Labākā draudzene gatavojas kāzām! Problēmas un risinājumi
Ja līgava vēlas redzēt savas draudzenes vienādos ietērpos, nebaidies pateikt, ja ieplānotais variants tev ir par dārgu.
2016. gada 3. aprīlis, 08:25

Labākā draudzene gatavojas kāzām! Problēmas un risinājumi

Jauns.lv

Latviešu kāzu kultūrā arvien lielāka loma ir ne tikai vedējiem, bet arī līgavas draudzenēm, kuras organizē vecmeitu ballīti, tiek kāzās kā īpaši izceltas vai pat tiek dēvētas par līgavas māsām. Liels gods? Jā, bet arī rūpes…

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas ir liels gods būt par līgavas māsu vai par vedēju, un tu piedzīvosi daudz fantastisku brīžu, esot līgavas svarīgāko personu lokā. Tomēr ir tik daudz darbu, kas vedējiem un līgavas draudzenēm jāpaveic – jāveic iepirkumi, jāsadarbojas ar dažādiem cilvēkiem, un jāatrisina dažādi ētiski jautājumi, pirms var atkorķēt šampanieti kāzu dienā. Tu negribi apbēdināt līgavu vai cīnīties ar pārējām līgavas draudzenēm... Bet tev ir arī jāparūpējas par sevi tā, lai tu neiekultos finansiālā haosā vai citās dramatiskās situācijās. Lūk, daži gudri padomi tām sarežģītajām situācijām, kas var rasties kāzu organizēšanas laikā.

Problēma Nr. 1: Tu esi lūgta pirkt līgavas māsas kleitu, kādu nevari atļauties. Pārējās līgavas māsas šķiet, ir mierā ar cenu, tādēļ tu negribi sabojāt noskaņu.

Problēmas atrisinājums: Kad līgava jums rāda kleitu „finālistes”, no kurām izvēlēties, palūdz, vai tu ar līgavu varētu aprunāties zem čerām acīm. Ja viņa sūta bildes pa epastu, nosūti viņai privātu vēstuli, nesūti „atbildēt visiem”.

Ko tev teikt:

„Visas līgavas māsu kleitas ir ļoti skaistas, bet tās ir dārgākas, kā es varu atļauties. Es gribu būt pārliecināta, ka man būs pietiekami līdzekļu, lai palīdzētu arī sarīkot tev brīnišķīgu vecmeitu ballīti. Vai mēs varētu sameklēt vienlīdz skaistas kleitas, kurām izmaksas būtu mazākas? Man žēl par šo finansiālo situāciju - es būtu priecīga atrast vēl dažus variantus tajās pašās krāsās un stilā, ja tevi tas apmierina.”

Nebaidies izteikt savu viedokli. Tev varētu nākties nožēlot, ja tu to nedari, īpaši, ja tu vēlāk uzzini, ka arī pārējās līgavas māsas uzskatīja, ka kleitas bija pārāk dārgas, bet nevienai nebija drosmes atzīties līgavai. Ja tu no līgavas saņem zaļo gaismu par kleitas maiņu, nevilcinies un sameklē variantus ātri, lai līgava nekļūst nervoza par to, ka process aizņem daudz laika.

Problēma Nr. 2: Tu esi lūgta palīdzēt segt vecmeitu ballītes izdevumus, bet pieprasītais daudzums pārsniedz tavus līdzekļus.

Problēmas atrisinājums:

Nesūdzies pārējām līgavas māsām par ballītes dārdzību – agri vai vēlu tas nonāks līdz līgavas ausīm. Sazinies ar vedēju personīgi.

Ko tev teikt: „Līgava ir pelnījusi brīnišķīgu vecmeitu ballīti, bet es nevaru atļauties maksāt noteikto naudas summu ballītei. Vai es varu palīdzēt atrast citu ballītes vietu, kas nebūtu tik dārga?” Neieslīgsti pārlieku detaļās par savu finansiālo stāvokli, īpaši nepiemini tuvojošo atvaļinājumu, jo neviens nebūs iecietīgs pret tevi, ja tev ir dārgs ceļojums padomā, un tajā pat laikā sūdzies par naudas trūkumu.

