronskābe piesaista ūdeni, tad loģiski, ka šīs injekcijas palīdz arī gadījumos, kad nepieciešams paaugstināt mitruma līmeni. Atšķirībā no lāzerprocedūrām, injekcijas ir sāpīgas, tāpēc, veicot procedūru, tiek izmantota lokālā anestēzija, kuras laikā speciālists injicē atbilstošu preparātu vajadzīgajā intīmās zonas apvidū. Starp citu, seksuālās baudas palielināšanai iespējams veikt arī injekciju vietā, kas tiek dēvēta par G punktu.

Procedūras ilgums nepārsniedz pusstundu, rehabilitācija nav nepieciešama, tāpēc ikdienas dzīvi tā neietekmēs. Pāris nedēļas pēc šīs procedūras iesaka  izvairīties no intensīvas fiziskās slodzes. Vizuāli efektu var novērtēt uzreiz, bet pilnībā tas būs jūtams pēc aptuveni nedēļas, kad, hialuronskābei iedarbojoties uz kolagēna un elastīna šķiedru sintēzi, atjaunojas ādas tonuss, uzlabojas mikrocirkulācija, mitruma līmenis ādā un gļotādā. Efekts saglabājas aptuveni gadu.

Procedūra pieejama: Estētiskās medicīnas klīnika Lipex, Dr. Evijas Rodkes-Sproģes privātprakse, Lāzermedicīnas klīnika, Capital Clinic Riga, Veselības centrs 4, Medicīnas centrs ARS u. c.
Cena no € 200.

Intīmās zonas atjaunināšana ar plazmas injekciju

Plazmoliftings (PRP) ir visai izplatīta sejas ādas atjaunošanas metode, kurā injekcijai izmanto paša pacienta asins plazmu. Būdama bagāta ar trombocītiem, fibrīnu un cilmes šūnām, plazma spēj iedarbināt ādas dabīgās pašatjaunošanās mehānismus. Tieši šāds pats princips attiecināms uz intīmās zonas PRP. Vispirms tiek ņemts neliels daudzums pacienta asiņu, kuras ievieto speciālā aparatūrā un pārveido (centrifugē).

Cikla beigās iegūst īpašu asins struktūru – fibrīnu, kas izdala asins šūnu augšanas faktora koncentrātu, stimulējot kolagēna sintēzi un apasiņošanu. Šī procedūra veicina pakāpenisku gļotādas atjaunošanos, sniedz nostiprinošu efektu un palīdz aizkavēt novecošanas procesus arī intīmajā zonā. Tā kā plazmu iegūst no paša pacienta asinīm, šī metode ir pilnīgi droša, bez alerģisku reakciju iespējas. Vidēji intīmās zonas PRP kursā veic vienu līdz četras procedūras. To skaits atkarīgs no problēmas nopietnības. Intervāls starp procedūrām ir viens mēnesis, un rezultāts veidojas pakāpeniski, aptuveni nedēļas laikā pēc pirmās procedūras veikšanas.

Procedūra pieejama: Klīnika ERA Esthetic, Estētiskās kosmetoloģijas centrs Art of Beauty.
Cena: sākot no € 200.

Ievēro!

Piemērotāko iekārtu vai metodi ieteiks ginekologs, kurš noteikti jāapmeklē, ja vēlies izmantot kādu no šīm procedūrām. Procedūras veic tikai veselām sievietēm, pēc attiecīgas izmeklēšanas un analīzēm. Noteikti nevajag kaunēties stāstīt ārstam par savām problēmām, jo šis medicīnas virziens tikai uzņem apgriezienus! Tas nozīmē, ka iepriekš aprakstītās metodes kļūst izplatītākas, pieejamākas un tās veic arvien vairāk speciālistu.