foto: Shutterstock
Jaunie čiekuri, skujas un svaigie dzinumi: dabīga "zaļā injekcija" organisma spēcināšanai
Izmēģini! Zaļie vitamīni ir ļoti noderīgi gan ārīgi, gan iekšķīgi.
2018. gada 24. aprīlis, 07:13

Jaunie čiekuri, skujas un svaigie dzinumi: dabīga "zaļā injekcija" organisma spēcināšanai

"100 Labi Padomi"

Skuju koku skujas, svaigie dzinumi un jaunie čiekuri satur daudz vērtīgu vitamīnu – C un E vitamīnu, fitoncīdus, karotīnu, miecvielas, sveķus un ēteriskās eļļas. Katrā zaļajā adatiņā ir vērtīga deva ārstniecisku vielu, kam piemīt pretmikrobu, organismu spēcinoša un dezinficējoša iedarbība. Izmēģini, zaļie vitamīni ir ļoti noderīgi gan ārīgi, gan iekšķīgi.

Iekšķīgi: lai bagātinātu organismu ar C vitamīnu, pret locītavu un muskuļu slimībām, organisma spēcināšanai pēc ziemas vīrusiem.

Kā lietot?

▪ Divas ēdamkarotes skuju vai pumpuru aplej ar glāzi vāroša ūdens, karsē (nevāri!) ūdens peldē 30 minūtes. Nokās un lieto pa ¼ glāzei 4 reizes dienā. Vari pievienot medu un/vai kādu skābu sulu.

▪ 500 gramu skuju aplej ar litru auksta ūdens, pievieno pustējkaroti citronskābes (vai viena citrona sulu), ļauj diennakti ievilkties, nokās. Lieto pa pusglāzei divas reizes dienā pusstundu pirms ēšanas kā C vitamīna avotu.

▪ Sasmalcini zaļos čiekurus/pumpurus – ēdamkaroti aplej ar divām glāzēm vāroša ūdens, ļauj ievilkties siltumā 2–3 stundas. Dzer siltu pret saaukstēšanās slimībām. Labi der pret locītavu un muskuļu slimībām.

▪ Skujas, jaunos čiekurus sakapā un apber/aplej ar cukuru vai sīrupu, medu, degvīnu vai eļļu, kas izvelk no skujām vērtīgo. Lieto organisma spēcināšanai pa 1–2 tējkarotei pie tējas.

Ievēro: nelieto skujkoku novārījumus iekšķīgi, ja ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums vai kuņģa čūla.

Ārīgi:

▪ Skujas lieto novārījuma pagatavošanai, ko pielej vannas ūdenim, ja ir artrīts, muskuļu iekaisums, radikulīts un stress. Skuju vannas nomierina, atjauno ādu, paaugstina tās aizsargspējas un palīdz uzveikt dažādas saaukstēšanās slimības. Sakapātas skujas vari likt kā kompresi.

▪ Sakapātas skujas liec stikla burkā un aplej ar degvīnu – liec, lai ievelkas kādu nedēļu, sakrati ik pa laikam, tad izfiltrē un lieto kompresēm vai sāpīgo locītavu ierīvēšanai.

▪ Sausā skuju vanna – sakarsē skujas cepeškrāsnī. Pusi klāj uz palaga, gulies tām virsū, otru pusi sev virsū un ietinies, virsū uzklāj biezu siltu segu. Baudi 15–20 minūtes. Tā var sildīt atsevišķas ķermeņa daļas. Labi palīdz pret locītavu sāpēm.