Cits ieteikums

: Piedāvā padarīt kādu darbiņu tā vietā, lai maksātu naudu – ielūgumu taisīšana, saldēdienu pagatavošana u.c. Pārējās līgavas māsas to var uzskatīt par godīgu apmaiņu, jo viņas varētu ietaupīt vairākas nedēļas nogales, kurās viņas varētu nodarboties ar savām lietām, kamēr tu apdari praktiskos darbiņus. Šādi tu kļūsti par vērtīgu biedru, nevis par čīkstētāju, kas negrib finansiāli piedalīties maksājumos.

Problēma Nr. 3: Pārējās līgavas draudzenes ļoti vēlas dārgu izbraucienu/vecmeitu ballīti, bet šis nav tas, ko tu šajā brīdī vēlies.

Problēmas atrisinājums: Ja līgava vēlas dārgu izbraucienu kā vecmeitu ballīti, nav vērts krist panikā. Vienmēr ir iespējams atrast izdevīgus piedāvājumus. Izpēti piedāvājumus kārtīgi, pirms piekrīti vai nepiekrīti līgavas ierosinājumam. Vari arī atrast izdevīgus piedāvājumus tuvāk mājām. Piemēram, mājīga viesu māja, kur varat izbaudīt dažādas atrakcijas, piemēram, gardas pusdienas, apkārtnes apskate.

Problēma Nr. 4: Līgava vai pārējās līgavas māsas lūdz tavu viedokli pārāk bieži, ka tu nezini, kā lai tiek galā ar neskaitāmām īsziņām un epastu ķēdēm.

Problēmas atrisinājums:

Pirms kļūsti aizkatināta, apsver to, ka vedējam ir pienākums iesaistīt visus kāzu dalībniekus. Varbūt vedēja pagātnē ir bijusi tā, kuras viedoklis ir prasīts nepārtraukti, un viņa vairs negrib būt šajā pozīcijā.  Atgādini sev, ka esi ieguvēja ar to, ka cilvēki lūdz tavu viedokli, bet citām līgavas māsām tiek vienkārši iedotas instrukcijas, kas jādara. Ja epasti un īsziņas pienāk pārāk bieži, vai tiek gaidīts, ka atbildēsi uz ziņām, kamēr esi, piemēram, darbā, tad tev ir diplomātiski jārunā par šo problēmu.

Ko tev teikt: „Tu smagi strādā, lai šīs kāzas izdotos un tu dari labu darbu, iesaistot mūs visus. Bet šobrīd es saņemu pārāk daudz epastu, es negribu riskēt ar to, ka palaižu garām kādu svarīgu ziņu. Vai būtu iespējams ieplānot tikšanos, kurā mēs varētu izrunāt visas detaļas. Vai arī, ieplānot iknedēļas informatīvu epastu, pieminot visas detaļas? Tā mums būs vieglāk sekot līdzi visām ziņām, tā neviens neko garām nepalaidīs.” Šis skan daudz labāk kā: ”Sveika, es esmu pārāk aizņemta, lai lasītu vēstules katru stundu, tāpēc nomierinies, ok?”

Problēma Nr. 5: Vedējmāte vai pārējās līgavas māsas tevi neiekļauj kāzu plānošanas procesā.

Problēmas atrisinājums:

Tam varētu būt vairāki iemesli, un tev nevajag tos uztvert personiski. Vedējmāte varbūt vēlās darīt visu pēc sava prāta, vai varbūt līgava ir iedevusi vedējmātei detalizētu sarakstu ar savām vēlmēm, ka nepietiek vietas līgavas māsu idejām. Īstenībā iemesli nav svarīgi, galvenais ir tagad meklēt risinājumu.

