foto: Vida Press
Gudras, izglītotas un slavenas: šīs dāmas lauž visus muļķīgos stereotipus
Keita Bekinseila.
2018. gada 10. marts, 05:55

Gudras, izglītotas un slavenas: šīs dāmas lauž visus muļķīgos stereotipus

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Varētu šķist, ka slavenībām starp frizūru un meikapa veidošanu, pozēšanu uz sarkanajiem paklājiem pietrūkst laika un intereses kaut vienas grāmatas atvēršanai. Muļķības! Kas Jauns apskatā – slavenības, kuras pierāda, ka vienā personā var apvienoties gan skaistums, gan intelekts.

Ar zinātniskajām publikācijām

Melnais gulbis, aktrise Natālija Portmane ir kļuvusi par pirmo Hārvarda Universitātes absolventi Oskara statuetes ieguvēju. Tur viņa studējusi neirozinātni un psiholoģiju, bet anonimitātes labad – ar savu īsto uzvārdu Heršlāga. Viņa runā sešās valodās (angļu, ebreju, japāņu, arābu, franču un vācu), un Natālijas studiju laika pētījumi ir divreiz publicēti zinātniskos žurnālos. „Mani neuztrauc fakts, ka studijas var sabojāt manu aktrises karjeru. Ja jāizvēlas, labāk esmu gudra, nevis kino zvaigzne,” apgalvo aktrise.

foto: Vida Press
Natālija Portmane.

Trīs valodas

Aktrise Keita Bekinseila jau pamatskolā esot bijusi ļoti apdāvināta. Sešu gadu vecumā viņas lasītprasme atbildusi vienpadsmitgadnieku spējām, bet, filmējoties Tumsas pasaulē (2003), viņa ir atradusi arī laiku mācībām – franču un krievu literatūras studijām Oksfordas Universitātē. Literatūras pārzinātāja un krievu, franču un vācu valodās brīvi runājošā aktrise var arī lepoties ar augstu IQ koeficentu – 152 punktiem.

foto: Vida Press
Keita Bekinseila.

Gandrīz normāla

Harija Potera teicamnieces Hermiones lomas atveidotāja Emma Vatsone arī reālajā dzīvē ir apzinīga studente. Viņa filmēšanās starplaikos ir studējusi arī Oksfordas Universitātē, bet 2014. gadā ar bakalaura grādu angļu literatūrā absolvējusi Brauna Universitāti.

Protams, atpazīstamība te nepalīdzēja: „Pirmajā mācību dienā ienākot ēdnīcā, visi pagriezās pret mani un mēmi klusēja. Man nācās sev iegalvot: „Tas ir normāli, tu to vari. Ievelc dziļi elpu un esi drosmīga.” Biju nolieguma fāzē un vēlējos izlikties, ka neesmu tik slavena, cik es esmu. Tiecos būt normāla, bet biju spiesta akceptēt, kas es esmu, un stāvokli, kurā esmu.”

foto: Vida Press
Emma Vatsone.

Personība ar smadzenēm

Pirms Sindija Krauforde kļuva par 90. gadu supermodeli, viņa vidusskolu absolvēja kā labākā skolniece un ar iegūto stipendiju studēja ķīmijas inženieriju Ziemeļrietumu Universitātē. Un sava pamanāmā izskata un topošās karjeras dēļ bijusi spiesta sastapties ar stereotipiem.

„Man nācās pierādīt pasaulei, ka neesmu tāda, kā izskatos. Pierādīt, ka esmu personība ar smadzenēm,” paskaidro modele, kas turpina izglītoties – 2016. gadā viņa ir spodrinājusi savas biznesa zināšanas Andersona Menedžmenta skolā.

foto: Vida Press
Sindija Krauforde.

Smadzenes

Seriāla Draugi Fēbe jeb Lisa Kudrova pirms aktrises karjeras uzsākšanas Vassar College (Bioloģijas koledža) ir ieguvusi bakalaura grādu zinātnē un kopā ar tēvu – pasaulē slavenu pētnieku – astoņus gadus strādājusi pie pētījuma par galvassāpju tipiem un smadzeņu pusložu dominantēm. Un tagad viņas kino kolēģi zina, pie kā vērsties migrēnas jautājumos.

foto: Vida Press
Lisa Kudrova.

Brīnumbērns

Kā atstāstījusi aktrises Džodijas Fosteres mamma, meita ir bijusi ļoti apdāvināta – pati vēl pirms trīs gadu sasniegšanas iemācījusies lasīt, bet paralēli bērnu lomām filmās mācījusies privātā Losandželosas franču licejā. Uzskatot, ka par aktrises karjeru svarīgākas ir mācības, 22 gadu vecumā, 1984. gadā, Jeilas Universitātē ieguvusi bakalaura grādu franču literatūrā.

Toreiz jaunā meitene stāstīja: „Man nav nevienam jāpierāda, ka esmu normāla, studiju biedri to zina. Lieliskākā lieta universitātē ir tā, ka cilvēki ir inteliģenti un mani ciena. Viņi zina, ka esmu savējā, bet tā, kas esmu ārpus universitātes pilsētiņas, ir pavisam cita persona.”

foto: Vida Press
Džodija Fostere.

Profesionāle

Tā kā tikai 5 % planētas iedzīvotāju IQ koeficients pārsniedz 125, aktrise Nikola Kidmena var lepoties ar 132. Ne bez pamata. Viņa ir studējusi baletu (North Sydney Girls), mākslu (Victorian mākslas koledžā) un stažējusies Austrālijas jauniešu teātrī. Tāpēc arī panākumi ir bijuši ātri: 16 gadu vecumā ir debitējusi Austrālijas komēdijfilmā, bet jau 23 gados – Holivudas kino.

foto: Vida Press
Nikola Kidmena.