Zilā krāsa, melns acu zīmulis, izspūrušas frizūras - modes tendences, kas aktuālas šajā pavasarī
Patlaban skaistuma modē aktuāls ir deviņdesmitajiem gadiem raksturīgais minimālisms.
2016. gada 21. aprīlis, 06:20

Zilā krāsa, melns acu zīmulis, izspūrušas frizūras - modes tendences, kas aktuālas šajā pavasarī

Jauns.lv

Žurnāls "OK!" iesaka desmit grima un matu sakārtojumu tendences, kuras vērts atcerēties un izmēģināt. Konsultē grima māksliniece, stiliste Baiba Grīna un friziere Svetlana Telnova.

1. Bez spilgtiem izlēcieniem

Modes dizaineru pavasara un vasaras kolekciju skatēs grimā dominē deviņdesmitajiem gadiem raksturīgais minimālisms. Grima māksliniece Baiba Grīna stāsta, ka šāds meikaps ir ļoti ieturēts, bez spilgtām krāsām – izmantota tikai skropstu tuša, vai ar lainera palīdzību nedaudz akcentētas acis. Protams, lai nomaskētu ādas nepilnības un piešķirtu tai veselīgu toni, neiztiek arī bez tonālā krēma un konsīlera lietošanas. Vaigi ēnoti netiek, bet uz lūpām ir tikai balzams.

Kā iegūt šādu izskatu?

•    Lai grims būtu vieglāks, tonālā krēma klāšanai otas vietā izmanto pirkstus. Zilos lokus zem acīm un citas ādas nepilnības notušē ar konsīleri.

•    Skatiens kļūs izteiksmīgāks, ja gar augšējo skropstu līniju ar melnu vai tumši pelēku zīmuli novilksi šauru līniju. Uz plakstiņiem klāj matētas bēšas ēnas.

•    Uzacis iezīmē ar brūnu uzacu zīmuli vai ēnām. Skropstas nokrāso ar tumši brūnu tušu, lūpas – ar lūpu balzamu.

2. Melns zīmulis

Vēl viena deviņdesmito gadu iezīme, kas atkal ir ļoti populāra modē, grimā un matu sakārtojumos, ir grunge stils. Tas vairāk asociējas ar ielu modi – apzināti veidotu nevīžību un pelēcīgām krāsām. Daļa no grunge stila ir grims – acs kontūra tiek iezīmēta ar melnu zīmuli. Tāpat kā ziemas sezonā, arī pavasarī joprojām ir aktuāli izcelt tikai apakšējo plakstiņu, to iezīmējot ar melnu vai citas krāsas acu zīmuli, vai arī zem tā izplūdinot pelēkas acu ēnas (vieglāk izplūdināt krēmveida ēnas), radot "esmu ilgi ballējusies" efektu.

3. Pavasarīgas lūpas

Lai arī minimālisms grimā guvis virsroku, joprojām aktuālas arī spilgti akcentētas lūpas. Turklāt abas tendences var veiksmīgi apvienot. “Pavasarī, kad sejas āda pēc garās ziemas ir diezgan bāla, to var atsvaidzināt tieši ar košām lūpām,” uzskata Baiba Grīna un aicina katrai sievietei atrast savu sārto lūpu krāsas toni. Lai arī pavasarī joprojām ir aktuālas tumšās vampīra lūpas lillīgajos un tumšbrūnajos toņos, tomēr sejas ādai starojumu un svaigumu piešķirs tieši sārtie ogu toņi – gan ar spīdumu, gan matēti.

4. Zilā krāsa

Ierasts, ka ziemas sezonā grimā aktuāli tumši un pelēcīgi toņi, bet pavasarī dažnedažādas spilgtas krāsas, taču šogad, pateicoties deviņdesmito gadu lakonismam, krāsu spēles būs minimālas. Tās parādās tikai atsevišķi – uz lūpām, vai vienkāršā acu grimā. Turklāt pavasara/vasaras modes skatēs vērojamie acu ēnu toņi ir blāvi – maigi rozā, gaiši zaļš vai rudi oranžs. Vienīgā spilgtā krāsa, kas parādījās vairāku modes dizaineru kolekciju skatēs un patiešām liecina par pavasara atnākšanu, ir zilā. Tā ideāli piemērota festivāla un vasaras ballīšu grimam, turklāt droši vari eksperimentēt ar šīs krāsas toņiem, sākot ar tirkīzzilu un rudzupuķu zilo, beidzot ar gaišu pasteļtoni. Ēnu vari klāt pa visu plakstiņu, vai tikai ārējā vai iekšējā acs kaktiņā. Ja priekšroku dod grafiskākam grimam, ar zilas krāsas laineri uz augšējā acs plakstiņa ievelc biezāku vai smalkāku kontūrlīniju.

