foto: REUTERS
Karalienes Elizabetes apakšveļas piegādātāja zaudē titulu
Elizabetei II nebūs grūti atrast citu apakšveļas piegādātāju.
2018. gada 21. janvāris, 07:00

Karalienes Elizabetes apakšveļas piegādātāja zaudē titulu

Kas Jauns Avīze

Kompānija "Rigby&Peller" zaudējusi britu karaliskās ģimenes apakšveļas piegādātājas oficiālo titulu. Un viss tikai grāmatas dēļ.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzņēmums, kuram pieder daži smalki veikali Londonā un citviet Anglijā, piegādāja apakšveļu Bakingemas pilij kopš 1960. gada. Skandāls izcēlies pēc firmas dibinātājas, 82 gadus vecās Džūnas Kentones biogrāfijas "Storm in a D-Cup" ("Vētra krūštura D bļodiņā") iznākšanas pērn martā.

Apkalpoja karalieni, viņas māti un māsu

Kā oficiāla korsešu meistare Kentone laiku pa laikam apmeklēja Bakingemas pili un personiski apkalpoja Elizabeti II, Karalieni māti un karalienes māsu, princesi Mārgaretu. Viņa ir personiski strādājusi ar Viņas Majestāti un paziņojusi, ka grāmatā nav nekā tāda, kas varētu aizvainot karalisko ģimeni. Kentone nav spējusi noticēt, kad uzzinājusi par lēmumu atsaukt patentu, kas deva tiesības saukties par karaļnama piegādātāju.

“Tas ir jauks, labestīgs stāsts par to, kas notika manā dzīvē,” Kentone ir neizpratnē, ko gan nodarījusi ar savu grāmatu. Viņa esot tikai pavēstījusi, ka ir bijusi pilī, nevis to, kas konkrēti tur notika un ko darījusi ar karaliskajām personām.

Karaļnams nekomentē

“Tas ļoti skumdina dzīves nogalē, bet ko padarīsi. Es nevaru cīnīties ar Bakingemas pili, un man arī negribētos. Bet ir ļoti smagi,” atzīst Kentone, kura apakšveļas nozarē strādā jau vairāk nekā 60 gadu. Pēc viņas vārdiem, pirms pusgada paziņots, ka karaļnams vairs nav ieinteresēts viņas pakalpojumos.

Bakingemas pils komentārus par produktu un pakalpojumu piegādātājiem nesniedz, "Rigby&Peller" savā paziņojumā pauž sarūgtinājumu, taču atturas izpaust jebkādas detaļas aiz cieņas pret karalisko ģimeni.

foto: Ken McKay/ITV/REX/ Vida Press
Korsešu meistare Džūna Kentone 1982. gadā nopirka "Rigby&Peller" kopā ar karalisko patentu, bet nu to ir zaudējusi.

Augstas prasības pēc diskrētuma

Visdrīzāk karaļnamu neapmierina fakts, ka Kentone tomēr nav bijusi pilnībā diskrēta. Viņa, piemēram, apraksta, ka Karaliene māte reiz atzinusies, kā izlikusies uzklausām mazmeitas, princeses Mārgaretas padomus cepures izvēlei, bet izdarījusi pēc sava prāta.

Princese Diāna esot atļāvusi atsūtīt reklāmas bukletus ar modelēm apakšveļā un peldkostīmos saviem dēliem, prinčiem Viljamam un Harijam, kas tolaik dzīvoja Ītonas koledžas kopmītnē.

Reklamējot savu grāmatu, Kentone nosauca sevi par valstī galveno sieviešu krūšu eksperti (boobologist), kādā intervijā uzsverot, ka pat “visaugstākās sabiedrības dāmām vajadzīgs labs atbalsts”. Laikraksts "The Sun" pieļauj, ka karaliskā ģimene to varēja uzskatīt par ne pārāk taktisku izteikumu.

"Rigby&Peller" 1939. gadā nodibināja Ungārijas ebreju bēgle Gita Pellere un angļu korsešu meistare Berta Rigbija. Kentone firmu iegādājās 1982. gadā par 20 000 mārciņu, bet 2011. gadā to pārdeva par astoņiem miljoniem (8,9 miljoni eiro), tomēr saglabājot vietu direktoru padomē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kas ir karaliskais patents

Patentu, kas ļauj saukties par Viņas Majestātes vai karaliskās ģimenes piegādātāju, jau dažus gadsimtus piešķir komersantiem un kompānijām, kas pastāvīgi nodrošina monarham preces un pakalpojumus.

Šobrīd karaliskais patents ir piešķirts apmēram 800 uzņēmumu, kas dod tiesības ar monarha ģerboni rotāt savus ražojumus vai reklamēt pakalpojumus. To vidū ir gan vairāki šampanieša piegādātāji, gan porcelāna trauku, zirglietu, tējas, alus, elektronikas un daudzu citu labumu tirgotāji un ražotāji, gan žurku un citu kaitēkļu iznīcināšanas firma, kas ir gana solīda, lai strādātu pilī.

Karalisko patentu izsniedz konkrētam cilvēkam. To nepiešķir baņķieriem un juristiem, ne arī preses izdevumiem, kaut arī pilī tos lasa. Patlaban trīs karaļnama pārstāvjiem ir tiesības izsniegt karalisko patentu – Velsas princim Čārlzam, Edinburgas hercogam, karalienes vīram princim Filipam un pašai karalienei.
Uzņēmumi var lūgt patentu, ja tie piecus gadus apgādājuši karalisko ģimeni. Ik pēc pieciem gadiem patentus pārskata.