Ko tev teikt: „Es gribētu palīdzēt, darot kādu darbiņu, tāpēc dod man ziņu, ja ir kas tāds, ko es varu izdarīt.” Piedāvā izdarīt ko konkrētu, nevis vienkārši nosūti ziņu „es gribu palīdzēt!”, jo konkrēta ziņa ir daudz iedarbīgāka. Ja tu turpini saņemt noraidījumus, tad samierinies, ka vedējmāte visu grib darīt pati.

Nesūdzies pārējām līgavas māsām par neiesaistīšanu, jo tas ir gandrīz pamatskolas līmenis. Piedāvā tad izdarīt ko pavisam mazu – kaut vai atrastu spēli, ko varat spēlēt vecmeitu ballītē.

Problēma Nr. 6: Tu vai kāda cita līgavas draudzene cenšas organizēt kāzu ballīti tā, ka aizvainojat vedējmāti

Problēmas atrisinājums: Piedāvā vienkārši izpalīdzēt pie kāzu rīkošanas, nevis ņem grožus savās rokās.

Ko tev teikt:

Ja esi līgava vai vedējmāte: „Es zinu, ka tu gribi tikai labu, bet es sāku saņemt sūdzības no pārējām līgavas māsām, un man viņas ir jāpārliecina, ka tu esi jauks cilvēks. Mani sāpina, ka tu centies pārņemt kāzu rīkošanu, tāpēc vai tu varētu maziet piebremzēt? Es gribu, lai tev ir jautri, kamēr mēs plānojam šīs kāzas, nevis lai esi nogurusi, jo tev ir daudz darāmā.”

Ja tu esi līgavas draudzene un esi tā, kurai ir jāuzklausa šī „runa”, nestrīdies pretī un nemeklē attaisnojumus un nečīksti par to, kā bez tevis nekas uz priekšu nekustētos. Vienkārši atvainojies un atkāpies vienu solīti kāzu plānošanas procesā. Nekļūsti īgna, dusmīga, netaisi drāmu – pat, ja jūties aizvainota. Ļauj, lai līgava izbauda savu dienu.

Problēma Nr. 7: Tu vai kāda cita līgavas draudzene ir „baltais zvirbulis”, kurai ir problēmas iejusties līgavas draugu pulciņā.

Ja tu esi vedējmāte, iedomājies, cik grūti ir būt „baltajam zvirbulim”. Noorganizē līgavas māsām kopējas pusdienas, lai visas līgavas māsas var iepazīties savā starpā un sadraudzēties. Vai arī, ja dzīvojat ļoti tālu viena no otras, izveidojiet kaut vai facebook.com grupu, piedāvā visām līgavas māsām pastāstīt 5 interesantus faktus par sevi. Atklājot kopējas intereses. Tie paši TV seriāli vai sporta treniņi var saliedēt līgavas māsas.

Ja tu esi līgavas draudzene/”baltais zvirbulis”: Aprunājies ar līgavu par to, kā tu gribētu piedalīties kāzu organizēšanā, ņemot vērā savu komforta zonu. Piemēram, ja tu esi līgavaiņa radiniece un tu negribi apmeklēt vecmeitu ballīti tāpēc, ka tur būs vīriešu kārtas striptīzdejotājs, ierosini, ka vispirms līgava tiks aizvesta pusdienās, kurā visas līgavas draudzenes var piedalīties, tādējādi tu vari piedalīties vecmeitu ballītē, nesaņemot pārmetumus par nepiedalīšanos vakara programmā.