5. Leļļu skropstas

Atgriežas mākslīgās skropstas. Starp deviņdesmito gadu grima tendencēm parādās arī sešdesmito un septiņdesmito gadu hipiju stila iezīmes, un viena no tām – garas, izteiksmīgas skropstas. Lai tādas iegūtu, tev vajadzēs skropstas pagarinošu tušu, taču grima māksliniece Baiba Grīna aicina izmēģināt arī pielīmējamās mākslīgās skropstas. Sadali tās vairākās daļās pa kušķīšiem un pielīmē gan pie apakšējām, gan augšējām skropstām. Pie augšējām skropstām tās vari līmēt tikai acs ārējā kaktiņā.

6. Bronzīga āda

Vasarā matēto un biezo tonālo krēmu aizstāj ar vieglākas konsistences tonējušu produktu. Arī šogad top trends ir dabiski spīdoša sejas āda, ko iegūst, lietojot tonālo krēmu ar gaismu atstarojošām daļiņām. Var izmantot arī speciālu pūderi ar spīdumu – iluminatoru, ko pirms uzklāšanas sajauc ar tonālo krēmu. Uz vaigu galiem ar pirkstiem klāj želejveida vai krēmveida vaigu sārtumu. Lai radīt iedeguma efektu, izmanto bronzeri. Ar otu nopūderē deniņus un pieres sānus, nedaudz pieskaries pie vaigu kauliem vai zem tiem. Neklāj bronzeri uz deguna un pieres vidusdaļā.

7. Kā ceļos, tā veļos

Modē nevīžīgās frizūras no sērijas – kāda pamodos, tāda eju laukā no mājas. Tas nozīmē – vairs nav jāuztraucas par perfekti gludiem un taisniem matiem, jo ir stilīgi, ka tie izskatās sabužināti, paspūruši un ieviļņojušies. Un nekas, ja celiņš nav izšķirts taisni.

Iedvesmas tēls: Chloe (attēlā pa kreisi). Kā iegūt šādu frizūru?

•    Matus izmazgā un izžāvē ar fēnu. Pirms veidošanas tos pie saknēm ar pirkstiem sabužini, lai izšķirtos dabisks celiņš.

•    Sadali matus biezās šķipsnās. No galvas vidus ņem pa vienai šķipsnai un tin uz matu veidotāja – izmanto taisnotāju vai tā saukto konusu.

•    Kad lokas gatavas, tās ar pirkstiem sabužini un frizūru nofiksē ar matu laku.

8. Atgriežas čolkas

Sākusies čolku renesanse. Tās atkal atgriežas modē visdažādākajos biezumos un garumos. Taču ar vienu noteikumu – čolka nav taisna un perfekti gluda, bet gan izfilēta – plāna un varbūt pat izrobota.

9. Copes un zirgastes

Zirgaste un cope joprojām ir lielisks veids, kā ieveidot ērtu un tajā pašā laikā aktuālu un skaistu frizūru. Turklāt vienai frizūrai ir tik daudz veidu! Deviņdesmito gadu stila ietekme vērojama arī matu sakārtojumos – copes, kas nav perfekti pieglaustas, bet gan ātri savirpinātas, ļaujot brīvi krist nepaklausīgām matu šķipsnām, un zirgastes, kas saņemtas nedaudz lokainos matos.

Iedvesmas tēls: Bottega Veneta (attēlā). Kā iegūt šādu frizūru?

•    Pirms gulētiešanas matus satin copē.

•    No rīta izlaid un sabužini. Lai mati būtu paklausīgāki, iezied tajos nedaudz matu veidošanas krēma.

•    Saņem matus zemā zirgastē, neuztraucoties par nepaklausīgajām matu šķipsnām.

•    Frizūru nofiksē ar matu laku.

10. Spilgi aksesuāri

Greznas matu rotas ar puķēm un akmentiņiem nav paredzētas ikdienai, taču arī tā ir aktuāla tendence, ko vari izmantot, lai atsvaidzinātu matu sakārtojumu, dodoties uz viesībām vai festivālu. Savukārt pludmalei piestāvēs augsta cope, kas izdekorēta ar zīda lakatiņu. “Nav pareizas vai nepareizas, aktuālas vai neaktuālas frizūras, jo šobrīd modē ir individualitāte un personība. Tātad – ideāls būs tas matu sakārtojums, kurā tu pati jutīsies ērti un saskaņā ar sevi,” saka friziere Svetlana Telnova.

P.S. Kas notiek ar uzacīm?

Jau ilgu laiku modē ir biezas, dabiskas uzacis. Arī pavasara/vasaras sezonā tās joprojām ir aktuālas. Tāpēc, ja tavā kosmētikas maciņā vēl nav uzacu zīmuļa, ir pēdējais brīdis to iegādāties. Der zināt, ka, triumfējot dabiski biezām uzacīm, konceptuāli mainījusies to kontūra – izteikta ir uzacu apakšējā, nevis augšējā līnija. “Tā kā aktuāla ir deviņdesmito gadu mode, domāju, ka drīz atgriezīsies arī tievās skin uzacis, kas raksturīgas šim periodam. Dažās dizaineru pavasara kolekcijās tas jau ir noticis,” novērojusi Baiba Grīna.

 

Guna Puisāne, žurnāls “OK!” / Foto: Vida Press