Problēma Nr. 8: Līgavai ir savs redzējums par kāzu procesu, līgavas mammai ir pavisam cits viedoklis, tu esi šim konfliktam pa vidu

Problēmas atrisinājums:

Kad mammas tiek iesaistītas kāzu plānošanā, viņas bieži ietaupa līgavām naudu – tas vienmēr ir jāpatur prātā, ja mamma kļūst pārāk valdonīga. Dažas mammas daudz kontrolē, jo viņas netiek iesaistītas kāzu procesā tik ļoti, kā pašas gribētos, vai arī viņas vienkārši ir entuziastiskas pēc dabas. Tev ir galvenokārt ir jābūt lojālai pret līgavu. Tāpēc, ja līgavas mamma grib organizēt kaut ko pavisam citādāku, pretēji līgavas vēlmēm, ievelc dziļu elpu, esi mierīga un pārliecināta, un izskaidro mammai līgavas vēlmes.

Ko tev teikt: ”Pat, ja jūsu ideja neder šajā konkrētajā situācijā, tā ir brīnišķīga ideja citām ballītēm.”

Nesūdzies līgavai par viņas mammas izdarībām, ja vien mamma tiešām nešauj pār strīpu, piemēram, zvana ēdināšanas uzņēmumam un izmaina kāzu ēdiena pasūtījumu, ko jūs ar līgavu esiet izvēlējušās.

Problēma Nr. 9: Līgava ir tik ļoti aizņemta ar kāzu rīkošanu, ka viņa pat nepajautā, kā tev klājas. Ja tu sāc stāstīt par savām problēmām vai arī par kaut ko labu, kas notiek tava dzīvē, viņa sāk runāt atkal par sevi

Problēmas atrisinājums:

Ja līgava ir apsēsta ar savām kāzām, tad viņas prāts domā par kāzām 99,9% no visa viņas laika. Vairākumā gadījumu, viņas pat neapzinās, ka tā dara!

Pasmaidi un saki: ”Labi, tu esi pilnībā iegrimusi tajā kāzu pasaulē! Esmu novērojusi, ka tu nemaz neklausies, kad es tev ko saku, kas ir saprotams, bet man pietrūkst parunāties ar tevi arī par reālo pasauli – kas notiek ar mums.” Pēc šī līgavai būtu jāsaprot, ka viņa ir bijusi pārāk pārņemta ar sevi, ne tikai runājot ar tevi, bet arī ar citiem cilvēkiem. Un viņa novērtēs tavu saprotošo toni. Neesi pārsteigta, ja reizēm viņa ieslīgst atkal „es” stāvoklī. Kāzas ir tas, par ko viņa tagad domā, un ja kaut kas ir cilvēka prātā, var gadīties, ka cilvēks ne par ko citu nedomā. Ļauj viņai padomāt par savām lietām, tādējādi saglabājot attiecības ciešas un mīļas.

Problēma Nr. 10: Līgava nemāk pieņemt lēmumus par to, ko viņa vēlas, un tas ietekmē vedēju plānus. Un laiks iet uz beigām!

Problēmas atrisinājums:

Līgava ir ļoti pārņemta ar kāzām, viņai ir pārāk daudz iespēju, un viņa negrib pieņemt nepareizu lēmumu, ko viņa varētu nožēlot.

Ko tev darīt: Palīdzi viņai sastādīt sarakstu ar lietām, ko viņa negrib savās kāzās. Piemēram, ja viņa lemj par kāzu rotājumiem, viņa var uzlikt uz papīra, ka viņai nepatīk pelēcīgums, vai gluži otrādi – pārāk liela krāsu gamma. Tas viņai sniegs padarīta darba sajūtu, un palīdzēs saprast, ar ko sākt plānošanas  procesu.

Ja viņa atstāj visu uz pēdējo brīdi: Laipni atgādini viņai, ka vedēji  nevar sākt pildīt savus pienākumus, ja līgava nav izlēmusi svarīgus jautājumus. Kad viņa dzirdēs, ka viņas attieksme rada satraukumu citos, viņa varētu censties pieņemt lēmumus ātrāk.

Raksts sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem


Mammamuntetiem.lv/ Foto: Shutterstock